PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje 'suhi način'

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaz imam končno višino 2,4 m pa ni tak hudo, edino v skupnem prostoru se preštima malo tunelski efekt, drugače pa gre ...
Ja, verjetno je sedaj vsak cm preveč ampak izvajalec tlakov pravi, da je do 235cm višina normalna...je pa res, da se danes delajo višji stropi...
(6.4.2015 ob 17:27)matoz Napisal: Sam se bom enkrat v prihodnje lotil enakega projekta v kleti.
Najtanjši način sem našel tak, da se knauf plošče debeline 12mm razreže v trakove 100 - 150mm in jih položi na tla z razmakom debeline cevi 10mm. Nato se vmes vstavi cevi in zalije z lepilom in izravna z knaufom. Na tako površino se potem lahko položi poljuben zaključni sloj. Dodatna izguba višine pa je samo 12mm.

Tudi mi bomo v mansardi delali sobe. 
Zaradi inštalacij (elektrika, klima cevi, prezračevanje...), ki so na tleh, bi delali dvignjen pod na dveh plasteh križanih OSB plošč. Ker je spodnja etaža že na TČ talnem, bi tudi zgoraj naredili talno, seveda mora biti čim nižje...  
Sistem Variotherm bi bil čisto ok, če ne bi bil tako drag (gre za cca. 80 kvm površine), zato mi je všeč ideja z razrezanimi 12 mm knauf ploščami, med katere bi se položile cevi, nato pa bi se vse skupaj zalilo z izravnalno maso oz. lepilom in položilo z npr. vinilom. 

Je to že kdo delal?
Imate kakšne pomisleke na tako izvedbo?
Kolikšna je max dolžina ene grelne veje?
Je potrebno na kaj posebej paziti?

Vnaprej hvala za odgovore.
Sicer stara tema, ampak problemi so še vedno isti tudi v letu 2020 Smile

Adaptiramo hišo in bomo v pritličju iz radiatorjev presedlali na talno gretje.

Najprej naj povem, da je to hiša tašče, ki nima pojma kako so delali tlake. Tlake so delali v lastni zasedbi. V kletnih prostorih (ki jih trenutno preurejamo) je v tlakih cca. 5 cm stiroporja polivinil in nato beton (8 cm). Spodaj ne bomo dajali talnega gretja ampak bo ostalo ogrevanje na radiatorje (tako smo predvidevali). V teh kletnih prostorih imamo problem z višino (trenutno je 233cm) in zato nismo nič razmišljali o talnem gretju (tlakov pa tudi ne bomo metali ven).

Prvo vprašanje: Ali je, če bi se odločili za talno gretje obstoječ tlak primeren? Glede na  debato na forumu bi najmanj višine izgubil z armaturno mrežo?

V pritličju kjer trenutno živi tašča pa bi nujno dali talno gretje (tudi višina ni problem), trenutno je 253. Vendar, kakor sem že zgoraj omenil, tašča ne ve kakšni so tlaki zgoraj, da bi šel štemati (trenutno še bivalen) prostor pa ne bo ravno ok, tudi tašča ne bo srečna Smile Ker so delali v lastni izvedbi malce dvomim, da so dajali kaj volne (v projektni dokumentaciji sicer piše da naj bi bilo med kletjo in pritličjem 3 cm, med pritličjem in podstrešjem pa 10 cm volne).

Drugo vprašanje: v kolikor je narejeno tako kot piše v projektni dokumentaciji, bi bilo dovolj, če bi pritrdili cevi kar na armaturno mrežo?

Tretje vprašanje: V kolikor pa niso dali volne (worst case scenario) pa bi mi svetovali kaj? WEDI plošče in potem armaturna mreža in nato čez estrih, ali EPS 150 nato mreža in čez estrih?

Variotherm bi me res zelo drago prišel.. .rabim talnega za cca. 110 kvadratnih metrov Sad

Hvala za odgovore

Ps: spodaj bo z radiatorji ogrevanih cca. 70 kvadratnih metrov , zgoraj pa s talnim cca. 110 (garaža in klet se ne ogrevata) zato bi znalo biti problem z ogrevanjem pritličja v prostorih nad garažo in kletjo?

No pa si še jaz sposodim temo.

V mansardi sem pred polaganjem suhomontažnega talnega (Variocomp). Trenutna sestava tal od spodaj navzgor:

- Knauf na podkonstrukciji
- 14cm akustik izolacije med stropniki
- Obstoječ ladijski pod
- lepljene in vijačene OSB plošče 22mm

Lesena plošča visi v eno stran za 1,5cm in me zanima s čim bi bilo to najlažje izravnati. Vem da bi bilo enostavno z samorazlivno maso ... ampak moram gledati tudi na obtežbo plošče. Rad bi dodal med OSB in variocomp plošče izolacijo zaradi udarnega zvoka (minimalno - zaradi višine).

Kaj predlagate?
Poglej kaj lahko daš pod Vario plošče. Če se ne motim, mora biti podlaga konkretno trdna, tam od XPS500 naprej.
Ti bi moral že na stropnike ob strani šraufati nosilce v vodoravno, gor našraufat obstoječe ladijske deske. Nato bi dal par cm trde kamene volne za udarni zvok, gor pa plavajoče OSB in na osb Vario plošče. Nimam pojma, s čim razen izravnalno maso bi zdaj lahko izravnal v tako mali debelini.
Jaz bi dol pobral vsaj OSB in probal pod njimi z različnimi debelinami trde kamene volne izravnati v vodoravno, nato nazaj položiti OSB.
Živijo vsem. Da še jaz vprašam nekaj na to temo. Torej, ker imam v sobo, ki jo adaptiramo (res je majhna, 5m2) pripeljan radiator bi na te cevi dal talno, ker je tako in tako v večini hiše že talno, samo dve sobi še nista bili adaptirani. Ena opcija je sicer Variotherm ampak me pride ~300€ za 3.5m2 (ne bi dal povsod ker nekje so itak neke male omare). Imam pa malce problem z višino, bi pa na vrhu položil keramiko. Kar me najprej zanima je najmanjša debelina cementnega estriha, ki ga lahko naredim. A je res ~30mm? Jaz sem prebiral tole temo in kar bi jaz naredil je, da najprej dam nekaj izolacije, ker soba trenutno ni izolirana proti tlom, potem alu folija + klasika cevi 16mm in to zalit, ali samorazlivna izravnalna masa (ni tako poceni) ali pa estrih, nekaj ala MQ, kjer je vreča ~3€. Kaj menite? Hvala vsem za odgovor.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi