PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kurjenje na drva in segrevanje sanit. - vode shema kurilnice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V sedanji hiši smo lani prešli na kurjenje drva - peleti. Potreben je bil tudi manjši poseg v cevi v kurilnici. Imamo samo eno pumpo ki je vezana preko naležnega termostata nastavljenega na cca 55 stopinj. Za pumpo je odcep za v bojler. Ko so odprti radiatorji zelo počasi segreva sanitarno vodo saj gre verjetno večina vroče vode na ravnost navzgor v radiatorje. Takoj po montaži smo opazili da nam čez noč porabi sanitarno toplo vodo iz bojlerja, nato nam je monter vgradil nepovratni ventil pred vstopom v bojler, kar po moje še oteži vtok vtoče vode v bojler (izmenjevalec). Po moje bi bojler moral imeti svojo pumpo ki bi bila kriljena preko termostata. Prilagam sliko vezave kurilnice, kako si razlagam rešitev te težave.
A bi se dalo kako bolj enostavno rešiti npr. brez dodatne pumpe? Če smo hoteli preprečiti izgubo SV ponoči preden nam je zmontiral nepovratni ventil smo zvečer zaprli ventil na bojlerju, kar pa ni najbolj priročno vsakokrat ročno izvajati.

Priložene datoteke
.jpg   CAM00103.jpg (Velikost: 240,52 KB / Prenosi: 1254)
1. Možnost, ki si jo sam omenil je še ena pumpa za bojler.
2. Možnost pa je dodatni 3 potni ventil, ki izbira na odcepu, kam naj gre voda naprej iz pumpe: ali v radiatorje, ali v bojler.
tudi na to sem pomislil. a potem potrebujemo se regulacijo ki pa verjetno ni poceni. pri tripotnem ventilu je potem vedno na voljo samo ena možnost.
1. gretje radiatorjev
2. gretje SV
ni pa možno oboje hkrati.
Pa saj niti ne rabiš oboje. Regulacija, če jo lahko kot regulacijo sploh imenujemo, je sila enostavna. Tropotni ventil v normalnem stanju usmerja vodo samo v radiatorje. V bojlerju imaš termostat, s katerim nastaviš željeno temperaturo. Ko v bojlerju pade temperatura pod željeno, termostat preklopi tropotni ventil in vroča voda bo tekla samo v bojler. Ko se bo segrela, čez na primrr 15 minut, bo termostat v bojlerju odklopil in tropotni ventil bo spet usmerhal v radiatorje. Bolj kot tako enostavno ne gre.
Protipovratni ventil mora biti za vsak ogrevalni krog, torej en pri pumpi za radiatorje in en pri pumpi za bojler, drugače pumpa za bojler vleče še vodo iz radiatorjev, radiatorska pa še vodo iz špirale bojlerja.
Izvedba protipovratnega ventila naj bo takšna, da ima možnost odpiranja/zapiranja tudi od zunaj, drugače bo na začetku vsake kurilne sezone pelo kladivo, ker vodni kamen zapaca loputo znotraj ventila.
Ta varianta z tripotnim ventilom vezanim na termostat bojlerja mi je najbolj všeč in tudi naši denarnici :-)
Tripotni motorni je financno tam tam s ceno se ene pumpe. Meni je boljsa varianta s samostojno pumpo za bojler.
Shema 412, je optimalna rešitev in z vremensko vodeno regulacijo z varovanjem povratka MR-TR plus

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/import/documents/011822.pdf">http://www.seltron.si/import/documents/011822.pdf</a><!-- m -->
Si bom sposodil temo za svoje vprasanje. Kurim na drva, 18 let staro ferotermco z bojlerjem, ko pride temp v peci na 70°C se zacnejo pojavljati v bojlerju neki zvoki, sumenje, piskanje.. Ko zaprem loputo za zrak, po ene 20 sekundah vse to izgine. Kje je catch?
Nekako preveri, kakšna je dejanska temperatura vstopne vode v bojler. Takole na oko bi rekel, da je previsoka. Kot voda v loncu, malo preden zavre (šumi, poklja). K temu seveda pripomore tudi količina vodnega kamna, ki se je nabrala na kači izmenjevalca v bojlerju.
Ali zvoki ponehajo tudi, če popolnoma odpreš pretok proti radiatorjem (in s tem zaradi večjega pretoka znižaš temperaturo vode v peči)
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Na previsoko temp vode sem tud sam pomislu, vendar radiatorska voda mi kaze nekaj stopinj manj, kot tista na merilcu na peci. Kamen pomoje ni bil spucan se nikoli, zgleda da se bo treba lotit tega. S popolnim odprtjem vode v radiatorje se nisem probal, vendar glede na temp, ki jih kazeta merilca neb smelo bit tle problema. Ne vem, kaj bi blo, kaksen zrak kje?
Kako bi zmeril dejansko temp vode v bojlerju za SV?
Iskanje po temi