Objave: 3
Teme: 1
Ocena:
0
Zanima me ali morda obstajajo kakšne lestvice ali merila obrabe parketa? Kaj dejansko je normalna raba?
Namreč 1,5 leta smo živeli v najemniškem stanovanju (najem z odkupom). V stanovanju je položen gotov hrastov parket. Parket naj bi bil "top klasa". Od samega začetka je bil v stanovanju prisoten pes, zadnjega pol leta pa še drugi pes. Upravnik, ki je hkrati najemodajalec, je prisotnost psa dovolil (in dodatno obračunavl stroške za oba).
Pred 3 meseci smo podali odpoved najemnega razmerja, ker smo našli bolj ugodno opcijo. Po pogodbi naj bi se varščina vrnila, ob normalni rabi stanovanja. Danes, ko smo stanovanje predali, je bilo sicer vse ok, upravnik pa se je zapičil v parket. Od mene zahteva brušenje in lakiranje - ponudili so tudi svojega mojstra za 20€/m2.
Stanje parketa je za 1,5 leta star parket res slabo - slabše kot pri mojih straših, pri 15 let starem parketu, kjer je ravno tako ves čas prisoten pes. Tudi sicer, če potegneš npr. z nohtom po parketu, se pozna udrtina. Poznajo se tudi odtisi pasjih krempeljčkov, sledi prask, ki so nastale ob igri obeh psov. Ali sem dolžna plačati popravilo parketa oz. ali se lahko odločijo, da mi ne bodo vrnili varščine - oz. zahtevali doplačilo? Naj pripomnim še to, da je upravnik jasno in glasno povedal (ko sem vprašala za koliko bodo stanovanje prodali) da za enako ceno, kot je bila ob sklenitvi moje pogodbe.
Hvala za vaše nasvete in mnenja.
LP
Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
:roll: Menim, da se plačilu obnove parketa ne bo dalo izogniti!
Termin "normalna raba" žal ne vključuje psa. Kuža pač ima 4tačke in krempeljce. Verjetno v stanovanju ni hodil v copatih - ali pač?
Stanje parketa pri tvojih starših - za ta primer ni relevanten podatek - niti te dovoljenje za bivanje psa v stanovanju ne rešuje. Ja, seveda - kuža - je sicer lahko v stanovanju, posledice njegovega bivanja, pa sedaj plačaš ti.
Če pa tudi sami ugotavljate, da je stanje parketa slabo, to pomeni, da ste ga v času bivanja - pač dodobra obrabili. Tu je najemodajalec upravičen ob vaši izselitvi terjati od vas vzpostavitev prvotnega stanja - seveda na vaš račun.
Objave: 1044
Teme: 5
Ocena:
0
Tle se lahko zapičiš predvsem v to, da parket ni ustrezne kvalitete - a je sploh taprav parket, ker taprav parket se načeloma ne zgon kar tako. Jest imam v sobi hrastovega, pa je po 20 letih psa še dokaj ohranjen (zdrgnjen je edino tam kjer imam lesen stol, ki nima filca na nogah).
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
težko dokažeš kaj je kvaliteten parket in kaj ne.
Hrastov parket ima svojo trdoto in zdrži kolikor zdrži - enkomerne obremenitve. Pasji kremplji so problem, ker gre za točkovno obremenitev in so tudi poškodbe opaznejše, predvem pa jih je več. Poleg vrste lesa je pomembno kakašen lak se uproabi...15 let nazaj je bil 100 % ta 'smrdljivi' ki je trd 'ko svinja' dandanes so prepovedani in izdelani na vodni osnovi..kolikor sem slišal tudi pod razno niso kos starejšim....kar pomeni da se poškodbe še toliko bolj poznajo - te točkovne.
(gledam pri nas v službi..babe s petkami imajo tako zrukan parket, da ne moreš verjeti (po večino so ga vsem že brusili) - pri nas prvotni parket (cca. 10 let), kot nov.)
Tako da...pasje tace na parketu za moje pojme ne spadajo pod 'normalno obrabo'...smo imeli tudi mi psa, pa vem kako so bile zadeve zdelane, kjer se je on potikal (vrata, parket, tapisoni, tepihi).
...moje mnenje....
Objave: 3
Teme: 1
Ocena:
0
Za moje pojme - nekvaliteten (saj se v 1,5 leta ne bi smel tako obrabiti, tudi sosedi imajo uničenega od otroških igrač, ipd.), za njihove vrhunska kvaliteta... je tak kot ta na povezavi
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.hotenjka.si/parketi-galerija.php#klasicni">http://www.hotenjka.si/parketi-galerija.php#klasicni</a><!-- m --> in sedaj hočejo pač, da plačam brušenje+lakiranje. 17€/m2 brez računa, oz. z računom še 8,5% zraven. Ko pa vse skupaj "potegnem" je pa jasno, da hočejo na samem stanovanju čimveč zaslužiti...
Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
Imas kaksno sliko unicenega parketa?
O koliko m^2 parketa, ki ga bo potrebno brusiti sploh govorimo?
Objave: 1352
Teme: 12
Ocena:
0
Po mojem te bo izvedensko mnenje o kakovosti parketa stalo pol toliko kot popravilo.
Mi imamo v stanovanju tisti klasični blokovski parket, celo nekakovostno položen, ker ponekod odstopajo deščice, pes v stanovanju, vendar se praske od krempljev ne poznajo. Kar je uničenega, je od nas, ljudi. Soseda je imela podnajemnike s psi in tudi ni imela pripomb zaradi njih (so jo vsi strašili, da ji bodo uničili pol stanovanja). No, kakorkoli že, mislim, da bi morali popraviti, če sta psa res vidno izmučila parket.
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Tudi jaz sem mnenja, da je je povsem logično, da plačaš popravilo parketa.
Še dobro, da se lastnik strinja z brušenjem in lakiranjem, da ne zahteva zamenjave.
Vem kaj pes naredi v stanovanju, smo ga tudi mi imeli in po kakšnih petih letih ven zmetali parket in dali neko drugo talno oblogo (trdo kot kamen), se ne spomnim kako se imenuje.
In če lahko dodam še nekaj - za koliko bo lastnik stanovanje prodal (če ga bo) pa nima s tem nobene povezave. Osebno sicer dvomim, da ga bo za enako ceno, kot pred letom in pol.
Objave: 7496
Teme: 227
Ocena:
0
Lahko, da je parket ne glih tolik top klasa, amapk na to je treba takoj opozorit (ne pa zdaj izgovorov iskat).
Brušenje in lakiranje pa je pač davek na psa v stanovanju. Edino kar je ti predlagam, da ga sama najdeš, ker so tudi po 12€+DDV. Ali pa pustiš varščino in se s tem ne ukvarjaš več.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Objave: 1973
Teme: 59
Ocena:
1
Raje ne iščite sami izvajalca. Poskrbi za kontra ponudbo, da se doseže realno ceno. Potem pa to realno ceno plačajte lastniku. Da ne bi na koncu bili problemi in različni pogledi na kvaliteto obnove v lastni režiji.