Objave: 2
Teme: 1
Ocena:
0
Živjo!
Mene pa zanima naslednje. Do predkratkim mi je stikalo za luč delalo brez problema. Gre za stikalo na dotik. Včeraj pa kar na 1x luč ni več delovala. Sem zamenjal žarnico (žarnica je pregorela), a vseeno luč ne dela.
Zakaj?
Skoraj dvomim da se je stikalo pokvarilo (preveliko naklučje, da bi se oboje pokvarilo na 1x) - ALI PAČ?
Objave: 4249
Teme: 26
Ocena:
1
Ko žarnica pregori, lahko pregori recimo čudno in ti skuri tudi kaj, kar je pred njo (če imaš npr. navadno stikalo, zna zabrisat ven tudi 10A varovalko)
V stikalih na dotik ali stikalih z regulacijo svetilnosti je navadno tudi mala cevna varovalka (t.i wickmann) - enostavno je dostopna na zadnji strani stikala, ko ga vzameš iz doze. Velikokrat je nosilec varovalke narejen tako, da ga le izvlečeš, nanj pa sta nataknjeni dve varovalki. Če je pri tebi tudi tako, ga obrneš za 180 stopinj in vtakneš nazaj, tako da funkcijo varovanja prevzame druga (dobra) varovalka - ali pa sta varovalki ena pod drugo in ju med sabo zamenjaš. Lahko pa imaš tudi smolo, pa varovalk ni, in ti je crknilo nekaj v notranjosti.
Preden boš kaj podiral, obvezno odvij/odklopi varovalko v el. omarici, da ne boš prevzel vloge žarnice.
lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Objave: 2018
Teme: 20
Ocena:
4
Iskrina stikala so imela dodatno varovalko, ki je varovalo samo elektroniko tudi pod pokrovčkom stikala na dotik in ta varovalka je praviloma šla, ko je žarnico odpililo, gre pa za male varovalke steklene, ki se dobijo po Merkurjih.....
Če ti po zamenjavi cevne varovalke še vedno ne dela, crkne lahko triac (tista mala črna pošast s tremi nogicami, na katero je pritrjen kos aluminiija/hladilnik), včasi tudi diak (tisti majhen, običajno moder ali prozoren valjček z dvemi žičkami in črnim obročkom na sredini) - strošek 2-3€. Pa glej, da je senzor (dotikalna površina) vedno čist; kuhinja, mastne roke in podobno mu niso všeč (zaradi tega ne bo crknil, se pa lahko sam od sebe vklopi).
Objave: 2018
Teme: 20
Ocena:
4
Sam sem imel bolj problem, da je ob bliskanju, še light shov delal z tem stikalom...