PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Oviranje dostopa po javni poti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
žensko pa napoti naj se meni z občino kajti ti nimaš nič z njo.
kilometer Napisal:Saj ravno to bi mi pomagal, če bi mi poslal odgovor-obrazložitev sodišča, da na kategorizirani javni poti ne morejo določiti nujne poti, ker je to že samo po sebi javna pot in ne rabiš služnosti. Nekatere Upravne enote full gledajo na to, kakšni so judikati ter smernice s tega področja

Sem še malo razmišljal. A imaš ti slučajno ta problem, da si vložil za gradbeno in ti ga UE noče izdati, ker imaš dostop po kategorizirani poti, ki pa ni v lasti občine/države? V tem primeru jim povej, naj kličejo na UE Celje in naj jim tam pojasnijo!
Ja, točno to, v pozivu za odpravo pomanjkljivosti mi obrazložijo, da moram po 56.členu ZGO-1-ja izkazati pravico graditi s pogodbo o služnosti in vložitvijo predloga za vpis v ZK na javni kategor.poti, ki je sicer v zasebni lasti. UE Lj. Vič Rudnik razlaga to zahtevo kot novost, katero določajo nekakšne smernice, ki jih določa Ministrstvo za ok. in prostor.
Ne morem jih prepričat, da ima kategorizacija obč. cest pravno podlago v Zakonu o javnih cestah in dokler je javna pot kategor. ima vsak pravico vožnje, brez da zato pridobiva služnosti. Lastnik pa lahko sproži spor na Ustavnem sodišču, ker Občine po kategorizaciji ni sklenila nobenega pravnega posla.
P.S: Rklinc, maš kak kontakt ali ime na UE Celje, da se obrnem na nanj??
Povej jim, da nimajo pojma. Sicer pa to pri uradnikih na naših UE ni nič novega.

Ne najdem obrazložitve sodišča, zato sem pa našel obrazložitev Ministrstva za promet. Ker jaz sem pa namreč dobil gradbeno, potem je pa eno drevo oviralo dostop tovornjakom in sem imel s tem probleme. Pojasnjujejo tudi to, kar tebe zanima (drugi odstavek je zate zanimiv).

Citat:Spoštovani,

na podlagi vašega zaprosila, poslanega XX. XX. 2010, posredujemo naslednje pojasnilo.
Vaše zaprosilo se nanaša na asfaltno pot, ki je bila z odlokom o kategorizaciji Mestne
občine Celje kategorizirana kot javna pot XXXXXXXXX. Po vaših informacijah lastnica zemljišča,
po katerem poteka kategorizirana javna pot, preprečuje vožnjo po njej in na ta način
onemogoča koriščenje stavbnega zemljišča ter gradnjo.

V konkretnem primeru, ki ga navajate, gre za kategorizirano občinsko cesto oz. javno pot. To
pomeni, da je javna pot javna cesta in kot takšna v javni rabi oz. uporabi, kar pomeni, da je
dostopna vsakomur pod enakimi pogoji. Pri tem je za ukrepanje občinskega inšpektorja
vprašanje neurejenega lastništva popolnoma irelevantno in za to javno pot veljajo vsi odloki
občine, ki urejajo področje občinskih cest (npr. upravljanje, vzdrževanje, ipd.). Upravljavec ceste
(v konkretnem primeru občina) mora ne glede na vprašanje lastništva zagotavljati prevoznost
ceste, saj je odgovoren za varen in nemoten potek prometa na cesti oz. cestnem odseku, ki je v
njegovem upravljanju. Glede na navedeno lahko občinski inšpektor za ceste izvaja nadzor na
takšni cesti v skladu s svojimi pooblastili, ki mu jih daje tako Zakon o inŠpekcijskem nadzoru (v
nadaljevanju: ZIN), kot sistemski zakon za področje izvajanja inŠpekcijskega nadzora, kot tudi
področna zakonodaja, v konkretnem primeru Zakon o javnih cestah - po novem bo to Zakon o
cestah.

... (ta del je zate irelevanten)

S spoštovanjem,
Pripravil:
X Y, univ. dipl. prav.

