PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nizkotemperaturne TČ na radiatorjih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
xavi Napisal:
milek11 Napisal:Kdo pa ima podoben primer kot jaz in je na tem forumu -približno taka izolacija in uporablja LT?

Kaj pa ogrevanje sanitarne vode? Skupaj z centralno ali ločeno TČ?
Alanford, 170 m2, 10 cm izolacije, FWHP, MI2 cca.150 m2, kitajski inverter za 2000 eurov(deluje do 42 C), samo se ne oglaša prav pogosto. Nekateri imajo 5 cm izolacije pa vozijo z LT sistemom.
Če ti ekosklad istočasno vrne subvencijo še za STČ, potem se splača razmislit tudi o ločeni TČ za sanitarno vodo. Pozimi je zelo dobrodošlo, da črpalka konstantno obratuje brez prekinitev in taktiranja. Prekinitve nastajajo zaradi defrostov in ogrevanja sanitarne vode. Ogrevalna TČ je v takem primeru vsekakor manj obremenjena, izven kurilne sezone pa jo lahko povsem izklopiš.
PS
Gremo tankat, naftni derivati se bodo drastično podražili, no jaz sem včeraj. Kurilnega olja pa nimam.
Vseeno berem kar redno. @Milek11
Z mojo FWSHP11 grejem več kot 200 m2 od skupnih 320 m2 in s podobno izolacijo kot ti. V zadnjih treh sezonah nisem še nikoli rabil temp.dvižnega voda več kot 45°C. Pa tudi, če bi, ne verjamem, da bi bil to problem. Ker tudi s segrevanjem bojlerja SV z isto TČ nimam (velikih) težav (letos ga bom menjal zaradi izboljšanja komoditete in hkrati upam na nekoliko manjšo porabo).

Hvala za razlago @alanford.

Koliko pa imaš kaj porabo v eur in ali imaš radiatorje ali talno?
Kako je z zalogovniki, eni ponudniki jih priporočajo drugi pravijo, da ga ne rabim - ob vseh ponudbah postaneš zelo zmeden.

Ali lahko razložiš, kaj si mislil, da z segrevanjem vode nimaš (velikih) težav - kakšne majhne pa imaš? Ali si mislil, da boš dodal namensko TČ za sanitarno vodo?

Hvala
Alan je v prvi fazi uporabil še obstoječi 200 l bojler od starega sistema na kurilno olje, ki pa nima dovolj velikega toplotnega izmenjevalca za nizkotemperaturne sisteme, v katere spada ogrevanje z TČ. Ima pa v garaži že eno leto novi bojler, ki čaka na montažo, obstoječega pa bo testno uporabil kot zalogovnik. Če se bo izkazalo, da je koristen, ga bo pustil, če ne, pa se bo z ventili pač izločil iz sistema.
Torej, či si ne bom ponovno premislil, glede na vse mogoče opcije, nasvete, izvedbe.... sem trenutno pri Fujitsu brez zalogovnika, ki bo postavljen pod napuščem ( baje je boljše zaradi zaščite pred točo, dežjem, snegom.... ). V zgornji etaži bom postavil malo večje radiatorje ( ki jih trenutno še ni ) v spodnji pa če bo potrebno kakega povečam. Se pa definitivno malenkost zanašam na obstoječ 10 KW toplozračni kamin, ki mi je do sedaj super služil in vsako leto prišparal letni dopust. Pa še vzdušje je čisto drugo ko gori.

Razlog je sigurno tudi nabavna cena in cena rezervnih delov - podajam grobo ceno ker varirajo od ponudnika do ponudnika:
Fujitsu dobrih 7.000,00 - 1.000,00 subvencije ( nov kompresor 500 eur )
Mitsubishi dobrih 9.000,00 - 1.000,00 subvencije ( nov kompresor 2.000 eur )
Daikin HT dobrih 9.000,00 brez subvencije.

Definitivno pa je treba pridobiti več ponudb in jih detalno pregledati, ker je vmes veliko padalcev, ki ponujajo podobne cene kot so zgoraj, vendar so nekateri brez grelcev, bojlerjev za SV, brez vodnega dela...... Se pravi cenovno primerljive, po dobavi pa nikakor ne. Če si laik ( kot jaz ) in se zanašaš na dobavitelja si lahko hitro pečen.

Upam, da bo zadeva OK. Bom pa vsekakor sporočil kako se bo obnesla.

Hvala vsem za nasvete in osebne izkušnje.
@xavi je pravilno napisal - hvala.
@milek11 Težave izhajajo zaradi predolgega segrevanja SV zaradi slabega bojlerja (izmenjevalca):
- Posledično se objekt segreva manj časa in zato moram kompenzirati potrebno toplotno energijo z višanjem temperature dvižnega voda, kar pomeni slabši COP = večja poraba.
- Če se SV predolgo segreva se potem enkrat krmilnik odloči, da preklopi segrevanje SV na vgrajeni el.grelec v bojlerju
. - Ko ga še nisem imel, se mi SV ni segrevala na želeno temperaturo (@Poldee, a bo to v redu ? Big Grin Big Grin )
. - Potem, ko sem ga vgradil, sem pa imel malo večjo porabo (in toplo vodo, kar je najbolj važno Smile )

Glede radiatorjev pa nisem ravno primerljiv, ker imam večinoma ventilkonvektorje (fancoil-e). Na tej temi so porabe in veliko opisov objektov: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=18576&p=666274#p666274">viewtopic.php?f=7&t=18576&p=666274#p666274</a><!-- l -->

Poraba zadnjih 12 mesecev je okoli 580€. Glede na to, kako so hude zime, pa poraba v € niha med 500€ in 700€, v zelo neugodnih zimah lahko verjetno tudi več.
Alan: men je v redu, itak :-) Sam kaj, tako slab izmenjevalc mas, da ti TC ni ogrela SV? Po moje je problem to, da imas se softver ki ves cas na polno greje SV in ce ni odjema, preklopi na el. grelec. Moja SV greje podobno kot hiso, tu mislom da je razlika. Sicer pa itak cimprej zmontiraj nov bojler, da se vidi koliko bo bolje, sploh ce bo ta ostal v funkciji zalogovnika. Da enkrat za vselej razresimo ta mit :-)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
1 2 3 4 5
Iskanje po temi