PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dotrajanost ekspanzijske posode?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dejstvo je, da novejši kotli pod 0,7 bar ne delujejo, ker imajo tlačno stikalo. Saj žerjavar ima po teoriji prav, v praksi se pa običajno stvari dela tako kot sem napisal. Velikost in tlak pa nimata neposredne povezave. Voda ima pri segrevanju popolnoma iste raztezke ne glede na tlak in, če je ekspanzija premajhna ali pa izpraznjena, potem bo tlak narastel, varnostni ventil pa ispustil višek, kar pa bo v hladnem stanju pustilo svoje posledice.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Citat:Velikost in tlak pa nimata neposredne povezave
Ne bo držalo.
Če imaš v sistemu 1000 l vode in jo segreješ od 20 na 90 stopinj, se bo povečal volumen na 1034 l. Varnostni ventil za max 2,5 bar vode in plin v raztezni 1,5 bar rabiš raztezno 180 l, če je plin v raztezni 0,5 bar (dve etaži) pa je potrebna raztezna le 85 l. V drugem primeru ob varnostnem ventilu 3,5 bar pa le še 71 l.
Citat:novejši kotli pod 0,7 bar ne delujejo, ker imajo tlačno stikalo
Ali mogoče veš, kje je razlog za tako nastavitev?
Nimam časa - sem v penziji!
No, da še na hitro javim, kaj je ratalo v mojem primeru.

Šel v klet, videl tisti "ventilček", a preden bi si lahko izposodil ustrezno pumpo je mama že dala menjati posodo. Vodovodar, ki ji trenutno dela kopalnico, je vzel 100 EUR "za material". Mati, solzice.

Sem pa šel pol vseeno pogledat v Merkur, da vidim kakšne so cene. Pa tam naletim na ustrezno membrano za našo staro Varisovo posodo, ki ne stane več kot 20 EUR. Pa celo prodajalec je bil tolko objektiven, da je rekel, da so to zlo kvalitetne posode in se absolutno splača menjati zgolj membrano. Zdaj je kaj je, mama pa dobi prepoved vstopa v kurilnico.
Big Grin

Kakorkoli že..problem je rešen. Škoda da nisi imel vsaj te prilike, da bi poskusil napolnit dušo..ker moje mnenje je, da je zadeva zgolj spsutila zrak (in ne duše).

Ni vas pa sezulo tudi pri ceni,. Tako da..naslednjih 20 do 40 let bo mir okoli posode.
A torej, če želim napumpati dušo morem najprej vso vodo izpustiti iz sistema, nato poskusiti napumpati in nato zopet napolniti sistem?
Druge opcije ni?
Koliko barov naj bi napumpal potem to dušo v posodi? Na posodi mi piše max 3 bare.
Citat:želim napumpati dušo morem najprej vso vodo izpustiti iz sistema,
Izpustiš samo toliko vode, da pritisk vode pade pod min. potreben pritisk (višina sistema ogrevanja). Če med pumpanjem še nisi dosegel željenega pritiska plina, je pa pritisk vode narastel, zopet izpustiš nekaj vode.

Koliko etaž pa ogrevaš (višina sistema)?
vincent Napisal:Big Grin

Kakorkoli že..problem je rešen. Škoda da nisi imel vsaj te prilike, da bi poskusil napolnit dušo..ker moje mnenje je, da je zadeva zgolj spsutila zrak (in ne duše).

Ni vas pa sezulo tudi pri ceni,. Tako da..naslednjih 20 do 40 let bo mir okoli posode.

Pa tudi če bi duša bla, je to še vedno zgolj 20 EUR.

Saj je smešno; pred 4 leti sem mel težavo še šraufnciger v roki držat, kaj šele kaj drugega. Danes, ko sem "družinski človek", večino tehničnih stvari v in okoli hiše naredim sam, pa čeprav sem po izobrazbi pregovorno štorast ekonomist. No, z ekspanzijsko posodo do zdaj še nisem imel opravka, ampak glede na to kaj ste napisali in glede na to kar sem videl, bi rekel, da nie gre ravno za astrofiziko.

