PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Koraki pred nakupom stanovanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Prvič grem v nakup novega stanovanja, pa me zanima par zadev:

(z agentko nepremičninske agencije sem si že ogledala stanovanje in ji sporočila, da lahko uredi sestanek z investitorjem)

1. lahko na sestanku z investitorjem predlagam nižjo aro kot 10%?

2.000 EUR namesto 8.000; zakaj to predlagam? mnenja sem bila, da ko bom kupila stanovanje, bi (želela) vse skupaj uredila s kreditom - vendar se bojim, da če gremo v ustni dogovor, in se zmenimo, da mi ni potrebno za-arati nakupa, da me počakajo, da stanovanje kupim z celotnim zneskom - da me v bistvu ne bi počakali. Namreč, problem je tudi v tem, da banka daje kredit na podlagi predračuna in še odobravanje kredita traja 1 mesec (ali pa to traja pri notarju, ne vem) -> da ne bi inv. prodal drugemu, ki kar pride z kešom v roki ali pa z že urejenim kreditom.
kaj mi predlagate? kakšna pogodba, oz. bolje urejena legalna/črno na belem rezervacija z manjšo aro, kjer bo vse napisano v pogodbi?

Najbolj sem hotela vprašati, ali so primeri, ko se napiše pogodba, da ni potrebno za-arati, da bo stanovanje rezervirano, dokler banka ne da zelene luči - to je, meni odobritev kredita. Če za-aram stanovanje, sta potem 2 pogodbi (1 za aro, 2. za nakup) ali je v eni napisano, da je stanovanje zaarano v tem in tem znesku, ter potem nakup ali kaj?

2. videla sem, da neko stanovanje prodajata 2 nepremičninski agenciji - kako to poteka? mislim, da ima ena že potencialnega kupca oz. da bi obe imeli...je to čudno, da več nepr.ag. prodaja isto stanovanje?

3. Pred podpisom pogodbe o nakupu nepr., koliko časa imam, da jo preučim? V smislu, pri novi zaposlitvi imaš 3 dni. Ali je smiselno pogodbo preučiti z banko? Kdo me sploh opozori na kakšne posebne zadeve - paziti pri obrestih,...?

Vnaprej hvala za odgovore, nasvete in informiranost!

Tina
sicer govorim le iz lastnih izkušenj:

1. lahko, ne razumem pa prav dobro razloga, zakaj. običajno je ara garancija za nakup, to pomeni, da mora prodajalec, če odstopi, vrnit dvojno aro, kupec pa mu aro pusti. višja kot je ara, bolj trdna je garancija (po logiki). zagotovo pa obstajajo tudi drugi načini, je pa vprašanje, kako v primeru zapleta potem ukrepati
2. velikokrat je tako
3. pogodbo daš pregledat odvetniku. sicer naj bi agencija, če kupuješ prek nje, poskrbela za vsa varovala, ampak običajna praksa kaže ravno nasprotno - agencije so bolj šalabajzerske pri teh stvareh in jim ne kaže zaupat (čeprav ravno za to kasirajo - ampak to je že druga tema). glede obresti se pozanimaj pri banki - kolikor se spomnim, je fino, da banka nakaže kupnino prodajalcu zadnjega v mesecu zaradi nekih obresti (vsaj v mojem primeru je bilo tako).
Če greš po bankah vnaprej in se potem v izbrani banki začneš resno pogovarjat (seveda dostaviš vse papirje in okvirno tudi poveš, kje kupuješ stanovanje), bi verjetno posojilo dobila odobreno kak teden ali celo dva hitreje. Meni so ga odobrili v enem tednu, vendar so imeli že vse papirje in predpogodbo s ceno (ni bila overjena). Glede notarja - čakaš na narok, termin je odvisen od zasedenosti notarja.

Enkrat sem kupovala stanovanje direkt od investitorja, are ni bilo potrebno dati (stanovanja so bila že zgrajena), vendar sem imela namen plačati v enkratnem znesku. Ne vem, kje kupuješ - očitno nekje, kjer gredo stanovanja za razliko od preostale države za med -, a trenutne razmere so na strani kupcev. Vprašanje, če bo investitor vmes našel drugega kupca (sploh poleti, ko ni ravno čas za prodajanje stanovanj).

Stanovanje lahko prodaja več agencij, zakaj pa ne. Če že nekaj časa spremljaš oglase, lahko opaziš, da se na večini ponudbe nabira prah in skoraj ni možnosti, da bi dve agenciji hkrati isti dan pripeljali resnega kupca. No, mogoče pa tudi. (Tvojega vprašanja sicer ne razumem najbolje - kaj te pravzaprav bega glede agencij?)

Banka pogodbo pregleda zlasti v tistem delu, ki se tiče lastništva, plomb in ZK, ostalo je niti ne zanima. Če želiš, da nekdo poskrbi za tvoje interese, je najbolje, da greš h kakemu notarju ali odvetniku. Na agencijo se glede tega ne zanašaj, tudi če ima zaposlenega pravnika.
Glede same višine obresti in drugih pogojev najema pa je najbolje, da začneš odpirati teme na tukajšnjem podforumu Finančna plat, da dobiš sploh občutek, kako se najame posojilo in kakšni so ugodni pogoji. Ampak glede na to, da že nameravaš do investitorja, je morda že malo pozno za to.
Se strinjam s Strelko: banka, predno ti bo dala kredit, bo pregledala kako je s plombami, ker je od njih odvisna garancija v primeru ne vračanja kredita - banka je praktično lastnica stanovanja, dokler ga ne odplačaš v celoti. Če ti banka odobri kredit za stanovanje, pomeni, da so papirji zemljiškoknjižno urejeni.
Kupec in prodajalec skupaj z banko in notarjem podpisujete hipotekarno pogodbo, kar pomeni, da je ne more kupec ali dve agenciji dvakrat prodat, če te je to strah, ker se taka plomba prednostno vknjiži v zemljiško knjigo.

Za aro se lahko probaš zmenit - a jo morate podpisat na papirju!
Hvala vsem za info!!

tina
Pazite tudi na primer, da vam banka ne bo odobrila kredita.
Potem vam ara propade, v kolikor se s prodajalcem ne uspete drugače dogovoriti.
Hvala - to tudi računam, zato bom šla prej na informativni sestanek z banko, da mi povedo, če sem OK kandidat, da ne bo potem šok pri realizaciji nakupa.
Iskanje po temi