Objave: 2
Teme: 1
Ocena:
0
Zdravo!
Odločil sem se zapraviti denar za obnovo 35 let stare hiše. Trenutna edina izolacija sten v hiši je 5 cm siporeks na notranji strani. Imel sem v planu dati še min. 10 cm stiropor na fasado, ampak me je nekdo upozoril da tak izolacijski "sendvič" ni primeren. Ali mi lahko kdo svetuje? Ali mi izolacija na tak način res zna povzročati probleme z vlago.
Hvala za pomoč!
LP
Objave: 5448
Teme: 33
Ocena:
0
vprašanje je, kako je s prehajanjem toplote skozi takšno konstrukcijo in kje se tvori cona kondenzacije oz če se tvori (naj se ne bi v idealnem primeru oz. smisel preračuna je, da dobimo pravilno zasnovane plasti, da do tega ne prihaja), ipd. pač zadeva preračunov itd, en bom zdej preveč pametoval..
čist tako, sam osebno bi znotraj vso tisto izolacijo dal potrgal (s tem dobiš tudi nekaj dodatnega prostora, nenazadnje) in izvedel zunanjo izolacoj oz. komplet fasado na ravni današnjih standardov. seveda ne pozabit na okna in streho, če so zadev dotrajane in premalo izolativne. skozi oboje je verjetno največ izgub, če ni zadostnega tesnjenja ali izolacije. se včasih malo pozablja na to, ni vse v fasadi..
Objave: 5448
Teme: 33
Ocena:
0
aja, siporeks, je znotraj, sem spregledal. mogoče se v tem primeru ni treba tolk sekirat, ker nima lastnosti prave izolacije, vseeno pa bi ga sam stran dal, če bi jst delal.
Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
Kot je že izotop povedal.
Ni pa bistvo v tem, da je siporex na notranji strani. 35 let niti ni takšna starost.
bolj pomembno je iz katerega materiala in v kakšni debelini je osnovna nosilna konstrukcija.
Ali je opečna stena - kakšna debelina?
Ali je betonski zidak - kakšna debelina?
Ali je kaj drugega - kakšna debelina?
Nenazadnje je važno pri celi stvari kakšna je fasada. Ali je sploh ni? Ali je omet in barvano ( če je barva je važno katera )? Ali je morda teranova?
"Sendvič, ki bi nastal, če daš na fasado 15 cm styropora ( ali kar koli drugega ) ni nujno da je "neprimeren". Zakaj že? Ali je modrijan, ki je to svetoval imel kakšne argumente, ali je le pametoval?
Je pa res, tako kot je napisal izotop, da bi bilo smiselno ( če je osnovns stena opeka 20 ali 30cm debeline ) odstraniti siporex, tako pridobiš dodaten prostor in izvesti korektno in debelinsko ustrezno izolacijo fasade na zunanji strani.
Objave: 2
Teme: 1
Ocena:
0
Definitivno bi bila najboljša varianta siporeks ven pobrat, vendar je težava v tem da je eno nadstropje naseljeno in drugo že obnovljeno vključno z okni. Debelina sten je 43 cm opečnat zidak vključno z siporeksom. Zunaj je omet in obarvano. Ne vem pa s katero barvo.
Objave: 491
Teme: 12
Ocena:
0
Pozdravljen
Kar je zunaj je. Fasadne plošče boš moral obvezno sidrati. Ti pa svetujem še nekaj če boš fasado delal proti jeseni na začetku poletja vzami visokotlačni čistilec in jo operi, sam sem bil presenečen nad umazanijo ki je tekla po steni. potem pa jo posti sušit dober mesec pa se ti bo tudi fasadno lepilo bolje sprijelo s podlago. če pa je omet slab ga raje poštemaj dol. če pa pustiš stiropor na notranji strani ali pa ne je čisto vseeno ti samo glej, da ne boš dajal pod 12cm izolacijskega sloja priporočam nekje od 14-16 cm (K okoli 0,2). Pa ti garantiram, da ne boš vedel kaj je vlaga v hiši. Sam imam 14cm demit fasado T prostora cca 22C T zidu pa 21+ relativna vlaga pa mi je nihala med 40-60% visja je bila takrat, ko je žena sušila perilo.
lep pozdrav
Objave: 870
Teme: 0
Ocena:
0
Zadeva bo čist ok, Bodi pozoren na kvaliteto zunanjega ometa, so ti že lepo svetovali. Notranja izolacija - siporeks, ni tako slaba rešitev kot se sliši. Vso toplotno akumulacijo boš imel v zunanjih stenah, notri pa se boš lahko pregrešil, recimo pride tašča na obisk, pa lahko hitro za stopinjo ali dve dvigneš temperaturo pozimi, da ne bo pripomb. Po opravljeni izolaciji poskrbi za nastavitve peči. V glavnem ob dobri izvedbi boš zelooo zadovoljen!