PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Montaža plafonjere

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosim, če mi lahko kdo napiše navodila za montažo plafonjere.
Sem tehnični tip, vendar ne elekro stroka.
Hvala
Iz stene/stropa (instalacijske cevi) navadno kukajo trije vodniki, na koncu katerih je vrstna sponka.
Barve vodnikov so po standardu:
črna (rjava) - fazni vodnik, ki pride s stikala (L)
modra - ničelni vodnik (N)
rumeno-zelena - ozemljitveni vodnik (PE oz. 'zemlja').

Postopek:
Izključiš varovalko oziroma zaščitno stikalo (KZS) in z indikatorjem faze (fazenprifer, fazenbrifer ali kako drugo priznano ime) preveriš, če so vsi trije vodniki 'mrtvi' oziroma na njih ni nobene napetosti. Še dodaten test - brez dotikanja bakra primeš ru-ze vodnik in se z njim (z bakrom) dotakneš črnega (rjavega) in modrega vodnika (bakra). Če pri katerem poči, potem prej nisi izključil varovalke (in se navadno ob poku izključi sama). V primeru poka se lahko ustrašiš in padeš s stola/lestve, zato nekaj previdnosti ne bo odveč.

Plafonjero z uporabo znanja tehničnega tipa postaviš na želeno mesto, označiš luknje, zvrtaš, vstaviš vložke in bereš naprej. Nekaj pazljivosti pri izbiri položaja lukenj ne bo odveč (lahko prevrtaš vodnike).

Jaz sem srečal tri tipe plafonjer:
- plafonjera ima za priklop napajanja vrstno sponko, ki se nahaja na strani okrova žarnice
- plafonjera ima za priklop napajanja vrstno sponko, ki se nahaja na nasprotni strani okrova žarnice - torej na strani zidu
- plafonjera, ki za priklop nima nobene vrstne sponke - le ozemljitveni vijak in okrov za žarnico/sijalko

Za prvo varianto:
Z vodnikov odstraniš vrstno sponko, na vodnike natakneš silikonske cevke, ki so plafonjeri navadno priložene in jih vtakneš skozi za to narejeno luknjo v plafonjero.
Plafonjero z uporabo znanja tehničnega tipa zmontiraš na steno.
Vodnike pritrdiš (priključiš) v vrstno sponko na plafonjeri, ki ima priključke (če izpolnjuje standarde) označene.
Fazni vodnik (črn ali rjav) pritrdiš v sponko, označeno z L
Moder vodnik (ničla) pritrdiš v sponko, označeno z N
Rumeno-zeleni (ozemljitveni) vodnik pritrdiš v sponko označeno s PE oz. znakom 'zemlja'.

Za drugo varianto:
Z vodnikov odstraniš vrstno sponko, na vodnike natakneš silikonske cevke, ki so plafonjeri navadno priložene in jih pritrdiš (priključiš)
v vrstno sponko na plafonjeri, ki ima priključke (če izpolnjuje standarde) označene.
Fazni vodnik (črn ali rjav) pritrdiš v sponko, označeno z L
Moder vodnik (ničla) pritrdiš v sponko, označeno z N
Rumeno-zeleni (ozemljitveni) vodnik pritrdiš v sponko označeno s PE oz. znakom 'zemlja'.

Za tretjo varianto:
Z vodnikov odstraniš vrstno sponko, na vodnike natakneš silikonske cevke, ki so plafonjeri navadno priložene in jih vtakneš skozi za to narejeno luknjo v plafonjero.
Fazni vodnik (črn ali rjav) pritrdiš v priključek na okrovu žarnice. Tam je tudi označen z L oziroma je to priključek, ki gre na centralni kontakt v okrovu. Modri vodnik gre v sponko, označeno z N in gre na stranski kontakt v okrovu.
Rumeno zeleni vodnik pa se pritrdi na kovinsko ploščo, ki drži (nosi) plafonjero - na ozemljitveni vijak.

V okrov uviješ žarnico (sijalko), natakneš steklo, vključiš varovalko in sprobaš, če deluje.

Če bo karkoli nejasnega, priloži fotko plafonjere ali pa najdi električarja, ki bo naredil, kot je treba.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Gremlin najlepša hvala za navodila in trud. To sem iskala po spletu, pa nikjer našla. Upa, da bo uporabno še za koga.
SAŠA
Iskanje po temi