PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ:Zemeljski kolektor - površina ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ker sem sam v fazi raziskovanja/razmišljanja o TČ in zemeljskem kolektorju, pa vem da nisem edini, ki vneto zbira informacije...
Seveda je kar nekaj informacij o TČ po različnih temah in pa tudi drugih internetnih straneh, ki opisujejo ta način ogrevanja,
pa vendar me zanima od tistih, ki imajo urejen način ogrevanja z TČ preko zemeljskega kolektorja, da mogoče navedejo informacije o:
1. Kvadratura ogrevalne stanovanjske površine
2. Površina, ki vam jo okrog hiše zaseda zemeljski kolektor
3. Moč TČ
Vem da so na raznih straneh programi, ki ti izračunajo določene podatke, kako pa je v praksi ?
FranciZ,

Ogrevam 160m2 stanovanjske površine (izvedba ogrevanja pol talno, pol stensko). Zemeljski kolektor izveden na cca 300 m2 površine (štiri zanke po 100m), moč TČ 8 kW.

lp, Janez
In pa seveda hvala vnaprej za vse dobrodošle informacije ! Tongue
hm ni vse tako preprosto.....
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.e-m.si/eges/2006_01/86-91.pdf">http://www.e-m.si/eges/2006_01/86-91.pdf</a><!-- m -->
JanezJe,

ali si kombiniral s senskim ogrevanjem ker sicer nebi dosegel dovolj temprerature v prostoru, ali pa se da potrebo po toploti pokriti tudi le s talnim ogrevanjem in je kakšen drug razlog, da si kombiniral s stenskim?

Tudi sam nameravam ogrevati s TČ, je pa nekaj bojazni, ali bo tako zagotovljena dovolj visoka temp. v prostoru.

LP
Talno gretje, če je seveda pravilno postavljeno VEDNO zadostuje za ogrevanje z eno samo pomankljivostjo, odzivni čas. Vsak strah, da ne bo dovolj temperature je nesmiseln. Težava nastane, če je ugasnjen sistem, pa bi ga bilo treba na hitro ogreti. Zaradi izredno majhne porabe energije se mi zdi nesmiselno ugašat ogrevanje v recimo 1 tedenski odsotnosti. Mogoče zmanšamo temperaturo prostora na 18 - 19 stopinj, in ob prihodu sigurno ne bo tako hladno, da ne bi bilo za živet. Po 12 urah ali še prej, pa se bo temperatura dvignila na željeno.

Jaz osebno ogrevam s 25m2 talnega gretja celih 60 m2, pa ni nobenega problema.

Pa še nekaj, občutek pri 20 stopinjah pri talnem ogrevanju je povsem drug, kot pri ogrevanju z radiatorji. Bistveno, bistveno bolj prijeten.
Hess Napisal:JanezJe,

ali si kombiniral s senskim ogrevanjem ker sicer nebi dosegel dovolj temprerature v prostoru, ali pa se da potrebo po toploti pokriti tudi le s talnim ogrevanjem in je kakšen drug razlog, da si kombiniral s stenskim?

LP

V pritličju kjer imam povsod predvideno keramiko sem izvedel talno, v kopalnici talno in na zunanjih stenah stensko, v mansardi kjer imam predviden parket (moje mnenje je, da parket in talno ne gresta najbolje skupaj) pa je v celoti izvedeno stensko, pozimi ogrevanje, poleti hlajenje.

lp, Janez
tč 7kw, ogreva 160 kvadratov, od tega 120 kvadratov talnega, ostalo pa na pet radiatorjev, akum. 300 l, kolektor 400 m na 360 kvadratih.

greje ko hudič... :wink:
Fantje, dejte lepo prosim še malo cene investicije za TČ napisat. Pa izvajalce tud. Nam bo nekaterim zelo prav prišlo. Hvala.
evo:
tč IVT Greenline C+ 1.400.000, garancija 5 let
akumulator 300 l (pozabil ceno)
kolektor 400 m z medijem 450.000
zagon, priklop in preiskus tč 70.000
cene v sit
ni vračunan strojni inštalater za komplet centralno gretje, izkop za kolektor, priprava za kolektor (luknje v plati in spajanje kolektorja ter dovod do mesta, kjer bo tč);

skratka računaj, da te vse skupaj, pride okoli... tam slabe 4 milijone. računam še radiatorje, talno ...

tč je pa delal knut d.o.o.
TČ takšne moči lahko imaš vgrajeno z vso našteto opremo za kakšen milijonček manj, pa bo sistem ravno tako deloval. Pozanimaj se (ne delam reklame): ...IDM, TSK, TERMOTEHNIKA, TEHNOHLAD...
Velikost zemeljskega kolektorja ni odvisna samo od kvadrature stanovanja in vrste tal kjer boš imel kolektor, ampak predvsem od toplotnih izgub objekta. Za vsako ogrevanje s TČ je pomembno še posebej pa za TČ+zemeljski kolektor: idealna kombinacija je: majhna odlično izolirana hiša, ogrevana v celoti s talnim ogrevanjem.
zidam, zidam dan na dan
Malo sem se pozanimal onstran meje v Avstriji, kjer poznam nekoga, ki ima že 20 letne izskušnje na tem področju. Ko sem mu predstavil mojo (še ne zgrajeno hišo, bo pa letos) mi je izračunal, da potrebujem za ogrevanje 260m bivalne površine TČ moči 13 kW.Cena take TČ z 1000l bojlerjem pretoka 25l/min temp.30-40 stopinj z vsemi cevmi katere bom položil v zemljo (360kvadratnimi metri) me stane brez dela 13.000EUR.Sicer malo drago, ampak sam sem se prepričal pri sosedih, da ta stvar to dela kot je potrebno. TČ, kakor potreben material, bom kupil pri sosedih in sicer pri <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.idm-energie.at">www.idm-energie.at</a><!-- w -->
tč naj bo dimezionirana od izkušenega projektanta ali od tistega, ki ti bo kril garancijo za tč. če bo kakšna frka, se bo moral s tem soočiti...
tč zemlja/voda lahko pobere precej energije iz zemlje, od cca. 10W/m2, do cca. 40W/m2. zavisi od terena: vlage, sestave tal, ipd. načeloma velja: več vode, več stabilne toplote. zadeva je dokaj kompleksna in jo mora pošlihtat strokovnjak, ker se tukaj dela vse na meji z malo rezerve, zaradi hitro rastočih investicijskih stroškov. če je nekaj srednjega se oceni na 25W/m2. na 1m2 ti pade cca. 3m cevi PEHD DN20. npr.: objekt ima 9kW toplotnih izgub, TČ naj bo cca. 85%.....7,65kW; to znese cca. 306m2 in 918m cevovoda DN20... vendar je treba še precej zadev za izračunat, da bo ziher...
cene sistemov se precej razlikujejo že zaradi osnovne opreme in krmiljenja. kot pri avtu, osnova je toliko, potem pa še vsa dodatna oprema :wink:

najbolj enostavno povpraševanje narediš, če podaš realno izračunane toplotne izgube objekta ter povabiš ponudnika na ogled in naj sam sestavi kompleten sistem. preveriš ponujeno in veš, s kom imaš opravka...

p.s.
parket prenaša talno ogrevanje zelo dobro, le ustrezen mora bit in ustrezno položen ( lepila, laki,...). okvirna cena primernega je od cca. 80eur/m2+ddv, z delom...
Iskanje po temi