PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Napeljava kablov za luči iz vtičnic

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mimogrede pogovarjal sem se s elektricarjem iz nemcije in on pravi da se zgoraj s 16A varovalko varuje 1,5 mm2 kabel.
Posledica je da se do vticnic polaga 1,5 kabel.

Ali ima kdo kaksne izkusnje s tem?

Lp
V Nemčiji uporabljajo malce višjo napetost (cca 245V), kar pomei, da je zaradi tega manjši tok in posledično tanjši vodnik.
Ruger Napisal:V Nemčiji uporabljajo malce višjo napetost (cca 245V), kar pomei, da je zaradi tega manjši tok in posledično tanjši vodnik.

Ampak razlika med 1,5 in 2,5 je precej vecja kot med 230 in 245.
40% proti 6%

Ali je to dovolj da uporabis tanjsi vodnik?
Ruger Napisal:V Nemčiji uporabljajo malce višjo napetost (cca 245V), kar pomei, da je zaradi tega manjši tok in posledično tanjši vodnik.

Če enako breme priključiš na višjo napetost, bo skozi tisto breme ter pripadajoče vodnike stekel višji tok in ne nižji tok.

Aleš
Že res, ampak kabel varuje varovalka, ki je še vedno 16A.

Vse skupaj pomeni le, da "skozi" spraviš malenkost večjo moč.
LP,
Samojed
casar Napisal:

Če enako breme priključiš na višjo napetost, bo skozi tisto breme ter pripadajoče vodnike stekel višji tok in ne nižji tok.

Aleš

to pa ne vem če bo držalo. Če je napetost višja bo tok nižji pri isti moči. P=UxI. Če je P isti in U večji mora biti I manjši.
P=moč
U=napetost
I=tok
.:Igor:. Napisal:
casar Napisal:Če enako breme priključiš na višjo napetost, bo skozi tisto breme ter pripadajoče vodnike stekel višji tok in ne nižji tok.

Aleš

to pa ne vem če bo držalo. Če je napetost višja bo tok nižji pri isti moči. P=UxI. Če je P isti in U večji mora biti I manjši.
P=moč
U=napetost
I=tok
Ja pa bo, razen če je porabnik dimenzioniran za višjo napetost.
Kakorkoli, tok je tok in presek je presek, ne glede na 230, 245, 400 ali pa 12V.

V svojo matematiko vklopi še U=RxI, pri čemer upoštevaj R=konst (sicer za idealno breme, a za računsko dokazovanje je to to).
V Nemčiji uporabljajo DIN standard, poenostavljeno - luči1,0 vtičnice pa 1,5.
V Nemčiji uporabljajo enako napetost, kot pri nas, saj je štrom standardiziran. Od 220v je dovoljeno odstopanje + ali - 10%, to pa zato, ker imajo porabniki pri trafo postaji višjo napetost, kot tisti na koncu priključne veje.

@allyazir: Ne verjamem, da je varovalka za presek 1,5mm2 16A. V Nemčiji poznajo še 13A varovalke, pri nas pač ne. 13A varovalka in 1,5mm vodnik za vtičnice gresta prav lepo skupaj. Pri nas smo pa še iz tistih cajtov, ko smo imeli v bivši jugi rudnike bakra in ni bilo panike za porabo le tega, predpisi so ostali, vse ostalo se je zamenjalo.
Leitungen für feste Installationen
Leitungen für feste Installationen, die also nicht von Geräten zu einer Steckdose führen, haben immer einen Kern aus massivem Kupfer. Die Stärke jeder Ader richtet sich nach dem maximalen Strom, der durch die Leitung fließen soll. Bei den üblichen Hausinstallationen muss jede Ader einen Querschnitt von mindestens 1,5 mm² haben. Derartige Leitungen sind mit einer Sicherung von 16 A geschützt. Schützt eine stärkere Sicherung einen Stromkreis, muss der Leitungsquerschnitt entsprechend angepasst werden. So muss beispielsweise in einem mit 20 A gesicherten Stromkreis eine Leitung mit Aderquerschnitten von jeweils 2,5 mm² verlegt sein.

vir: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.heimwerkertricks.net/grundkurs-elektrotechnik-elektrische-leitungen.html">http://www.heimwerkertricks.net/grundku ... ungen.html</a><!-- m -->
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Prosim za komentar vseh elektro mojstrov ki zagovarjajo 16A varovalnko in 2.5 mm2 kabel?
Kaj bi še rad? Dopustne temperaturne meje so po državah različne, zato tudi preseki. Zatorej - dobil si odgovor da to pri nas ni dopustno. Lahko je, če dobiš 13A varovalko. Če ne verjameš, kaj potem sprašuješ. Naredi kot si si zamislil in je. V 99,8% je vse v redu. V preostalem deležu pa pride do požara. Ne nujno iz tega vzroka, zagori lahko drugje. Če pa najdejo tvoj super duper kabel na 16A varovalki, pa adijo zavarovalnina itd.

Naredi kakor želiš, tule je bilo prevečkrat povedano kaj je dovoljeno in kaj ne.

Mogoče še komentar glede inštalacij v Nemčiji - povečini igrajo na faktor istočasnosti (seveda pa je treba upoštevat tudi padce napetosti, ki so 1,5 kablu večji kot na 2,5 nikakor pa naj ne presežejo določene meje - mislim da 5% za luči in 3% za vtičnice, a tu pišem na pamet in me ne držat za besedo).

Torej kaj delajo ali so vsaj po mojih informacijah delali nemci - do razdelilne doze ali doz, če jih je več, so lepo dajali 2,5 kvadrat. Od doze do posamezne vtičnice pa 1,5 kvadrat. Ta špura je kratka in ni večjih padcev. Poleg tega zaradi računskega faktorja istočasnosti z teorijo dokazujejo, da ne bodo vse vtičnice polno obremenjene, kar pomeni da ne bo na eno teklo 16 amperov, ampak 5, 6, mogoče 10, na drigi isto itd in tako posamezni kabel do ene vtičnice ne bo preobremenjen. Vse lepo, dokler ne vidiš tega kar vidim jaz na terenu - 5 vtičnic, nobena na pravem mestu. Zato je iz ene podaljšek, na njem pa tv, računalnik, radio, sesalec pa še kaj.

To je z moje strani vse.
LP,
Samojed
Samojed Napisal:Vse lepo, dokler ne vidiš tega kar vidim jaz na terenu - 5 vtičnic, nobena na pravem mestu. Zato je iz ene podaljšek, na njem pa tv, računalnik, radio, sesalec pa še kaj.

To je z moje strani vse.

To je pa res vse prevečkrat "slaba" praksa marsikje.
Lp
Zakaj se pa potem pri nekaterih novogradnjah (pa tudi v starejših blokih) v stanovanjih uporablja 1,5 kvadrat na vtičnice, z varovalko 16A, če to ni dovoljeno. Kako potem dobijo uporabno dovoljenje?
1 2
Iskanje po temi