PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vgradnja števcev za vodo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V bloku imamo ponudbo za vgradnjo števcev za vodo. Cena bi bila okrog 140 evrov za števec in delo 42 evrov za uro dela. Torej okrog 200 evrov. Voda bi se popisovala mesečno 1,74 evra. V stanovanju sva dve osebi, vode plačujeva zdaj med 16-18 evrov mesečno, kar se mi ne zdi veliko. Sem ženska, ki se ne spoznam najboljše. Berem, da se mora števec na 5 let umeriti ali zamenjati. Je ta strošek ponovno okrog 200 evrov ali manj? Ponudnik piše, da stroškov vzdrževanja ni??? Upravnik stavbe je Staninvest v Mariboru. Se mi splača plačevati vodo po porabi ob vseh zgoraj navedenih stroških ali je boljši pavšal? Hvala.
tako je..na 5 let je potrebno umeriti števec, kar običajno znese toliko kot nov števec...torej se lahko računa čez palec vsakih 5 let cca. 200 EUR stroška.
Koliko pa vas je v bloku (oziroma kolikšen je račun za vodo za celoten blok, če se le da cifre po postavkah in seveda vsaj občina, v kateri živite).
V Kranju je voda (če si priključen na kanalizacijsko omrežje) cca 0,75€ /m3, dodati je treba še omrežnino in takse za odvajanje in čiščenje odpadnih voda - to pa je odvisno od 'moči' vodomera in je fiksen strošek.
Ker ostalih parametrov ne poznamo, ocenjujem takole:
Recimo, da imate vodovod po cevi DN40, to bi naneslo cca 90€ mesečno za celoten blok. Če je v bloku recimo 50 stanovalcev, je strošek vode (okroglo 9€ / stanovalca) skupaj 450 €.
450 - 90 = 360€ samo za vodo
360/50 = 7,2 € oziroma cca 10 m3 / osebo mesečno oziroma cca 330 l /osebo /dan, kar pa ni prav majhna cifra.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Če vam ne bojo podražil pavšala (kar se običajno zgodi), potem je verjetno za razmislit ali je bolje vztrajat na njem.
Če pa se zgodi, da bo pavšal podražen, je pa za dve osebi ponavadi ceneje preko števca. Pavšal se drugače splača (kjer je sploh še možnost izbire- sicer zakonsko ne vem točno kako je) tam kjer je-imajo visoko porabo (veliko oseb, turizem, živina ipd.), kar v vašem primeru odpade.
Na vsak način, bi vas morali seznanit s cenami v naprej (koliko bo pavšal- oz. koliko m3 na osebo naj bi bil mesečno). Na podlagi tega, pridete tudi do podatka, kaj je ugodneje za vas.
Lp
trobenta100 Napisal:Berem, da se mora števec na 5 let umeriti ali zamenjati. Je ta strošek ponovno okrog 200 evrov ali manj? Ponudnik piše, da stroškov vzdrževanja ni???.
V Ljubljani in na Dolenjskem (območje Krškega), nam na vsakih pet let števec zamenjajo brezplačno.
Samo podpišem delovni nalog in to je to.
Morda je v Mb drugače...

