PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kondenz. in navadna plinska peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne bilo bolj pravilno, ker bi naenkrat bilo nebroj neprimerljivih podatkov. Tako so vsaj vsi na istem imenovalcu - med seboj primerljivi.
Abstrakten primer:
Imaš plinski gorilec s kurilnostjo 9,5kWh/m3. Gor obesiš še kondenzacijo, zapovrh pa še vodo, uparjalnik, turbino, generator in kondenzator s čemer pridobiš (na pamet) 2kWh/m3 elektrike, ki jo porabiš na toplotni črpalki ZV s COP 2,5. Tako si namesto 9,5 dobil, recimo, 16kWh uporabne toplotne energije iz enega kubika plina. Ekola - izkoristek 168%.
Meni je sicer jasno kako teoretično dobijo več kot 100 %. Najbolj preprosto mi je, da si to predstavljam kot neke vrste TČ. Tista razlika v % samo. Pa vendar me zanima koliko v praksi prinese tistih 10 - 15%. Oz. če vprašam drugače: če je med pečema tazlika v izkoristku 15%, pomeni to, da kondenzacijska porabi 15% manj napram navadni peči. Ker če ne, in je ta procent manjši, je zame to rahel nateg.
Sicer pa hvala vsem za odgovore.
Me pa še zanima, kam naj kondenzat speljem, če imam peč v kleti in nikjer sifona blizu? Se pa baje da dokupit pumpa, ki se jo namontira v peč, da prečrpuje ta kondenzat nekam. Ampak jaz kopalnice in pralnice ne mislim še enkrat razbijat, da bi lahko speljal v odtok. To in črpalka predstavjata zopet dodaten strošek. Kako pa imate drugi urejeno?
V praksi pomeni običajno 15-30% prihranka plina. V veliki meri pa je odvisno od načina kurjenja. Pri kondenzacijski plinski prči je zaželjena vgrajena vodena obtočna črpalka. Ta za par procentov navadno izboljša izkoristek.

Debata, ki se odvija navadna vss kondenzacija je nepotrebna, ker se po črki zakona lahko vgradi le kondenzacija.
Merlin hvala. Zakaj pa se potem navadne še prodajajo?
tilen,ni potrebno ničesar razbijati.Ta črpalka se lahko postavi na tla pod peč in vanjo se napelje cev kondenza od peči.Priklopi se jo na elektriko,notri je plovno stikalo,ko ob določeni višini tekočine v posodi vklopi črpalko,ki potisne vodo po cevki premera 10 mm iz te posode tja kamor jo pač spelješ.Črpalka je kar močna,ker lahko vodo potiska 10m visoko.Pri nekom smo jo napeljali kar skozi dimnik na streho.Cena pa je kar dobra.
tilen2009 Napisal:Merlin hvala. Zakaj pa se potem navadne še prodajajo?
Ker jih trgovci še vedno z veseljem prodajajo in imajo zaloge.
Sicer pogojno se še lahko v nekatere objekte, kjer dimnihov tehnično ni možno sanirat lahko vgradi po predhodnem soglasju dimnikarja Low nox varianta, vedar ta rešitev ni cenovno ugodnejša.

Z kondenzom načeloma ne bi smelo bit težav, če se pravilno izbere in vgradi črpalka kondenza.
vrtalnik Napisal:tilen,ni potrebno ničesar razbijati.Ta črpalka se lahko postavi na tla pod peč in vanjo se napelje cev kondenza od peči.Priklopi se jo na elektriko,notri je plovno stikalo,ko ob določeni višini tekočine v posodi vklopi črpalko,ki potisne vodo po cevki premera 10 mm iz te posode tja kamor jo pač spelješ.Črpalka je kar močna,ker lahko vodo potiska 10m visoko.Pri nekom smo jo napeljali kar skozi dimnik na streho.Cena pa je kar dobra.
Dobra ali "dobra-konkretna" ?

Jaz imam na predračunu postavko za Buderus črpalko+material = 146+8%DDV

Zdaj ali je moja cena dobra pa ...
@Fikica: imam tudi jaz nekaj takega v glavi. Pa k temu prištej še ostale stroške (montaža, cev, kak pvc kanal,....). Skratka ni poceni.
Cena za tole je cca 300 eur,firma eckerle,prodaja Termocenter.
Dejstvo je, da nobena peč nima 100% izkoristek. Del energije (toplote) pri izgorevanju gre vedno v dimnik in še kam. Sicer tudi kondenzacijske peči delujejo na prisilni vlek, oboje pa za delovanje potrebujejo ventilator saj jim podtlak dimnika ni dovolj, še posebej pa za zajem zraka za izgorevanje iz zunanjega dela koaksialne cevi (ali redkeje prostora). Klasičnih atmosferskih plinskih peči ne izdelujejo več.
Dimni plini peči brez kondenzacije imajo lahko temperaturo plinov 60-80 °C, medtem ko je temperatura plinov kondenzacijske peči 20-max 50°C (zelo odvisno od temp. povratka ogrevanja), iz tega izhaja tudi večji izkoristek peči. Tudi zato je lahko cev za odvod plinov iz PVC-ja. Kondenzat se odvaja preko PVC cevi v drenažo ali kanalizacijo. Ker je agresiven, nikakor ne sme biti speljan po Cu cevi.
Vsekakor vam priporočam vgradnjo kondenzacijske peči.

LP Davor
Da ne odpiram nove teme.....

Pri adaptaciji stanovanja v katerem je bila še klasična plinska peč sem sedaj prišel do problema.
Pri vgradnji kolena iz peči v dimnik nisem razmišljal o temperaturi in kaj to naredi cevi oz. gipsu okoli nje.
Vsak dan moram malo pobirat po tleh.
Kako bi moral to narest, da ne bi pokala stena? S kakšnim materialom obložiti cev v zidu? Oziroma če se da problema lotiti obratno, kakšno koleno dati, ki se ne razteza in je seveda odporen na visoko temperaturo.
Bi rad še pred kurilno sezono zrihtal, da nas ne bo zeblo.
Bi pa že v štartu kupil kondenzacijsko pa ni ločenega dimnika.
Hvala za nasvete.
1 2
Iskanje po temi