PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Izolacija cevke za odvod kondenza

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Prišel sem do problema, za katerega bi rabil nasvet.
V kleti smo postavili toplotno črpalko za sanitarno vodo. Ker se odteka kar precej kondenza bom moral v posodo v kateri se nabira kondenz dati majhno pumpico, ki bo črpala kondenz ven po cevki (ja vem da bi prej moral misliti na to :? ). Cevka bo pripeljana zkozi okvir okna v svetlobni jašek, nato pa pod tlakovci do drenažne cevi.
Z čim bi bilo najbolje toplotno izolirati to cevko, da pozimi ta kondenz nebi zmrzoval ?
Na največjem udaru mraza bo pri izhodu skozi okno do roba svtlobnega jaška.
Nato bo ta cev kakšnih 30 cm pod zemljo in seveda dodatno izolirana.

Lp,

Grega
Kaj pa druge rešitve? Kakšna je hiša, kako globoka je klet? Kako je rešeno z odvodnjavanjem kleti. Kakšna so tla v prostoru? Kaj je pod tlemi? Ali svetlobni jašek nima odvoda vode?

Skratka, poglej malo kako bi še drugače rešil odtok - npr skozi steno v svetlobni jašek, kar bi verjetno šlo brez kakršnekoli črpalke. Skozi tla v prod, za kar spet ne rabiš črpalke.
LP,
Samojed
Veliko sem razmišljal od drugačni rešitvi, vendar mislim da je edina rešitev ki mi preostane varainta z pumpo.
Namreč, hiša je v celoti podkletena, nahaja se na robu barja, povsod sama ilovica. Steno kleti ne bomo prebijali zaradi tveganosti vdora podtalne vode (preveliko tveganje zaradi poškodbe hidroizolacije). Tudi če bi naredili preboj direktno v svetlobni jašek, bi na izhodu ta kondenz pozimi takoj zmrznil. Če bi prevrtali luknjo v tla skozi ploščice , estrih in temeljno ploščo bi sigurno nastal gejzirček. :lol:
Tudi meni tale varianta z pumpico ni všeč, vendar druge rešitve ne vidim...
Torej, z čim dovolj dobro izolirati cev za odvod kondenza.

Popravek: V kleti tudi ni nobene vodne napeljave razen vstop vodovodne cevi v kurilnico 1 m pod nivojem pritlične plošče.
Po moje rabiš nekaj takega:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")elektricno-ogrevanjeunichr("46")si/talno-ogrevanjeunichr("46")asp?trgovina=Talno%20ogrevanje&trgovina_spl=Za%9A%E8ita%20proti%20zmrzovanju[/url]

ker tudi če še tako izoliraš, če bo cev v luftu, bo čez celo zimo težko zdržala nezmrznjena.
Še nekaj me zanima - pišeš čez svetlobni jašek in naprej - ali svetlobni jašek nima odvodnjavanja? Je pod streho ali kako je rešeno če ga zalije ob nevihti?

Ker če bi cevko napeljal samo do jaška, jo je zunaj malo in pod pravim padcem bo vedno prazna, razen kadar bi črpal. Ko nehaš črpati se odteče in nima kaj zmrznit. V nasprotnem primeru pa dvomim da bi kakršnakoli izolacija zadoščala, bi res moral grelni kabel uporabit.

Da bi pa črpal v hiši kje v višje nadstropje pa ne gre? Je mogoče vsaj kakšna odtočna cev pod stropom ali so vse nad ploščo?
LP,
Samojed
Veliko kondenza se nabira poleti, pozimi ga bo bistveno manj. Morda ga lahko ročno prazniš ko se dovolj velika posoda napaolni.
Lahko nabaviš tudi vlažilec zraka v katerega spelješ cev od kondenza. Vlažilec bo vlažil le dokler bo voda v njem.
Vlažilec se izključi, ko mu zmanjka vode, a pa se tudi avtomatsko vključi, ko mu vodo dodaš? Poleg tega bi moral biti vlažilec v kakšni drugi sobi, drugače nisi nič drugega naredil, kot da bo naprava producirala vse več kondenza (soba bo čedalje bolj vlažna --> več bo kondenza), ali pa izpuh vlažilca speljat ven, pa si spet na istem.
A pozimi mislite tudi uporabljati TČ za sanitarno vodo? Običjano se jo preko zime izklopi, ker uporbaljaš toplo vode iz vira, ki ogreva hišo. In nima ravno smisla da bi ogreval prostor, potem pa ga z drugo stvarjo dodatno hladil, da bi ustvarjal toplo sanitarno vodo.
Ojla, ena rešitev je kondenčna črpalka, ki pride cenovno 100€. Kolega jo ima pod fasado in mu pumpa do ene 4m dolžine. Dosedaj v rolu treh leta dela BP.
Najboljše so enostavne rešitve.
Zbirna posoda pa plovno stikalo pa črpalka pa cev skozi okno, zakopana med tlakovci, električno ogrevana...
Poišči kaj bolj enostavnega. Kaj pa v WC kotliček v stanišču pritličja?
Se opravičujem za pozen odgovor... Pač še zadnji skok na morje čez vikend 8)

Hvala vsem za nasvete. Zadeva je taka. V kleti nimamo nobene napeljave vode, ker bi bilo potrebno vso vodo črpati do nivoja pritličja, zato smo ta projekt opustili.
Svetlobni jaški so pod streho, prav tako imajo tudi narejeno odvodnjavanje, vendar samo tako da je cev speljana 1.5 m od hiše v kvazi ponikovalnico (0,5m3 peska in kamenja).
To smo storili samo za nujne primere, če bi v jašek padel dež, namreč klet je vkopana v čisto ilovico. Strah me je, da bi se odtočna cev od svetlobnega jaška preveč napolnila predvsem v poletnih dneh. Če že peljem kondenz v svetlobni jašek, potem ni nobenega problema speljati to isto cev naprej do drenažne cevi, ki bo skoraj ob robu tlakovcev. Iščem samo ustrezno rešitev proti zmrzovanju cevi v ekstremno hladnih dneh.
Iskanje po temi