PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obnova centralnega ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Po kar nekaj prebranih temah, sem v hudi dilemi, kateri sistem - kotel izbrati

Hiša stara 30 let, brez izolacije - samo zaključni sloj. V roku 2 let prenova fasade in manjši prizidek
Okna zamenjana lansko leto - troslojna
V pritličju garaža + kopalnica, kotel je v garaži - pritličje je neogrevano
V 1 nadstropju bivalni prostori cca. 120 m2
Podstrešje nepohodno in neizolirano
Trenutno ogrevanje na kurilno olje z pečjo staro 30 let.

Imam nekaj predračunov in s tem tudi vprašanj

1. možnost
Ogrevanje na pelete - kotel centrometal ECO CKB-P 20 z bojlejem v kotlu za sanitarno vodo 80 litrov
Cena z demontažo stare peči in montažo nove 4200 EUR

Čez kakšno leto ali dve po potrebi še TČ za sanitarno vodo

2. možnost
Enaki kotel z zunanjim bojlerjem lenterem 200litrov
Cena investicije 4800 eur

3. možnost

Ali se sploh splača razmišljat o toplotni črpalki??

Najlepša hvala za predloge in mnenja
Zanima me tudi vaše mnenje o ceni investicije ( drago, predrago, v normalnem okviru)

Hvala za pomoč

lp
Mislim da kupovanje peči z vgrajenim bojlerjem ni najbolj smotrno.
Boš kuril tudi poleti?

Kot zunanji bojler, bi na tvojem mestu raje nabavil STČ z dodatno "kačo". Tako boš sanitarno vodo lahko poleti ogreval s STČ, pozimi pa s peleti
Citat:V roku 2 let prenova fasade in manjši prizidek
Če ti peč še deluje, jo pusti in najprej naredi izolacijo hiše. Potem nabaviš novo peč glede na nove potrebe po toplotni energiji (znatno manjša peč).

Če boš danes kupil peč, ti mora zadostiti trenutnim toplotnim izgubam. Z izolacijo fasade in stropa boš zmanjšal izgube na okrog 40 %. Takrat boš tudi rabil le 40 % moči peči glede na današnje potrebe.
Nimam časa - sem v penziji!
koliko peči na trgu je sploh prilagojenih izoliranim objektom. Taki objekti po mojem mnenju potrebujejo 10kw peči ki pa jih ni veliko.
Tudi meni bolj diši gola peč in STČ . Poleti se ti s pečjo ne bo najbrž splačalo ogrevati vode.
Predvidevam, da skuriš okrog 1000-1500 litrov nafte na sezono, kar pomeni 2-3 tone peletov. V eni sezoni to pomeni med 500 in 700 eur razlike. Za to vsoto se ti splača kupit rabljeno peč na pelete, ki jo potem še zmeraj prodaš ([url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")bolhaunichr("46")com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/kotli-gorilniki-in-oprema/pec-litozelezna-na-pelete-biasi-1296848726unichr("46")html?aclct=1421857306&kw=pe%C4%8D+na+pelete]en primer[/url], sem prepričan da najdeš še marsikaj podobnega, pa malo se spogajaš...). Naftno obdržiš kot hladno rezervo, prodaš... Če pa lahko na obstoječo peč namontiraš gorilec pa toliko bolje.

Ko imaš hišo zrihtano, pa kupiš prmerno peč. Bojler pa kot so ti svetovali - STČ z dodatno kačo, kamor priklopiš peč/solarne panele in to obdržiš tudi kasneje.
Žerjavarjev nasvet je najbolj na mestu, sploh če veš, da se je kurilno olje pocenilo.
Ali pa možnost odvisno od obstoječega kotla prehod z gorilcem na pelete, pa makar z zalogovnikom,
kateri ti itak ostane. Največji greh, pa je itak ogrevat sanitarno vodo predvsem v poletnih mesecih z elektriko ali pa k.o. Pa nepohodno neizolirano podstrešje čimprej izoliraj v dani situaciji je to še največji prihranek.
Ob najmanj dela in stroška (izolacija podstrešja). Na forumu so že izračuni (mislim da bolj dejanska primerjava prej pa potem) , kjer je ogrevanje vode poleti z elektriko precej ceneje kot z elko. Kaj šele s TC.
Ja trenutno se na sezono pokuri cca. 2000 l olja

Idejo za zalogovnik je dal monter, ker bi potem poleti sanitarno vodo ogreval na elektriko - timer. Naj bi bilo ceneje kot STC

Izolacija podstrejša pride letos poleti.
Mogoče sem z novo fasado v roku 2 leti zelo optimističen, ker je najprej na vrsti prizidek, prestavit nekaj oken, prestavit - zamenjat kuhinjo v prizidek...,pač fasada pride čisto na koncu...

Peč pa ni več v dobri kondiciji. Se mi zdi da je vsak mesec bolj glasna...,pač stara peč na drva predelana na kurilno olje.

A ima kdo kakšen občutek glede višine investicije. Komplet menjava z vsemi ventili, glavami, črpalkami... cca. 4500 eur

hvala
Obnova gre zelo redko po planih, kot si sam ugotovil, ne bo vse fertik v dveh letih.

