Objave: 272
Teme: 50
Ocena:
2
Pozdravljeni mojstri.
Pod nadstreškom imam teraso dolžine 6m. Trenutno imam 2 klasični žarnici 60W.
Vse skupaj pa bi sedaj likvidiral in namestil LED trak, kateremu bi seveda lahko tudi reguliral svetilnost glede na potrebo.
Kakšen LED trak naj kupim oz. na kaj moram paziti. Nameščen bo zunaj leto in zimo, ne bo pa na dežju. Tudi razsmernik bo zunaj. Na kaj moram biti posebej pozoren, da bo OK.
HVALA in lep pozdrav
P
Objave: 187
Teme: 18
Ocena:
0
Jaz sem kupil na ebayu najbolj poceni trakove in po cca 7ih letih še delajo, mislim da ena ledica je crknila, je pa cca 15m traku. Sem pa upošteval nasvet prijatelja, ki je rekel da naj jih imam priključene na malce nižjo napetost kot so deklarirane. Tako da kar se mene tiče so ok, so pa ravno te v silikonu, saj so zunaj na fasadi spodaj na zobu, so pa res na aluminjasto podlago nalepljene.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Če LED trak ne bo na dežju in ni nevarnosti kakšnega kondenza , potem niti ni potrebe bo kakšni silikonski zaščiti. LED trak s silikonsko zaščito je dražji. Vsekakor pa mora biti v Al vodilu. Sedaj, kakšnega kupiti glede na željo osvetljenosti in temperaturno barvo svetlobe (TBS) pa je povsem v domeni OP. LED trakovi imajo podatek lm/m, osvetljenost pa je v lx in pomeni lm/m2. TBS v kelvinih (K) pa je do 3000 K rumenkaste barve, 3000 - 5000 nekoliko podobno sončni svetlobi v oblačnem nebu, nad 5000K pa ... jaz je ne bi priporočil.
Mogoče še nekaj. TBS do 3000 K je primerna za prostore s počitkom, 3000-5000 pa bolj za delovne prostore.
Objave: 1106
Teme: 21
Ocena:
16
mirator je ze veliko povedal, dodal bi se samo, da je treba moc traku prilagoditi zmoznostim hlajenja, saj pregrevanje LEDice unicuje (in recimo tiste v silikonu se hladijo bistveno slabse). Manjso moc (in posledicno temperaturo!) se da doseci tudi z nekoliko nizjo napetostjo, seveda na racun nizje temperature podaljsamo zivljensko dobo.
Lp, G