PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TEŽAVE Z VLEKOM DIMNIKA

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali ima mogoče kdo kakšno idejo v zvezi vleke dimnika.
Imam Schiedlov dimnik, višine cca 8,5 m, fi 20 cm. Ko zakurim peč na drva se dim vali vse okrog hiše (zabija ga v tla) in nikakor ni nekega pravega vleka dimnika. Ali je možno to, da mi je zidar vzidal dimniško kapo za dminik fi 16 ali pa fi 18 (v glavnem premajhno).

Ima morda kdo idejo kaj bi še lahko bilo narobe?

lp
Se sicer ne spoznam - ampak a ni to bolj problem zračnega pritiska oz. ozračja.

Saj dimnik ni top, da bi ti dim izstreljeval naravnost v atmosfero.

Lp A
Saj ni težko, sam d'nar je treba imet
Ideja je lahko...
prenizek dimnik - višina dimnika ni nad slemenom oz. če je kamin oddaljen mislim da več kot 1.5 metra od slemena se višina dimnika lahko reducira pod kotom 10 stopinj...
zakaj imaš kapo?

je dimnik nad slemenom?
jako Napisal:Ideja je lahko...
prenizek dimnik - višina dimnika ni nad slemenom oz. če je kamin oddaljen mislim da več kot 1.5 metra od slemena se višina dimnika lahko reducira pod kotom 10 stopinj...

Kaj pomeni teh 10 stopinj?? Mislim pa, da je to kar verjetna razlaga, saj je dimnik od slemena oddaljen cca. 4 metre (ob zunanji bočni stani hiše) in mislim, da ni nihče od zidarjev upošteval kakšnih 10 stopinj. Zidar je rekel, da mora biti dimnik tako visok, da je vrh dimnika od strehe oddaljen 180 cm (torej, nikakor ne sega preko slemena).
Ali kdo pozna to pravilo? Jaz v njem ne vidim logike.

GRADIMO: zakaj imaš kapo?
Da voda ne teče v dimnik. Vsaj mislim tako. A je lahko brez kape??
auditor Napisal:Se sicer ne spoznam - ampak a ni to bolj problem zračnega pritiska oz. ozračja.

Saj dimnik ni top, da bi ti dim izstreljeval naravnost v atmosfero.

Lp A

Ja najbrž je problem tudi z zračnim tlakom. Prav gotovo. Ampak pri meni se to dogaja ne glede na vreme, tko da mislim, da pri meni ni to težava.
Reduciranje na 10°:
Če iz slemena potegneš črto pod kotom 10° od horizontale navzdol, mora dimnik (ako je oddaljen več kot 1.5m) biti še vedno nad to (navidezno) črto.
Če pa je bližje kot 1.5m pa mora v vsakem primeru biti višji od slemena.

Tako jaz to razumem in se mi zdi kar smiselno.
Vidi se pa recimo tukaj : [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")schiedelunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=6978[/url]
AHA, zdaj mi je pa marsikaj jasno. Najlepša hvala!!!
Po vsej verjetnosti je bila vsa težava v zidarjevem znanju.

PA ŠE NEKAJ:
Ko sem se sprehajal po Schiedlovi strani, kamor me je vodil link, katerega je dodal FranciZ, sem opazil, da dimniki nimajo kape (oz strehice), temveč imajo nekakšen ošiljen zaključek iz nerjaveče pločevine. Ali je to dovolj ali mora biti na dimniku strehica?
schiedel ima kape za neaktivne dimnike. če je dimnik v uporabi ne rabiš ne kape, ne strehe. dobro pa je, da je povezan z odtokom, če ne boš pa malce več pobiral vodo v dežju.
Aha. Tnx
Iskanje po temi