PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Velike neravnine na tlaku iz izravnalne mase

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

V 7 prostorih večjega stanovanja smo na podlago iz izravnalne mase vlivali nov sloj samorazlivne izravnalne mase, po navodilih proizvajalca Keme (Linea 803 SL), redčeno 6,75 litra vode na 1 žakelj mase (25 kg). Podlaga je bila emulzija Kemacryl. Vlivali smo na višino 7 mm, masa je bila vedno sveža (mešano z 2 mešalcema, sproti) in v 50 litrskih vedrih (2 žaklja na vedro) porabljena v nekaj minutah.

Po koncu izravnave so bila tla kot steklena površina, ravna, brez vdolbin. Na videz perfektna, brez odstopanj. Ko sem naslednji dan odšel pogledati rezultat, pa me je skoraj kap. V vseh prostorih so vsepovsod vdrtine, površina je kot gorovje (odstopanja ponekod do +- 5 mm). Ponekod celo do spodnje plasti, kot da tam mase ne bi več bilo, a vpiti je ni moglo nič, saj je bila spodnja podlaga že pred 2 tednoma vlita izravnalna masa. Presenetilo me je to, da je po celotni površini videti bele madeže, kot da bi po celotni površini bili beli fleki. Kot da bi nekaj na površino potisnilo emulzijo (mlečna barva). V prilogi pošiljam sliko, da se bo lažje videlo, kako to izgleda.

A je kdo že doživel to? Kje smo naredili napako? (Masa je bila pravilno zmešana, vse po navodilih proizvajalca).

1) Študiram, da je problem v emulziji, ker smo izravnalno maso vlivali na emulzijo, ki je na podlagi stala morda maksimalno 30 minut in se morda zaradi tega ni posušila in naredila to zmešnjavo v masi.

2) Ali je morda problem v redčenju emulzije, ki sem jo redčil 1:3 (po navodilih bi naj bilo 1:2).

V opombo - spodnjo izravnalno maso, ki je bila podlaga, smo vlivli tako, da so bila tla odlično ravna (a smo nato dodatno vlivali, da bi ujeli višino, ki je potrebna). Vsak nasvet bo dobrodošel.

Lep pozdrav.

Priložene datoteke Predogledne slike

To bo moral pregledati kakšen mojster. Drugače pa kolikor iz lastnih izkušenj vem je lahko zelo hitro problem, če tla niso pravilno pripravljena.

Pri meni npr. se je odstranila stara talna obloga, estrih je ostal. Premazali smo s emulzijo in potem vlili izravnalno maso v dveh delih zaradi višine. Čez 3 dni se je pojavila 1 meter dolga razpoka. Ko smo odstranili na tem delu izravnalno maso se je spodaj odlepil 7 cm dolg kos starega estriha, kar je povzrocilo 1 meter dolgo razpoko.

Tako, da po mojem mnenju je mogoče bil problem v emulziji, ker pravijo da lahko estrih popije vodo in se potem izravnalna masa noče lepo razlivati. Vendar vi pravite, da se je.
emulzijo bi morali pustiti en dan,da se lepo posuši.
Masa se je sicer lepo razlila, ampak drugi dan, ko je potekal postopek vezave, je očitno nekaj v kemiji šlo narobe.  In glede na to, da smo se držali navodil, razen očitno navodil za emulzijo, bo verjetno res emulzija.

Ampak da bi tako zelo vplivalo to, da se premalo posuši? To mi ne gre v glavo, da bi lahko emulzija naredila takšen kaos v masi, da v 24 urah iz lepo poravnavne mase pride gorovje.

In pa ta bela barva, bele lise. Druga kot emulzija skoraj ne more biti. A hudiča, kako to pride na vrh 8 mm debele plasti mase, če po 30 minutah na podlagi ni bilo več sledu o emulziji.
Če bo kateremu izmed uporabnikov foruma v pomoč - sem prejel odgovor iz Keme in bojda je Linea 803 namenjena bolj izravnavi tal pred polaganjem keramike in nima takšne razlivnosti, kot imajo ostale. 
Zato je bolje vzeti 810 ali katero drugo, ki se bojda veliko bolj razlivajo in tečejo veliko bolje, kot pa gostejša masa Linea 803. Tudi sestava 803 je drugačna kot je sestava ostalih samorazlivnih izravnalnih mas iz asortimana Keme.

Glede emulzije pa smo pravilno sklepali. Dokler Kemacryl ne veže, so tla vpojna in ker nismo počakali, da se popolnoma vpije v podlogo, je emulzijo masa potisnila navzgor, kjer je naredila te bele lise. Voda iz mase pa je začela vpijati v podlago in naredile so se izbokline in vdolbine po celotni površini. Očitno bi bilo bolje uporabiti Kemabond A ali pa Murexinov D4 Rapid, ki zapreta podlago in onemogočita vpijanje.
Iskanje po temi