PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Pušča varnostni ventil vodovoda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pred kratkim mi je ponoči spustil varnostni ventil vodovoda in kroga tople vode. V sistemu je tudi regulacijski ventil 6bar. Zgodilo se je pa po polnjenju bazena in zamenjavi vodomera s strani komunale. 

Varnostni ventil sem zamenjal. Posumil sem regulacijski ventil, ker se je manometer čudno obnašal. Najprej sem ga razstavil in temeljito očistil, varnostni ventil še vedno občasno spušča. Po tem sem zamenjal regulacijski ventil z novim pa še vedno ni ok. 

Kaj bi še lahko bila težava? Ekspanzijska posoda? Kaj tretjega?
za spremembo bi dal regulacijski na cca 4 bara,potem opazovati kaj dogaja.
Napumpaj raztezno posodo pri zaprtem dovodu HV v bojler in odprti armaturi na topli vodi na 5 barov.
6bar je oreng tlak, upoštevaj Beri-jev nasvet.
Regulacijski je že skoz na 4bar. Bom probal s pumpanjem raztezne posode.

Raztezna posoda je v sistemu. Ni mi jasno, kako lahko tlak preseže 6barov, če je regulacijski ventil naštiman na 4bar.
Regulacijski (reducirni) ventili so zelo nezanesljiva zadeva... Kak teden ali celo mesec dela ok, potem pa počasi loterija.
Dokler je kaj odjema (pretoka) še gre, brez odjema pa počasi pušča in tlak se dviguje.
Je bil zamenjan ravno zaradi tega in je nov. Ni rešilo problema.
Varnostni ventil je dokaj enostavna zadeva, vendar ko se enkrat aktivira, (vzmet in sedež ventila razmiga), zna biti, da se bo naslednjič za kakšnega četrt ali pol bara še prej aktiviral. Posebej, če je nov in še brez usedlin in brez vodnega kamna, bo delovanje le tega še vedno dovolj zanesljivo.

Manometer je podobno zanesljiva naprava, mehanski je občutljiv na tlačne šoke in preobremenitve, ker se lahko kazalec "zabije" in prestavi skalo.

Tlačna posoda tudi deluje, tukajle bi morda poskusil s prednapumpano 4.5 ali 4.3 bara (če je ragulacijski ventil na 4 bare nastavljen). Preskus s tlačno posodo bi ponovil še pri okoli petih barov in spremljal dogajanje. 

Ostane še dilema z regulacijskim ventilom, ki verjetno, ne glede na to, da je nov, ne dovolj dobro deluje.
Vzrok je menjava števca s strani komunale, namreč do sedaj nisi imel nepovratnega ventila v števcu in se je pritisk sproščal nazaj v omrežje, v novem števcu je nepovratni ventil. Problem bo rešila delujoča in pravilno napolnjena raztezna posoda.
Iskanje po temi