Edit: se opravičujem, sem bral še enkrat - očitno bi želela vsaka stranka svoj števec, potem seveda ne bo zastonj.
Tudi pri nas, JKP Žalec, števec menjajo, a vedno brezplačno. A smo v hiši, ne v bloku.
Kdor za menjavo števca hoče denar ga je treba prijaviti policiji.
Hm, če gre za odštevalne števce, potem ne more biti tako visoka cena za kos. V blokih so ponavadi števci DN 20 (1/2"), ki stane maksimalno do 50 €, če računate še vgradnjo, to ne bi smel biti strošek, ki se ga omenja zgoraj. Tudi ne menjajo se na vsakih pet let, to velja za števce, ki merijo porabo v javnem delu vodovoda. Pozorni postanejo, ko se pričnejo odstopanja po seštevkih posameznih porabnikov in nastane razlika med glavnim in odštevalnimi števci.
Hvala vsem skupaj za odgovore. Sem napisala vprašanja tudi na upravljalca. Bom počakala na odgovore. Vseeno se mi zdaj strošek vode ne zdi tako visok. V prejšnjem bloku je bila poraba malenkost višja. Me zanima kakšni bodo odgovori. Prav tako nam niso nič napisali o plačilnih pogojih za števce, kar me prav tako čudi.
Jaz sem oba števca v stanovanju zamenjal sam, rabiš 20 minut. Cena na kos je bila par let nazaj 15 eur, ker sem stare prinesel nazaj, sicer pa bi bila kakih 20 eur. V novogradnji imam večji števec, cena je bila okoli 30 eur.
Zamenjava je enostavna, saj imaš holandce verjetno že gor, dimenzije števcev pa se dobi enake, kot so jih vgrajevali pred 30 leti. Torej samo starega ven in novega notri. Če ne znaš sama, prosi prijatelja, saj se mi zdi škoda 200 eur.
piknik Napisal:Kdor za menjavo števca hoče denar ga je treba prijaviti policiji.

Yap, vodovodarji vodomere ponavadi in že vsa leta menjajo brezplačno. Karitativno, takorekoč. Kaj pa je to, malo dajo za bencin, šenkajo kakšno urico svojega dela, pa je. To je tako običano, da smo že kar pozabili, da je bilo včasih potrebno zamenjavo vodomera plačati. Menda se celo pripravlja zakon o brezplačni zamenjavi pip in bojlerjev na vsaki dve leti. :lol:

@trobenta100
o zamenjavi vodomerev sem ti stvari že drugje kar dobro razložil. Dokler se EL ne boste organizirali sami, zbrali še kakšen predračun in preverili ter ovrednotili porabo vode celotnega objekta, boste v režiji upravnika (kot si stvari opisala) plačali precej več, kot je potrebno.
Nikjer seveda tudi ne piše, da je vodomere potrebno odčitavati preko tretje osebe. Le stanje mesečno sporočate (stvar dogovora....ali enkrat letno) upravniku in ta ga je DOLŽAN upoštevati.
Upravnik vas tudi NE MORE in NE SME prisiliti v karkoli, vam izbirati oz. vsiljevati izvajalcev, ali s svoje pozicije izsiljeno vplivati na vaše odločitve. Upravnik je podjetje, ki ste ga NAJELI IN GA PLAČUJETE za njegove storitve. Upoštevati mora vaše želje, delati po vaših navodilih (če so seveda v skladu z zakonom) in se odzivati na vaše težave. Če upravnik svojega dela ne opravlja dobro, če je neodziven, če letno ne sklicuje zbora EL, ne podaja natančnega finančnega poročila, če se izgovarja pri pojasnilih o obračunavanju stroškov, če.........potem ga ZAMENJAJTE. Čisto enostavno!
Ne razumem EL, kjer jih upravniki dobesedno, dokazano in očitno lupijo tudi do 1000,00 in več € na letni ravni ali s svojo malomarnostjo povzročajo višje stroške obratovanja objekta,... pa tega enostavno ne želijo videti. Se pa strašno razburjajo, če je snažilka Z RAČUNOM IN ČISTILI shranjenih V SKUPNIH PROSTORIH porabila, 1,20€ več kot ponavadi na tri mesece.
Zapomni si in povej naprej: V svoji hiši ste gospodarji etažni lastniki. Če je upravljalec objekta lastnik prostorov, je zgolj in samo eden izmed vas. Z enakimi pravicami in dolžnostmi.

Se opravičujem....včasih me kakšna stvar RES ujezi in malo zaidem s "poti" :oops: .

@vcc: vodomeri morajo biti umerjeni v skladu z veljavnimi zakoni. Če imaš za vodomer dokazilo o ustreznosti, mora stanje upravnik upoštevati. Če ga nimaš, ti lahko mirne duše še naprej obračunava pavšal.

Lep dan vsem skupaj,
Gorazd
Hvala.
Iskanje po temi