Objave: 1
Teme: 1
Ocena:
0
Imamo hišo, ki sta jo zgradila starša. Po očetovi smrti se je hiša razdelila pol mami, po četrtino pa meni in mojemu starejšemu polbratu, ki je očetov sin iz prejšnega zakona in ni živel z nami. Imam še enega starejšega pol brata po mami, ki pa je živel pri nas in ni padel v zapuščino. Cel zaplet, sem najmlajša in seveda črna ovca zato, ker imam svoj delež, brat pa ne, čeprav uporablja polovico hiše on drugo pa mama. Kako lahko po zakonski poti zahtevam izplačilo mojega deleža, trenutno je to četrtina hiše, v skupni vrednosti cca 330.000 €, ker se drugače nič ne da zmeniti in nastane cel vik in krik in drame,.... da bi brat odkupil moj delež po očetu recimo, saj ga itak nemoteno uporablja vsa leta tudi za podjetje. Hvala za odgovor in lp.
Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Kako pa to da najstarejši brat ni dobil deleža?
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
To se naredi tako, da se vloži predlog za delitev solastnine na sodišču. Pri čemer je treba vedeti, da sodišče stvar fizično razdeli (deli parcelo na več parcel, hišo na etažno lastnino, al zgolj razdeli parcele ali kakšna tretja kombinacija), šele, če se stvar ne da fizično razdeliti, gre v prodajo in se dobi denar.
Vmesna opcija je, da sodišče stvar razdeli tako, da postane en ali dva lastnika stvari do celote tako, da delež tretjega plačata v denarju. Redka situacija.
Ni pa variante, da bi nekoga prisilil, da (iz)plača delež, če noče. Ker je to pogodba, sodna pot. ki pride v poštev, če ni dogovora, pa je omenjena zgoraj-.
Je pa to drag štos. Že sodne takse so velike, plača se cenilce, odvetnika itd., plačila pa so odvisna od vrednosti stvari, ki se deli. Tako se kot vrednost ponavadi vzame manjša npr. namesto 200 kEur se napiše 20 kEUR - temu itak nihče ne nasprotuje, ker so stroški delitve - sodne takse, cenilci, skupni in se na koncu postopka razdelijo med vse. V štartu pa jih nosi predlagatelj.
Še ena ideja: brat zastonj uporablja... nič ni zastonj, jaz bi ga seznanil, da če ne gre v delitev oz. odkup deleža, da se bo zahtevala uporabnnina za vsa leta nazaj - ta je enaka najemnini po višini, torej par 100 EUR mesečno za par let nazaj. Če hoče težave, jih bo dobil, če ne bo kupil, kar že itak uporablja.
lp
Objave: 1521
Teme: 56
Ocena:
0
Naj te še spomnem, da boš morala plačati davek na napremičnino, saj boš delna lastnica, če še nisi.
Mam občutek,da boš mela sitnosti.
Poišči odvetnika za dedno pravo in plačaj 100-200€ za posvet in boš najbolje vedela kam pes taco moli.
Predlagam ti še, da se poskušaš z bratom pogovoriti o neki pametni ceni tega deleža. Ne vstrajaj pri 1/4 od 330.000€ če ne ne boš nikoli videla tega denarja. on je navsezadnje vlagal v hišo in jo vzdrževal, pomagal staršem in še vedno pomaga mami...
Lp Andrej
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Imam še enega starejšega pol brata po mami,
Sedaj ste dedovali po očetu. Tvoj polbrat po mami ni očetov dedič. Si jo dobro odnesla, zahvali se mami, očetova last je bila polovica in sta si jo s polbratom razdelila - mama vama je podarila svoj delež (se je odpovedala dediščini). Ko bo mama umrla, si bosta njeno polovico delila z drugim polbratom (če se ne bo mama prej poročila).
Jaz v tvoji koži nebi prodajal, ker ne boš dobila dosti. Počakaj na drugo četrtino, ko boš ti polovični lastnik, polbtata pa po četrtinski. V tem času polbratu zaračunaj najemnino za tvoj delež. Moraš pa vedeti, da boš udeležena tudi pri stroških za popravila stavbe.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 1352
Teme: 12
Ocena:
0
Tvoj predlog res ni razlog za vik in krik, ampak za resen pogovor. Tako pač je, oče je umrl, njegova lastnina se je razdelila med dediče. Ne more zdaj samo eden uživati, drugi pa ga lahko samo opazuje pri tem. Verjamem, da je za brata boleče, ker mu doslej ni bilo treba razmišljati o tem, čigavo lastnino pravzaprav zaseda, vseeno pa se mu ne sme in ne more zdeti samoumevno, da bo tako do konca njegovih dni.
Kaj bo šele, ko bo umrla mama in se bo v razprtije vmešal še drugi brat ...
Strinjam se z razmišljanjem JustMe. Poskusite dorečt znesek, ki bo znosen za oba; 80.000 evrov lahko gladko in takoj pozabiš, ker je hiša kot celota morda res vredna štirikrat toliko, po posameznih lastniških deležih pa v trenutni ureditvi (se pravi s tremi lastniki, neetažirana, neparcelirana, vprašanje tudi, ali jo je mogoče deliti v naravi) pa verjetno ne.