Objave: 17
Teme: 14
Ocena:
0
Živjo!
Smo v fazi izbire kondenzacijske plinske peči in izbor smo uspeli zožiti na dva proizvajalca iz naslova, pri čemer je Buderusov komplet dobrih 100 tisočakov dražji. Če ima kdo izkušnje iz prve roke ali direktna priporočila, kaj bi bilo bolje izbrati, le pogumno z besedo na plano.
Hvala in LP
Objave: 253
Teme: 4
Ocena:
0
poglej še kakšno drugo firmo še za -200kSIT. pri izkoristku je 1% razlike in tega ti ne prinese noben buderus nazaj. pri plinski peči ni prav veliko stvari, ki bi ti lahko crknile...
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
se strinajm z urbanom - patudi izkoristki (pri kondenzacijskih) pečeh v praksi še zdaleč niso taki kot v teoriji - pač peč ne dela stalno (ker ni potrebe po tem).
Objave: 19
Teme: 3
Ocena:
0
Prečekirala sem vse teme, pa še vedno nisem našla odgovora. Kakšna plinska peč se splača za povprečno stanovanje 120m2? Pretočna, kondenzacijska, z bojlerjem, brez... :?:
prednosti, slabosti :?:
jana
Objave: 17
Teme: 14
Ocena:
0
@jana
Bom jaz poskušal na krtko pomagat, čeprav sem dobesedno vajenec.
Pri nas je cca 140kv.m., tako po projektu kot po izvajlacu ogrevanja (prostori + sanitarna voda) pa je za to primerna peč okoli 20 kW + bojler okoli 100l (izvjalca je najbolj zanimala banja, ki ima kapaciteto cca 220 l)
Kolikor sem imel časa prečekirat forume, je za same prostore dovolj bistveno manj, 20KW je bolj namenjeno hitremu (do)grevanju sanitarne vode.
Z vrsto peči pa je približno takole. Prodajalci so navadne peči skoroda uvrstili na smetišče zgodovine in agresivno prodajajo kondenzacijske., češ izkoristek "več kot 100%" oz. cca 15% boljši kot navadne peči, razlika v ceni se povrne v roku 2-3 let in podoben marketinški blabla.
Kolikor se prebrla na forumih, je v resnici dober izkoristek (pa najbrž redko ali nikoli maksimalnih "109%") šele ko peč doseže delovne pogoje, t.j. cca 2 minuti (?) po vžigu. Če je peč za kombinirano ogrevanje oz. če je predimenzionirana, potem se veliko prižiga in ugaša in še toliko manj dela v optimalnem področju.
Praktično so menda zelo dobre za popolnoma nizkotemperaturno ogrevanje (samo) prostorov, npr. talno ogrevanje, ker lahko ves čas gorijo po malem
Bolj praktična prednost se mi zdi možnost nastavitve moči, s katero peč dela.
Glede na zgornje bi jest za tvoj primer reku tkole: po želji kondenzacijska ali navadna peč (danes zna bit razlika do 100 tisočakov, sploh če ne daš preveč na ime blagovne znamke, oziroma nimaš sindroma "glejte, jest se vozim v mercedesu"), sicer pa do 20kw + 80l bojler za vodo oz. kombinacijo, če pa vodo grejete drugače pa menda za prostore zadostuje tudi precej manjša moč, okoli 10kw (?? kje ste, znalci?)
Toliko okvirno, ampak tukajle velja: slepec slepca vodi.
In ne, perpetuum mobile še vedno niso izumili, izkoristki več kot 100% so marketinški salto mortale, da ne rečem nesramna laž.
LP
Objave: 253
Teme: 4
Ocena:
0
odlično napisano !!!
edino bojlerja nismo rešili. pretočna pride v poštev le če imaš vse porabnike tople vode na eni steni. V 120 m2 pa ne moreš imeti dveh kopalnic tako da bo peč s kakšnim 50-80 l bojlerjem pomojem zadostovala
Objave: 1339
Teme: 26
Ocena:
0
To, da bi imela peč 109% izkoristek je seveda larifari. Po tem takem, bi moral recimo vstopni zrak v peč biti toplejši od izhodnega zraka - dima. Jaz bi rekel, da je boljši izkoristek take peči le za 1% ali največ 2%. Če bi mojo predpostavko preved v realni račun:
1% od 2000 litrov olja na leto = 20 litrov olja na leto
20 litrov olja na leto * 165 SIT / liter = 3300 SIT / leto
Po tem takem, bi se dodatna investicija 100.000 SIT pri dodatnem izkoristku 1% povrnila v dobih 30 letih. Jaz mislim, da je zadeva še do 5% totalna neumnost. Kje še je le vzdrževanje?
Objave: 22
Teme: 3
Ocena:
0
Pri izracunih boljsega izkoristka vecina od vas pozablja, da imajo prakticno vse kondenzacijske peci regulacijo jakosti gorenja, ter izvedbo prisilnega izpiha dimnih plinov v dimnik.
Klasicne plinske peci tega povecini nimajo, ali pa so te ustrezno drazje od obicajnih in se cene priblizajo kondenzacijskim.
lp
Objave: 49
Teme: 5
Ocena:
0
Zdravo!
Kolikor je meni znano naj bi teh 109% izkoristek prišlo iz tega, ker so nekoč davno sklenili, da peč, ki da iz ene enote kuriva določeno vrednost energije. In temu rekli 100%. Ker pa so se tehnologije posodabljale, tega pa niso spremenili, sednje peči (kondenzacijske) dajo več energije kot je bilo takrat določeno. Če nimam prav vas prosim da me popravite.
Nisem pa pristaš kondenzacijskih, ker mi strošek ne znese. V skladušču pa že čaka Immergasova Zeus 21 z 60 litrskim bojlerjem.
LP Jest
Objave: 455
Teme: 5
Ocena:
0
Kolikor pa jaz vem ta izkoristek pride iz tega, ker je 100% izkoristek, ce iz peci dobis toliko moci kot je kurilna vrednost plina. Za vsak energent posebej so dolocene kurilne vrednosti (npr. za ELKO je 9,8 kWh/l). Ker pa se ob kondenzaciji plinov oz. pare tudi sprosti energija, je k kurilni energiji dodana se energija zaradi same kondenzacije.
To da se pri izparevanju ali kondenzaciji porablja oz. sproca energija, lahko sami veste, ko ste npr. mokri in piha veter. Ob tem voda izhlapeva in vas zebe, torej voda porablja energijo za izhlapevanje. Pri kondenzacijski peci, pa se ob prehodu iz plinastega v tekoce stanje energija odda.
No zaradi tega so tudi napisani taksni izkoristki.