PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira oljnega kotla

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
No, tudi jaz sem pozabil omeniti CTC. Tako peč kot jo omenjaš ima tudi stric 30 let. vse BP. Samo kurišče je menjal, nič drugega. Samo pred 35 leti so te peči delali Švedi, ne pa poljaki, ukrajinci itd. Tudi pločevina je bila domača, ne kitajska.
grompi Napisal:Dobra paralela za nadaljno debato. Poglej, na primer Golf serije 1 ali 2 je imel enostaven atmosferski diesel 1.6, ki je res rabil 20 minut da se je ogrel. Pa smo brez problema delali 200.000 km, kuril je pa 5 litrov na 100 km, če si znal voziti. Današnji common rail ali tlačilka/šoba diesel je drag, zakompliciran, servis te košta ohoho, pa še zmerom pokuri istih 5 litrov na 100 km. Razlika je samo v izpuhu. Lahko potegnemo paralelo nazaj na peči?

Ne najboljša primerjava: novi motorji so močnejši in poganjajo nekaj 100kg več teže.......ob isti porabi in boljših performansah(pospešek, končna, prožnost....).
grompi...po moje je bil za nazajnajevčji problem v slabem izkoristku predvsem v kombinaciji kurjenja...tako kot je danes s kombiniranim pralno sušilnim strojem...če je še tako dober ne o niti pod razno dosegal porabe ločenih strojev...podobno je pri peči.

za moe pome če si pred 30 leti kupil peč samo na olje ter danes spet...se je mogoče izkoristek izboljšal kvečjemu za 10 %....ampka tu gre iskati izbolšave predvsem na gorilnikih, doziranju, dovodu zraka...zasnova same peči pa je praktično identična.
Vincent Napisal:ampka tu gre iskati izbolšave predvsem na gorilnikih, doziranju, dovodu zraka...zasnova same peči pa je praktično identična.
Ne boš verjel, ampak gorilniki so se bore malo spremenili. V tem obdobju so sicer prišli na trg gorilniki z modrim plamenom, ki ti sicer nudijo za kakšen % boljši izkoristek ostalo pa je praktično bolj ali manj enako. Spremenili so se kotli. Predvsem so nagruntali kako čim bolj učinkovito voditi dimne pline skozi kotel (recimo 3 vlečni princip), da na svoji poti oddajo čim več toplote to je pa tisti izkoristek, ki ga majster izmeri z dimnimi plini, ko nastavlja gorilnik.

LP
blautherm Napisal:
Vincent Napisal:ampka tu gre iskati izbolšave predvsem na gorilnikih, doziranju, dovodu zraka...zasnova same peči pa je praktično identična.
Ne boš verjel, ampak gorilniki so se bore malo spremenili. V tem obdobju so sicer prišli na trg gorilniki z modrim plamenom, ki ti sicer nudijo za kakšen % boljši izkoristek ostalo pa je praktično bolj ali manj enako. Spremenili so se kotli. Predvsem so nagruntali kako čim bolj učinkovito voditi dimne pline skozi kotel (recimo 3 vlečni princip), da na svoji poti oddajo čim več toplote to je pa tisti izkoristek, ki ga majster izmeri z dimnimi plini, ko nastavlja gorilnik.

LP

se popolnoma strinjam 8)
Hoj, spet sem tu. Sem že mislil da je tema mimo, pa nisem gledal foruma.
Najprej za Trisa o (ne najboljši) primerjavi: zakaj pa so potrebni močnejši motorji? Zaradi udobja!! Ker vozimo hitreje, ker so avti istega razreda v 10 letih pridobili vsaj 50% na teži zaradi klim, airbagov, varnostne kletke... Še zmeraj vlečem paralelo na peči.

No, medtem sem izbiro zreduciral na Intercal (Blue-Nox-Unit) in Buderus (Unit z G115). Kakšne izkušnje, velja predvsem za Intercal?

Hvala za mnenja.
Ko je že ravno tema govora o oljnih pečeh; v PGD mi piše 6,83kW izgube. Sicer v njem tudi piše, da naj bi uporabil peč na lahko kurilno olje Buderus G 115 U BE LT 21kW. Ali ni dovolj recimo 17-18 kW? Sam se bolj nagibam k CTC pečem. Predvsem sta mi zanimivi CTC 380-S in CTC 1200 Family. V projektu je načrtovana priprava sanitarne vode samo v kurilnici; se pravi nikjer drugje v hiše nobenega drugega električnega bojlerja. Problem pa vidim poleti zaradi priprave tople sanitarne vode, ker gre dimniška cev ravno skozi spalnico in zraven postelje. Vidim pa, da je možno pri CTC 1200 Family ogrevanje vode tudi na elektriko. Ima mogoče kdo to peč in kako se obnese? Ali je možno gretje samo sanitarne vode z elektriko?
grompi Napisal:Najprej za Trisa o (ne najboljši) primerjavi: zakaj pa so potrebni močnejši motorji? Zaradi udobja!! Ker vozimo hitreje, ker so avti istega razreda v 10 letih pridobili vsaj 50% na teži zaradi klim, airbagov, varnostne kletke... Še zmeraj vlečem paralelo na peči.
Hvala za mnenja.

Varnosti ne bi ravno dajal v isti žakelj kot udobje.
1 2
Iskanje po temi