PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Menjava strehe - menica

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

imam eno pravno vprašanje. V bloku smo želeli menjati dotrajano streho in se dogovarjali z izvajalcem. Pogodba se je sklepala med izvajalcem in upravnikom, ki je v pogodbi nastopal kot naročnik, ki zastopa investitorja (lastnike v bloku). Ker se je v osnutku pogodbe zahtevalo, da se 60% investicije plača v osmih dneh po podpisu, 40% pa po končanju del, je izvajalec od naročnika, tj. upravnika zahteval menice za plačilo 40% investicije. Zanima me, ali je upravnik dolžan izstaviti menico za plačilo investicije ali ne in ali je izvajalec upravičeno zahteval menice od upravnika, ki je pri celi zgodbi le predstavnik in pravni zastopnik lastnikov in po/če sploh po katerem zakonu.

Hvala in lep pozdrav, Boštjan
1. Po stanovanjskem zakonu
2. Po obligacijskem zakoniku

Gre za dokaj običajen "protokol" pri takih poslih. Naročnik ( upravnik v imenu etažnih lastnikov ) je sklenil z izvajalcem pogodbo. Dogovorili so plačilne pogoje. Izvajalec je kot jamstvo za 40% pogodbene vrednosti zahteval "menico". Upravnik, je menico dal, kot garancijo, oziroma zavarovanje preostanka plačila.

S stališča izvajalca je menica "neke vrste garancija", čeprav ne najboljša. Pa vendarle.
Bistveno boljša bi bila bančna garancija, katera pa bi upravnika, oziroma vas lastnike dodatno finančno obremenila - saj bančna garancija ni brezplačna.

Ne vem sicer, kaj te moti v tej zadevi.

Sicer pa, ja, upravnik je upravičeno ( celo gospodarno ) ravnal, ko je za garancijo plačila izdal menico. Če poleg menice ni dodal tudi "menične izjave" ................ pa je menica le kos papirja brez kake vrednosti.

Res pa je, da bo treba tako ali tako opravljeno storitev plačati v 100%.

Z menico - ali brez nje.
Kar se tiče zavarovanja izvajalca, kolikor je meni znano, navadna menica z menično izjavo rešuje problem plačila samo dokler je dolžnik solventen. Za vse ostalo pa bi bila potrebna bančna garancija ali trasirana menica.

Je pa tu vprašanje na relaciji naročnika do izvajalca: ali je naročnik (v tem primeru upravnik) upravičen od izvajalca zahtevati zavarovanje za dobro in pravočasno izvedbo dela (posla) ter za garancijo?

Ker v takih primerih, kjer govorimo o fizičnih osebah ali o več fizičnih osebah s posredovanjem upravnika, mislim da je večkrat problem na drugi strani.
Vsaka stran si lahko na svoj način zavaruje plačilo izvedbe ali poznejše garancije...

Če je izvajalec OK, preverjen, ima korektno poslovanje, boste imeli dobro pogodbo, ki bo natančno določala KAJ in za KOLIKO, potem ni težave z menico... Lahko pa seveda celotno plačilo izvedete preko bančne garancije.

Kako pa ste se zavarovali, da bo 10+ let garancije?
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Živjo,

še nekaj pojasnil, ker mislim, da se nismo dobro zastopili. Ko smo sklepali pogodbo (na koncu ni bila sklenjena) smo od izvajalca zahtevali bančno garancijo za kvalitetno in strokovno opravljeno delo. Pa so pri izvajalcu zadevo izpodbijali, da je ne morejo dati. Itak, saj je cela panoga v p****. Gre za slovensko podjetje, ki izdeluje strehe, ne bom ga pa omenjal. No, pa smo mi popustili in rekli, OK, gremo v izvedbo brez. Nato pa oni pogodbo popravijo in vanjo vpišejo, da od naročnika (upravnika) zahtevajo menice. Seveda smo se pritožili tako mi lastniki, kot tudi upravnik. Upravnik upravičeno pravi, da za morebitno neplačilo ne bo kril iz lastnih sredstev, ker je samo posrednik in pravni zastopnik lastnikov. In nastane začaran krog. popustili smo mi, izvajalec od svojega ni odstopal in raje odpovedal pogodbo. Kaj mi predlagate, da zahtevamo eni in drugi?

Izvajalca je bilo strah tudi, da bi lastniki zmanjšali vplačilo v rezervni sklad in tako ogrozili plačilo pogodbe. Kako bi se lahko upravnik zavaroval, da stanovalci ne moremo zmanjšati vplačila v RS, dokler ni poplačana pogodba? Lahko to naredimo s kakšnim sklepom tudi mi lastniki sami?

Hvala, Boštjan
Iskanje po temi