Tudi sodišče se je sklicevalo na Zakon o javnih cestah, zdaj je to Zakon o cestah. Mislim, da je edini način, da jih omehčaš, da pošlješ uradni dopis na Ministrstvo za promet in jih prosiš za pomoč. Meni je pomagalo. Z inšpektorjem sem se boril od novembra do februarja, ko sem mu februarja poslal dopis in priložil to obrazložitev, je bilo v enem tednu urejeno.

Upam, da sem ti kaj pomagal.
Latinski rek pravi "nepoznavanje prava škoduje".

Nobenega dvoma ni, da mora gospa za zemljo, ki je javna pot dobiti odškodnino. Toda to je izključno dvostranska zadeva med njo in občino s katero nimaš ti čisto nič. Sodišče bi ji dalo prav.

Prav tako je brez dvoma, da gospa ne sme ovirati vožnje po javni poti. Kliči policijo ali redarstvo. Da zemlja ni odkupljena nima nobene veze s tem, da nekdo ovira promet po javni cesti. Inšpektorja, ki tvezi takšne neumnosti prijavi na višjo instanco - očitno ne pozna svojega dela. Piši občini naj odmeri cesto in plača zemljo, ki je javna pot, ker neurejeno stanje povzroča konflikte in ogroža varnost ljudi (odpisali ti bodo, da nimajo finančnih sredstev, imajo druge prioritete, a spet - to je njihov problem).

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.race-fram.si/dokument.aspx?id=3699">http://www.race-fram.si/dokument.aspx?id=3699</a><!-- m -->

(stran 4 in 5)

Problem je, ker je v Sloveniji vsaka "vuko_ _ _ina" hotela in postala občina. Zdaj pa iste občine znajo povedati le, da "ni denarja" (razen, če gre za megaprojekte pri katerih služijo prijateljske firme").
Ti odgovarjaš na leto in več dni star prispevek. Kar se mene tiče, sem težavo že zdavnaj rešil in sem že v hiši.
kako ste potem resili zadevo (ce se ti da napisati).
Saj sem nekje na forumu že napisal, lahko pa na hitro ponovim.

Zakonodaja je v tem primeru jasna. Če je cesta kategorizirana, lastništvo ni važno in jo pod enakimi pogoji lahko uporabljajo vsi. Ostalo je stvar med lastnikom zemljišča in občino, ki je pot kategorizirala.

Problem je, ker se tudi občine same, še bolj pa njihovi inšpektorji, nočejo (res dobesedno nočejo) ukvarjati s tem, ker vedo, da če bo lastnik šel na ustavno sodišče, da bo dobil tožbo.

Pri meni je bila situacija takšna, da občina sama sploh ni vedela, do kod je cesta kategorizirana, ker je bil opis tako pavšalen, da bi lahko zajel celo cesto ali pa samo del nje. Imel sem srečo, ker so ravno v tistem času nekaj spreminjali odlok o kategorizaciji in so stvar definirali, tako da je bila nedvoumna. Na podlagi tega sem dobil gradbeno dovoljenje, potem so se pa pojavile težave, ker ni bila prevozna (veje drevesa so ovirale pot tovornjakom). Ker prometni inšpektor NI HOTEL posredovati, sem mu zagrozil z ovadbo zaradi opustitve dolžnega ravnanja. Tudi to ni pomagalo. Po posredovanju prometnega ministrstva (del dopisa je zgoraj) se je pa zadeva čudežno uredila v treh dneh (prej se je vleklo pa od septembra do februarja).

Tako na kratko.
ok, hvala
rklinc Napisal:Ti odgovarjaš na leto in več dni star prispevek. Kar se mene tiče, sem težavo že zdavnaj rešil in sem že v hiši.

Res prijazno :wink:

V primerih, ko ljudje "nimajo sreče" se takšne zadeve vlečejo tudi leta ...
Pri meni se je vleklo 3 leta, ta forum je pa poln mojih ugotovitev in nasvetov. Napisal nisi nič novega (vse je bilo že napisano).
Vedno se pojavljajo novi (stari) problemi.
Če ne bi bilo tako "gt001" ne bi danes spraševal kako si rešil zadevo - in ti mu ne bi danes odgovarjal :lol:

Sicer pa - zato je forum ...
Pa si prebral, kaj sem napisal? Vse to že piše! Na tem forumu, v tej temi!
1 2 3
Iskanje po temi