Kakorkoli, kot že tolikokrat doslej, hvala vsem za koristne nasvete. Vsak dan se učimo!
csamo001 Napisal:Saj je smešno; pred 4 leti sem mel težavo še šraufnciger v roki držat, kaj šele kaj drugega. Danes, ko sem "družinski človek", večino tehničnih stvari v in okoli hiše naredim sam, pa čeprav sem po izobrazbi pregovorno štorast ekonomist.

bravo!
Ker je hiša medetažna ogrevam pol etaže, ki je nižje od peči, pol etaže v višini peči in nato še eno etažo in pol nad pečjo. Najvišjo polovico etaže ne ogrevamo, ker je zgoraj podstrešje in ni urejeno za bivanje.
Citat:ogrevam pol etaže, ki je nižje od peči, pol etaže v višini peči in nato še eno etažo in pol nad pečjo.
Iz tega sklepam, da je najvišja točka ogrevalnega sistema slabih 6 m iznad raztezne in manometra vode. Raztezno polniš na 0,6 bar (pri nižjem tlaku vode) nato pa polni hladen sistem na 0,8 bar vode.
če je zdaj ob odklopljeni ekspanziji voda notri (je težka)pol je duša zanič če ne pol se samo napolni na ustrezen tlak
Ja približno dobrih 5,5 m je med posodo in najvišjo točko ogrevanja.

Kaj se pa zgodi oz kakšne so lahko posledice, če napolnim posodo na večji pritisk ali pa če sistem napolnim na primer tam na 1,2 bara?
A je to lahko nevarno zaradi kakšnega izlitja, ali porabim s tem več energije za ogrevanje ali celoten sistem zaradi tega ne deluje optimalno in pravilno?
nič posebnega.
ne.
ne in ne.

je pa kot pravi žerjavar: za tvoj sistem tak tlak ni potreben. če bi imel večjo višino ali v spregi plinski kotel - potem pa ja. jaz imam 1,5 bara, in je situacija enaka glede višin, oz. podobna kot pri tebi. razlog je, da mi rezervni plinski kotel noče delati pod 1,2 bara.
sem pa opazil, da je sistem tišji pod malo višjim tlakom (ne sliši se na radijatorjih, oz, manj).
ali ima kdo pojasnilo zakaj je tako?
Citat: kakšne so lahko posledice, če napolnim posodo na večji pritisk
Namen raztezne je, da se vanjo akumulira povečan volumen vode zaradi segrevanja in da je v njej nekaj rezerve vode za slučajno zmanjšanje volumna (puščanje stika, izhajanje plinov iz vode, ...). Pri ogrevalnem sistemu je vedno zgornja omejitev (max) pritiska z varnostnim tlačnim ventilom. Volumen možne shranjene vode je odvisen samo od pritiska predpolnjenja plina in max pritiska. Razlika pritiska hladne vode in plina daje rezervo vode za puščanje, ostanek razlike do max pritiska pa temperaturno raztezanje vode. Če je prostora za temperaturno raztezanje premalo, bo spustil varnostni ventil nekaj vode na prosto, v sistemu bo manj vode, rezerva za spuščanje se zmanjša, morda celo izniči, tako da pri hladnem sistemu pade pritisk vode izpod nujno potrebnega (višina sistema) in nastane možnost sesanja zraka v sistem. V tem smislu je za dobro izkoriščenost že vgrajene velikosti posode primerno imeti čim nižji, še primeren pritisk plina.
Pozdravljeni,

tudi jaz imam probleme z iztekom vode iz varnostnega ventila. Imam peč na olj in 36L ekspanzijsko posodo. Danes sem odvil ventil za zrak, ki je bil ob pritisku moker. Napumpal sem zrak do cca 1,8 bar v sistemu (prej 1,3). Zopet pritisnil in nikjer nobenega zraka. Pritisk ne pada od popoldne, ko sem napumpal ventil.To pomeni, da sem zrak nafilal v tokokrog? Moram zemanjati posodo?

Imam še eno težavo. Vsako kurilno sezono mi ne deluje nepovratni ventil na dvižnem vodu, Ko ga zamenjam, spet deluje do začetka nove kurilne sezone. Mogoče ve kdo kje je težava???

Hvala lepa.

Signo.
1 2
Iskanje po temi