antizidar Napisal:Zanima me naslednje. Monter, ki mi bo delal vodovod in inštalacije za ogrevanje (talno + TČ), mi predlaga, da bi se v vsaki sobi naredil termostat, češ da je to najboljše saj se lahko temperatura ločeno nastavi in ko v določeni sobi doseže nastavljeno temperaturo se izklopi dovod ogrevanja.
Takšno idejo sem imel v začetku tudi jaz, vendar so me hvala bogu izvajalci del prepričali v to, da se ne splača, oziroma kot je napisal že @Ericssson - talno ima predolg odzivni čas in bi termostat delal samo zmedo in bi bilo težje nastaviti željeno temperaturo.
Sam sem imel prva dva meseca celotno hišo (ogrevana z talnim ogrevanjem in T.Č.) brez enega termostata (no, tisti za tipanje zunanje temperature od TČ je od začetka). Prvi mesec sem se malo poigraval s krivuljo TČ in z ventili v razvodni omari, da je naprimer spalnica najhladnejša in kopalnice najtoplejše,... Ko je tako vse štimalo pri toplejših dnevih enako kot pri mrzlih sem prenehal s tem. Od takrat naprej niti ne pomislim več na ogrevanje, saj je vsak dan ob vsaki uri v hiši točno željena temperatura.
No, če zaradi vzdušja dveh nadebudnih malčkov popustim in zakurim kaminsko peč, hiro postane prevroče, ampak to se da kompenzirat
Aja, pozabil - šele v januarju sem namontiral in priklopil še tipalo notranje temperature, ki le še pripomore k rahlemu korigiranju krivulje TČ.
Glede tvojega monterja - jaz bi ga skušal prepričati v nasprotno, če se ne bo pustil, mu ne dovoli izvajati del. Očitno se spozna bolj na staro, dobro instalacijo z radiatorji, pa še tam jaz nebi dajal termostatov v vsak prostor, ampak raje termostatske ventile na vsak radiator.
Samo moje mnenje in skromne izkušnje!