PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri sobna tipala - talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Smile Pozdravljeni.

sem bolj nov uporabnik foruma in sem nad idejami nekaterih navdušen.

Odločili smo se, da v hišo iz dveh etaž (pritličje + mansarda) v celoti vgradimo talno gretje z dodanima dvema radiatorjema v vsaki kopalnici.

Pri prijatelju sem videl sistem, ki ima za vsako vejo/sobo svoje tipalo in v omarici na vsaki veji ventil, ki zadevo krmili. Ker mojster, ki bi mi naj delal centralno pravi, da to nima smisla me zanima kakšno je vaše mnenje o tem.

Centralni prostori (kuhinja, jedilnica, dnevna soba) so obrnjeni na jug in združeni v en večji prostor.
Vsak nasvet je dobrodošel!!!
zdaj koliko ti bo to koristilo pri odločitvi - mi imamo eno etažo, povsod talno s tem, da lahko žile z ventili za vsako sobo posebej reguliramo. tudi pri nas so dnevni prostori tako kot vaši obrnjeni na jug in verjemi, ti prostori bodo sigurno toplejši kot drugi, sploh če je sončna lokacija in če so panoramska okna. v prehodnih mesecih mogoče povsod ne boste potrebovali ogrevanja, paše pa, če je ogrevano v otroški sobi ali pa v kopalnici.
ja, to mi je jasno, da bodo ti prostori toplejši.

Ravno zaradi tega me zanima, če ima kak smisel dati elektronsko krmiljenje sistame preko sobnih tipal za to, da se ogrevanje teh prostorov prej izklopi. Seveda je tukaj vprašanje zaradi zakasnele odzivnosti talnega gretja, ali to sploh ima smisel.

Če ima kdo vgrajen tak sistem, me zanima, ali v praksi deluje, ali pa je vse skupaj le "šminka".
če imaš samo talno brez radiatorjev se splačata dati regulacijo talnega za vsak prostor posebej, sicer ti bodo prostori na jugu pregreti, na severu prehladni.

Obstaja več vrst regulacije. Mislim, da je ta z termostatom pri tebi najbolj smiselna.
Jaz imam tudi talno gretje v vseh dnevnih prostorih in tudi jaz sem imel enake pomisleke glede regulacije. Talno gretje je za regulacijo pač precej neprijazno.
Napravil sem tako: omislil sem si precej veliko razdelilno omarico za vse tiste cevi. Ventile sem dal notri čisto navadne kalsične - ročne. V omarico sem pripeljal nekaj kablov... Pustil sem si možnost, da kasneje vgradim elektronsko regulacijo. Če bo seveda potrebno.
Tega sistema to zimo še nisem pognal, tako da praktičnih izkušenj še nimam. Imam pa še dodatno kamin, ki regulacijo še oteži...
regulacija vsake zanke je koristna zaradi vzrokov, ki si jih že sam omenil. ni pa nikakršne potrebe, da bi bila on/off ( razen, če nekaterih sob ne misliš ogrevati celo zimo). če imaš razdelilce talnega ogrevanja z vgrajenimi merilci pretoka, lahko zelo primerno nastaviš sistem. prostorom, kjer ti je pretoplo oz. bi rad nianso 'hladnejše', preprosto omejiš pretok vode skozi zanke in si zmagal...
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
jani in phantom hvala za odgovora, zdej sem že bližje odločitvi.

tudi sam bom zagotovo do ormarice napeljal kable za morebitno kasnejšo montažo tipal v posameznih prostorih, če to ne bo že takoj v začetku.

Phantom a si misli z merilci pretoka na ročno regulacijo? Ta pride itak v vsakem primeru. Nisem pa mel namena, da bi nekatere sobe popolnoma zaprl, pač pa tiste na južni strani, kjer bo verjetno kaka stopinja več s sobnimi tipali reguliral na način, da se avtomatsko glede na zvišanje T v prostoru omejuje ta del ogrevanja.
Wirsbo izdeluje takšne sisteme. Regulacija posameznih prostorov je pulzna. Po moje je to dobra rešitev. Odpre sobni termo ventil za 5 minut in nato meri ali je previsoka ali prenizka temperatura. Če dobro poiščeš na wirsbo straneh se dobijo kompletna navodila za polaganje in preračun gretja.
Iskanje po temi