PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako močno peč na drva za 150 m2 večje hiše?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosim za mnenja, kako močno klasično peč na drva potrebuje 30 let stara hiša s cca 5-7 cm izolacije na fasadi in izdelano izolirano mansardo, vse skupaj cca 300 m2, ogreva se pa cca 150 m2. V načrtu je tudi montaža starih solarnih kolektorjev za sanitarno toplo vodo. Zalogovnika pa zaenkrat ne načrtujem. Tudi v dodatni izolaciji in neki zelo napredni peči zaenkrat ne vidim smisla.
Hiša ima sicer tudi kamin v vsaki etaži.

Da še malo pojasnim svoj pogled na zadevo - od prej imam izkušnjo, da smo pozimi kurili Viadrus peč s 25 kw za ogrevanje 150 m2 (10 cm izolacije na fasadi, 20 na mansardi) vsako popoldne do cca 22h, brez zalogovnika, in to mi ustreza. Zalogovnik so v bistvu kar zidovi hiše Smile. Ponoči in zjutraj ne rabim, da je vroče, če se peč res razgreje, pa spustim toploto v bojler, ki je malo večji. Zelo redko, da je pripiralo peč, ker bi bil odjem premajhen.

Kakšen predlog? Bo za zgoraj omenjeno 300 m2 hišo, od katerih se ogreva cca 150 m2, 25 kw klasična peč premalo? Ne bi rad pretiraval z močjo, ker zaenkrat ne načrtujem zalogovnika.
Ne.
Škoda ker nimaš tistega dodatnega jurja za kak kubik zalogovnika in povezavo.
Zakaj pa bi menjal peč?
Sedanja peč je na kurilno olje, ki bo sicer verjetno ostala za rezervo; ja, to sem pozabil napisati. V zalogovniku po poznanih izkušnjah trenutno ne vidim velikega pomena, morda kasneje, če se izkaže smiselno.
Današnja vgradnja kakršne koli peči na drva brez zalogovnika je po moje zgrešena investicija. Vsaj jaz kaj takega nebi šel delati.

Sem bil v podobnem položaju, le da sem v kurilnici že imel peč na drva brez izolacije in peč na olje ki sta grele ena drugo. Ker je peč na drva enkrat že spustila in v zimo s takšno vezavo nisem upal iti. Odločal sem se med vgradnjo zalogovnika in povezavo med pečmi ter zalogovnikom ali menjavo peči na obstoječo vezavo. Ker sem po prebiranju tega foruma ugotovil da nova peč na drva brez zalogovnika ni najbolša rešitev sem se potem odločil za vgradnjo zalogovnika in novo vezavo v kurilnici. Staro peč na drva sem pustil in kuril na njo še dve zimi, lani marca pa sem še njo zamenjal, pa ne zaradi tega ker bi spustila ampak ker je bila brez izolacije.

Če pa bi bil na tvojem mestu pa bi na bolhi kupil staro peč na drva, jo povezal z zalogovnikom vode, peč na olje bi pustil za primer kakšne okvare peči na drva. Ko pa bi imel dovolj financ za željenega uplinjaka pa bi zamenjal samo peč, z njim.

Da se pa razumemo, toplo boš imel v hiši tudi brez zalogovnika vendar samo takrat ko bo gorelo v njej. Če pa boš želel še zjutraj malo tople radiatorje, jo boš pa moral zvečer naložiti da se bodo drva kuhala v njej,. kar pa pomeni zasajanost peči in z daljšim časom slab vlek in gorenje, kar se je zgodilo pri moji stari peči in popravilo z dograditvijo zalogovnika. Smile Smile Smile
Ena 25 kW schmidttovka bo kar v redu. Pa še tako draga ni. Zalogovnik s potopljenim bojlerjem bi bil v tem perimeru zelo dobrodošel s spiralo za kolektorje. Če pa za to dnarja ni ga pač ni.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Si zagovornik bojlerja ali kače v zalogovniku (800 ali 1000l)?
Bojlerja v zalogovniku. Boljše razslojevanje in vse ostalo
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
imam 850 l zalogovnik, v njem 200 l bojler in spodaj kača za solaris, včeraj ugasnil peč na palete in danes temperatura v zalogovniku nakje v spodnji četrtini 37*C.
d
Danes je napovedan sončen dan in bom videl koliko mi bo kaj zagrelo sonce-na strehi 4kolektorji po 20 cevi.
Tako da se zalogovnik klub dražji investiciji splača, sploh na trdo gorivo
Iskanje po temi