PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri FI dimnika za kamin in žar

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Glede na to, da je največ vprašanj glede dimnikov v temu delu foruma, sem se odločil, da postam sem, čeprav srž mojega vprašanja ne tiči v energijskih virih.

Na steni, kjer bom imel na eni strani dnevno sobo, na drugi pa teraso sem si zamislil na notranji strani kaminski vložek, na zunanji pa žar na drva/oglje. Glede na to, da obeh kurišč ob istem času ne bom uporabljal naj ne bi bil problem, če bi bile vezane na isti dimnik. Nameraval sem narediti inox dimnik fi 20 notranji premer. Pred nekaj dnevi sem imel na objektu mojstra za kamine, ki mi je rekel da fi 20 dimnik po vsej verjetnosti ne bo vlekel z zunanjega žara. Mislim, da naj bi bil problem, ker je odprto kurišče. Govoril je iz lastne izkušnje, saj ima tudi on neki žar, kjer mu ne vleče, dokler se ne zelo segreje žar. Rekel je da naj se še drugje pozanimam, ker on ni mojstr za žare.

Mi zna kdo povedati, ali bi moja ideja funkcionirala?

Višina dimnika je cca 6,5 m.

LP Cveto
Kot si si zamislil, bi lahko bil velik problem za žar.
Dimnik bo speljan v zidu stanovanja, z zunanje strani bo imel toplotno izolacijo. Poleti bo njegova temperatura približno taka, kot temperatura notranjosti, zunaj pa bo bolj toplo. Naravna toplotna cirkulacija gre po dimniku navzdol. Težko je prepričati dim iz pravkar zakurjenega žara, naj gre proti vetru.

Dobra reširev je dimniški ventilator, katerega vklopiš vsaj v začetku kurjenja, dokler se dimnik ne segreje.
Nimam časa - sem v penziji!
Iskanje po temi