PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja davek na nepremičnino

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fantocci Napisal:Hmm, kaj pa naš primer:

Z bratom bi rada prodala podedovano hišo, ki sva jo podedovala letos.

Kako je potem z davkom pri prodaji (z davkom na dobiček mislim, tiste 2% vem da bova morala plačati)...

Na DURS v Ljubljani je praksa sledeca (vsaj tako sem razumel): Ce sta nepremicnino podedovala po starsih (1. dedni red), DURS ob dedovanju ni ugotavljala vrednosti nepremicnine. Zato bodo zelo verjetno zeleli cenitev ob pridobitvi. (Mogoce jim bo zadostovala vrednost, zapisana v sklepu o dedovanju, ce je tam zapisana, a ni nujno, da jim bo dovolj).

Ker gre za kratko obdobje med pridobitvijo do odtsvojitvijo, bodo zadovoljni tudi s cenitvijo ob odsvojitvi in izjavo, da je bila cena ob pridobitvi enaka. Potem vam bodo obdavcili razliko (20% davek) med prodajno vrednostjo in vrednostjo ob pridobitvi, zato poskrbite, da bosta ti vrednosti cim blize.

Ce niste dedovali po 1. dednem redu, je DURS ob dedovanju ze ugotavljala vrednost zaradi placila davka. V tem primeu boste placali 20% davka na razliko med pridobitveno in odsvojitveno vrednostjo.

Svetujem pa, da poklicete na lokalno pristojno enoto DURS, kjer vam bodo te informacije podali iz prve roke usluzbenci, ki bodo potem tudi pisali odlocbo.
OK, hvala za odgovor. Vrednost hiše ob dedovanju ni bila ugotavljana, ker je bil dogovor med dediči, kdo bo kaj dobil, kar je sodišče sprejelo brez pripomb in tako izvedlo postopek.

Ali potem prav razumem:

- če sva lastnika hiše tri leta (torej tri leta po pravnomočnosti dedovanja) in na tem naslovu tudi prebivava, davka na dobiček ne bova plačala

- če hišo prodava preden pretečejo tri leta najinega lastništva, bova plačala davek na dobiček (20% na razliko med prvotno ceno hiše in tisto, ki bo ob prodaji)?

Še to: prvotno ocenjene vrednosti hiše ni, kot sem napisal na začetku. Obstaja le tista ocenitev, ki smo jo na dom dobili vsi od geodetske uprave... Tam je hiša precej nizko ocenjena... Ali bi se nam splačalo naročiti uradnega cenilca, ki bi verjetno hišo ocenil na več in jo s tem bolj približal njeni realni vrednosti, za katero bo prodana? To bila potem njena začetna vrednost, za davek na dobiček.
Citat:- če sva lastnika hiše tri leta (torej tri leta po pravnomočnosti dedovanja) in na tem naslovu tudi prebivava, davka na dobiček ne bova plačala
Da, če sta imela tam prijavljeno tudi stalno prebivalisce (torej 3 pogoji: Sta jo imela 3 leta v lasti, sta 3 leta tam dejansko prebivala in sta imela 3 leta tam prijavljeno stalno prebivalisce).

Citat:- če hišo prodava preden pretečejo tri leta najinega lastništva, bova plačala davek na dobiček (20% na razliko med prvotno ceno hiše in tisto, ki bo ob prodaji)?
Da.

Citat:Še to: prvotno ocenjene vrednosti hiše ni, kot sem napisal na začetku. Obstaja le tista ocenitev, ki smo jo na dom dobili vsi od geodetske uprave... Tam je hiša precej nizko ocenjena... Ali bi se nam splačalo naročiti uradnega cenilca, ki bi verjetno hišo ocenil na več in jo s tem bolj približal njeni realni vrednosti, za katero bo prodana? To bila potem njena začetna vrednost, za davek na dobiček.
Da.

BTW, DURS Ljubljana cenitve GURS (se) ne uposteva, ker gre za informativni izracun in zahteva cenitveno porocilo. Ko bo GURS ocena vrednosti postala tudi uradna (ne zgolj informativna), pa jo bodo na DURS upostevali. Vsaj tako so meni razlozili. Vsekakor, poklici na DURS, kjer lezi nepremicnina in bos dobil info iz prve roke.
Mi prodajamo stanovanje v katerem smo stalno prebivali dobra 3 leta.
Kaj bomo morali plačati DURS-u?
Cena, ki je določena na GURS in cena po kateri stanovanje prodajamo je različna saj stanovanje prodajamo opremljeno.

Kako je zdaj s temi 20 % na dobiček? Ga bomo res morali plačati?
Najprej dobodi kupca, potem razmišljaj o davkih - morda ti o teh 20% iz objektivnih razlogov ne bo treba razmišljat sploh.
BTW a mate zlate pipe, da bi blo zdej zarad opreme pa vredno tolko več kot povprečno stanovanje s povprečno opremo kot so te cenitve?
Kolikor vem so te cenitve narejene na prazno stanovanje.
In, BTW, kupca že imamo.
Če si bil več kot tri leta v njem (bil njegov lastnik, tam bil prijavljen in dejansko tudi bival notri - tako piše v zakonu), potem ne boste plačali davka na dobiček, ker ste ga oproščeni. Glej člen 96 zakona o dohodnini (oprostitev):
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201113&stevilka=555">http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... evilka=555</a><!-- m -->

V vsakem primeru pa plačate 2% davka na promet z nepremičninami.
Pohištvo mu prodaš posebej, pohištva ni treba tlačit v pogodbo skupaj z nepremičnino.
Po treh letih lastništva in bivanja na naslovu ni več pomembno, tudi če imaš zlate pipe notri. Ne rabiš nič komplicirat z dvema pogodbama.
2 % od 100.000€ je 2000€, od 120.000€ pa 2400€ Za 400€ se pa raje napijem ko krava namesto da bi ga metal v brezno brez dna.
Lep pozdrav!
Stvar je taka, da je oče podedoval stanovanje (5 let nazaj) a nikoli ni prebival v nejmu, niti ni imel stalnega naslova tam. Jaz pa sem prebival tam z stalnim naslovom zadnji dve leti.
Kaj bi bilo bolje:
1. Oče sam proda stanovanje in meni da denar.
2. Ga name prepiše in ga jaz prodam
3. Tretja opcija?
1 2
Iskanje po temi