PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Elektro napeljava pod zemljo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Iščem po forumu, po internetu in ne najdem nikjer koristne informacije.

Moj problem je sledeči:
Od soseda bomo morali potegniti električno napeljavo pod zemljo do omarice na naši parceli. V projektni dokumentaciji (od katere elektro ne želi kaj veliko odstopati) je predvidena omarica PSMO-4.
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")puckounichr("46")si/indexunichr("46")php/izdelki-zasebne-povrsine/gradbena-galanterija/elektro-omare[/url]

Omarica ima cevi 90mm, do omarice pa pride cev premera 110 mm. Ima kdo kakšno idejo kako se potem to spoji skupaj?

Pri polaganju napeljave je nad njo predvidena ozemljitev z valjancem. Kaj se le tega potem v omarico pripelje preko doze RIP/Z valjanec ali kako drugače?

Ali morda veste, če je potrebno potem za vse to (priklop 110 cev in ozeljitve pri elektro omarici narediti jašek?

Najlepša hvala za vse odgovore, ideje in nasvete!

LP
Sicer bi ti morale biti te zadeve po mojem mnenju razjasnjene v projektni dokumentaciji ampak vseeno, iz mojega vidika: pred omarico naredi jašek (pa ne kakšno majhno skropucalo ampak nekaj, kjer se bo kable dejansko dalo uvlačit in vezat), vanjo iz ene strani pripelješ valjanec in fi110 cevi, na drugi strani (kjer je omarica) pa potegneš fi90 cevi v omarico. Valjanec ti pa nato štromar poveže z omarico.

Sicer pa... a iz omarice pa ne morejo it fi110 cevi?
Točno tako. Načeloma ob kratkih linijah ni potreben jašek, če je pa linija dolga pa ja - v tem primeru postopaj kot je Horch svetoval.

Sicer pa imaš projekt, imaš projektanta itd in naj rešijo, saj more biti napisano. Sam sem se sicer sam zezal, ker sem spremenil zadevo - namesto omarice na fasadi sem naredil samostoječo. Mi je pa malo čudno če je v pogojih res PSMO4 - pod to se najde samo omarica z linka - Pučko. Meni niso komplicirali, za 2 hiši (2 števca) sem vgradil PMO3 (kar pomeni Priključno merilna omarica za 3 mesta - načeloma vedno zahtevajo eno mesto rezerve), podstavek sem pa zafršolal in naredil sam, vanj vodijo 4 cevi fi 110. Malo se pozanimaj kaj je res in kaj ne. Načeloma, če se z elektrom ne želiš spustiti v spor (večina se ne), ubogaš kar piše. Po drugi strani so predpisi zato, da se spoštujejo in elektro nima pravice zahtevati nekega točno določenega izdelka.

Moj predlog - pojdi na svojo izpostavo elktro upravljalca, prosi za nasvet in se pozanimaj o alternativah. Seveda pa če imaš GD, je v projektu PGD ta del obdelan in potrjen in lepo narediš po projektu, brez vprašanj in brez odstopanj.
LP,
Samojed
Mislim, da bo nekaj takšnega kot je Horch napisal. V vsakem primeru pa bi moralo biti to opredeljeno v projektni dokumentaciji (projekt NN priključka).

Če vas zanima, kako sva midva pripeljala elektriko na parcelo, si lahko to preberete v rubriki [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/vsebina/gradimo]Gradnja v živo[/url] (čisto desni zavihek na vrhu).

Tule je pa še direktna povezava na prispevek [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/vsebina/strani/elektrika-na-parceli]Elektrika na parceli[/url].
Pozdravljeni

V kolikor vem, je cev 110, ki gre v zemljo (rdeča rebrasta). V kolikor gre za hišni priključek, zavisi od vrste moči odjema priključka, kakšne debeline kabli bodo. Zadnje čase pa se vgrajujejo kar 70mm2 aluminijasti kabli. Pred omarico se v zemljo naredi luknja, kjer elektro naredi s kablom dva kroga (šlingi) preden gredo v električno omarico. Cevi, ki gredo naprej v električno omarico so manjših dimenzij. Valjanec ki ga opisujete, ne gre v elektro omarico. Valjanec prej prekinejo pred omarico v zemlji in nan pritrdijo štirioglato sponko in od tam naprej peljejo bakreno (rumen zeleno) žico do ničelne letve v omarico. S tem pridobimo boljšo ozemljitev in boljši potencijal(in seveda lažjo montažo). To opisujem TN-C-S sistem, ki je pri nas v praksi. Po domače povedano, da se loči ozemljitveni (rumenzelena žica) in nevtralni (modra žica) del.
Tri faze pripeljemo na NV varovalke, nevtralni vodnik in ničeni vodnik na svojo sponko. Po potrebi za glavnimi varovalkami, napeljemo odvodnike prenapetosti. In na koncu peljemo tri faze in nevtralni vodnik v električni števec. Zraven v omarici potrebujete še uro, ki vam krmili med prvo (drago) in drugo (poceni) tarifo električnega toka.

Če sem še kaj pozabil, mi napišite.
Iskanje po temi