Objave: 20
Teme: 6
Ocena:
0
Dober dan,
sezidat moram 6 stebrov za nadstrešek na terasi.
Terasa je 8x5m...Na dolžino 8m pridejo trije stebri.
Sedaj me zanima iz kakšnih zidakov je to najbolje sezidat?
Ali bodo betonski opažni 30x40x19 preveč masivni?
Ker 20x40 bi pa vizualno izgledali smešni se men zdi.
Naj omenim, da bom stebere oblekel v xps ter zaključni sloj gor..
Najraje bi imel tam cca 30x30 samo jih ne najdem kje...
Razmišljal sem tudi, da bi vzel 20x40 ter eno kocko 20x20 ter steber v črko L zazidal, armiral in vlil beton...pa že spet ne najdem kocke 20x20...
Lp hvala
Objave: 1478
Teme: 16
Ocena:
37
Vprašanje: zakaj bi stebre oblačil v XPS? Enostavno jih poravnaš z lepilom in čez to naj navlečejo armirni ter zaključni sloj fasade.
Kar pa je zelo pomembno, je to: pod prvim zidakom stebra mora biti hidroizolacija, da ne bo vleklo vlago iz tal in fasada odstopala.
Jaz sem HI izvedel s pomočjo ene treh premazov hidrostopa in stebri so suhi kot poper fasada na njih pa po sedmih letih taka kot prvi dan.
Ocena:
0
28.6.2023 ob 16:13
(*Zadnja sprememba objave: 28.6.2023 ob 16:14 uporabnik sid700.)
Seveda bo tako ja prav ja
Pred kratkim sem zapiral napušč in sem delal z xps in mi je kar ta sistem nekak ostal v glavi...
Seveda je armirna mrežica in vogalnik veliko bolj logična izbira.
Domam imam še eno vrečo od Keme hidrostop...bom kar to uporabil.
Iz kakšnih zidakov ste to zidali?
Sam se si malo narisal na teraso kvader 30x40 tak za vizualizacijo in ja...bo kar ok verjetno..
Z temi opažnimi cevmi pa nimam izkušenj kako se vgrajujejo?
Sam sem mislil navrtati v beton 4 luknje ter noter zalepit 4 šipke... pač klasično armirno železo...kvadre zložit ter zalit z betonom..
Za končno višino nisem še prepričan kako jo bom ulivil..saj ima terasa padce na vse smeri in če zložimo 10 blokov na kup na vsakem vogalu bo višina zahajala za par centimetrov...
Ocena:
37
Ko boš imel postavljenih 9 zidakov boš s pomočjo vodne vage ali laserja ugotovil, koliko ti še manjka do vrha. Potem lahko odrežeš zadnji zidak na mero ali pa vrh opažiš in zabetoniraš na pravo višino. Ne pozabi na vrh dati dovolj močne navojne palice za ostrešje - globoko v beton stebra. To je bolje kot da potem vrtaš in lepiš.
Ocena:
37
Ti govoriš o notranji armaturi stebra, jaz pa o navojni palici na vrhu, kamor se prišraufa lega.
Objave: 1417
Teme: 0
Ocena:
20
Odgovarjam avtorju teme na to pisanje
"Sam sem mislil navrtati v beton 4 luknje ter noter zalepit 4 šipke... pač klasično armirno železo...kvadre zložit ter zalit z betonom.."
Ocena:
0
Hvala vsem,
veliko stvari je zdaj bolj jasnih.
Na kolk narazen se dajo stremena?
Objave: 1417
Ocena:
20
Če boš delal z betonskimi zidaki, potem jih dajaj za vsak zidak enega.
Objave: 74
Ocena:
0
A ni ceneje da se stebri opažajo (zašolajo) kakršno dimenzijo žališ in notri itak armatura.