Žerjavar je prav napisal tehnično, jaz gledam bolj iz ekonomskega vidika Smile

Ne rabiš menjat vse instalacije, drugo peč lahko natakneš na obstoječe priključke. Tako sem jaz naredil v prejšnji najeti hiši, poleg obstoječe peči na nafto sem postavil svojo peč na pelete, nekaj ventilov smo vgradili ter seveda ustrezne lopute za dimnik. Nakup nove peči in vsa instalacija brez subvencije se mi je izplačala v eni sezoni (hiša je pokurila 5000 l olja na sezono). Ko sem se izselil, sem peč odšraufal s priključkov in jo odpeljal s seboj.

Glede na to, kakšno peč imaš, pa lahko rešiš vse skupaj še bolj enostavno: najdeš gorilec na pelete (od 300 eur dalje) in ga namestiš namesto obstoječega oljnega. Cena ogrevanja ob nespremenjeni izolaciji in ostalih parametrih ti bo padla na polovico, zračunaj koliko je še smiselno dat za gorilec.

Ter seveda izoliraš, kjer se da hitro enostavno in za manjši denar (podstrešje).

Ko bo pa hiša obnovljena, pa razmisliš, kot je svetoval žerjavar, o novem načinu ogrevanja - morda bo takrat že vse drugače.
Zdravo,

jaz osebno bi priporočal, da vgradiš 2 sistema.
Če želiš na pelete kupiš komplet kotel z peletnim gorilnikom, ter zraven dodaš TČ za sanitarno vodo. Vse skupaj vežeš tako, da ti pozimi peleti grejejo sanitarno vodo, poleti pa TČ. Poleti ti bo še prostor hladila kar je vsekakor plus za uživanju ob pivu. :p

Sam imam sistem na pelete Fiammus in glede na cene, ki si jih navedel ti priporočam, da še malo pobrskaš in vprašaš za kakšno ceno so ti oni pripravljeni urediti centralno kurjavo. Uporabljam že 2 leti, pa do sedaj ni bilo problemov.
Pozdravljeni
Najprej izoliraj hišo in ti bo potem sedanja peč še dobro služila,kerbo veliko manj obremenjena.Ko boš kasneje menjaval peč bo precej manjša.Če boš prej menjaval peč bo kasneje prevelika.
Kotel na drva je kateri tip?
Zdravo!

Bom izkoristil temo, ker se dejansko navezuje na moj ''problem''. Menjava peči oz kotla. Imam 80 let staro hišo 100m2 bivalnih prostorov, nova lesena dvoslojna okna, 12cm fasade, kolektorji sonnenkraf skr500+300L zalogovnik in stara peč fer na olje. Menjava bi bila na kotel na pelete. Vsega je na tržišču preveč za enega laika. Cena vložka bi bila do 4000€. Kaj, katera firma, itd? Gledam biodom, sltron, centrometal, ferolli.
2 ponudbi imam.

seltron 25kw, samočisitlni, izolacija in obloga peči, sesalni ventilator, gorilni (avtomatsko čiščenje), avt. vžig pelet, predal za pepel, sistem za doziranje zraka, ventilator, lambda sonda, zalogovnik 67kg(mogoče se je zatipkal in bom preveril ali je prav napisano, bi pa definitivno večjega), dozirni sistem pelet, display za nastavitve za 3360€. To sem samo prepisal kar mi sem dobil.

sojos tkan1
kompletna rešitev: kotel, krmiljenje s prikazovalnikom, transportni polž, 240l zalogovnik za pelete (vse to je že v kompletu);
* možnost kurjenja na pelete ali na drva (preklop brez kakršnih koli menjav vratic, itd.);
* razstavljivo kurišče za pelete;
* neodvisnost od samo enega energenta;
* avtomatizirana uporaba peči, enostavno upravljanje;
* možnost priklopa polža in zalogovnika tako z leve kot z desne;visok izkoristek - nad 90% (izgorevanje na podlagi prisilnega vpihovanja zraka - turbolatorji, sonda dimnih plinov,sekundarni zrak, ki doteka v plamen od peletov,...);
* velik nalagalni del za polena (ponavadi dovolj 2-3x dnevno nalaganje);
* 240 litrski zalogovnik za pelete (240l = 150 kg peletov = 75l kuril. olja, kar je dovolj za 3-7 dni);
* tudi pri drvah: zgorevanje s prisilnim vpihom zraka (do 20% višji izkoristek kot klasično izgorevanje z regulatorjem vleka, tudi pri kurjavi z drvmi ostanejo turbolatorji v kotlu). 3500€ Tukaj sem opazil, da ni gorilnika, kar nanese cca + 1500€?
pozdravljeni.
tudi sam se zanimam za obnovo centralnega sistema.
imam 70 m2 neto površine hišo, v 2 nadstropjih. Klet in podstrešje sta neogrevano.
Imel bom talno gretje (koliko je cena polaganja talnega gretja)?
zanima pa me naslednje? katero peč mi priporočate, ter kolikšen je okvirno strošek kurilnice? kurjenje na drva, 70 m2, vse talno gretje, zalogovnik 800 litrov. Prosim za okvirni strošek, montaže in delov.
LP
Iskanje po temi