Objave: 3009
Teme: 16
Ocena:
-633
Tocno s temi cevmi je dovod/odvod od rekuperatorja do fasade narejen pri nas. Tudi sam sem mislil da bodo, ker so gibljive, cevi “plapolale” in oddajale motec zvok, pa ob testnem zagonu niso. Res pa je da sta povezavi do fasade dokaj kratki, cca 2m in 4m. Fiksirani sta v strop/steno in pa na tem delu je strop spuscen z gips ploscami, kar verjetno se dodatno ublazi zvok. Skrbi pa tudi mene umazanija oz ciscenje teh cevi, je pa konec koncev cena tako nizka, da v primeru veliko umazanije ju bom enostavno menjal za novi.
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
@popson31
Če bo umazanija v velikih ceveh je morala tja od nekod priti. Če je v izpušni cevi potem je prišla iz stanovanjskega dela ter so notranje cevi in rekuperator še bolj zamazani. Če pa je umazanija na sesalni cevi je pa velika verjetnost, da je je del šel naprej - v rekuperator in v notranje cevi.
Torej, čiščenje ne bo tako enostavno, kot si opisal.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Rekuperator ima na vhodu (obeh) filter ki se menja, tako da dlje od njega veliko tega ne bi smelo priti skozi.
Jaz sem sicer še dodatno na sesalno rešetko fasade namestil home-made stožec iz vrteksa, ki ga menjam pogosto, ker me ne stane nič in mi tako drag glavni filter traja precej dlje. Enkrat sem objavil sliko, kaj vse se nabere na tem predfiltru.
… ps tulele <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=52&t=58384&p=877428&hilit=vrteks#p877428">viewtopic.php?f=52&t=58384&p=877428&hilit=vrteks#p877428</a><!-- l -->
Ocena:
-633
@bozgom se strinjam s tabo, “razmisljam” na glas, kaj je opcija v primeru, da se te gibljive cevi umazejo. Tiste gladke je dosti lazje cistit, te pac toliko tezje in bi najenostavnejsa, sploh glede na ceno, bila menjava. Res pa, da ne ena in ne druga cev nebi smeli biti umazani, zaradi filtrov, ki zadrzijo vec ali manj vse.
@Fantocci to tvojo resitev sem bral ze pred casom in jo bom uporabil tudi sam. Mogoce nebi bilo slabo teh stozcastih filtrov iz vrteksa namestiti na zacetek vseh sesalnih cevi v prostorih, takoj za okrasno rozeto. Celo na tiste skozi katere prihaja zrak v prostor.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Seveda sem jih postavil tudi na vse sesalne cevi po prostorih, na vpihih pa tega ne rabiš.
Ocena:
0
Če imaš filter na vstopni cevi v rekuperator in filter pred rekuperatorjem v ceveh med rekuperatorjem in bivalnim delom ne bi smelo biti opazna količina prahu. Če pa je potem pa je nekaj narobe s filtorma na vstopu v hišo in vstopu v rekuperator. Torej če, daš filter na eno ali dve vstopni cevi (v tistih prostorih kjer imaš itak rezervo v količini vpihanega zraka), da ju imaš za kontrolo delovanja filtra pred rekuperatorjem.
Ocena:
-633
@bozgom danes se mi ne da iskat tistega posta od @zdravepameti, bom pa ob priliki prilimal link sem gor. Res ni bilo videt dosti umazanije, pa vseeno, nekaj je je bilo. Spomnim se, da je napisal, da svojim strankam namesti filtre v vse cevi, torej nekaj je na tem. Je pa ta vrteks tolk poceni in izdelava teh stozcastih filtrov aka @Fantocci tolk enostavna, da zgubit ni kaj.
My mistake, napisal je “sistema brez vseh moznih filtrov sploh ne zazenem”, slika so pa od sesalnih ventilov:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?p=765411">viewtopic.php?p=765411</a><!-- l -->
Ocena:
0
Sesalni del črpa zrak iz prostora. Tam nastaja prah, pare od kuhanja... Torej- na vseh ceveh katere zajemajo zrak iz prostora ali okolice so filtri več kot nuja. Na ceveh, katere zajemajo zrak iz rekuperatorja pa niso potrebni- oz mogoče 1 ali dva, da kontroliraš delovanje drugih filtrov.
Ti pa seveda ti filtri povečajo upore in s tem zmanjšajo izmenjave zraka. Če je sistem dimenzioniran "na knap" se lahko zgodi, da bo zaradi dodatnih filtrov zrak slabši, kot bi lahko bil, če bi ob montaži dodali malce rezerve.