PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Udarni zvok iz spodnjega nadstropja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!
Letos smo končno kupili stanovanje v bloku (2006, železobeton) v najvišjem nadstropju ter ga komplet prenovili, po vselitvi pa žal naleteli na nemogočo in nepredvideno situacijo z udarnim zvokom, ki se sliši iz SPODNJEGA nadstropja. Kaj takega še nismo doživeli, pa celo življenje živimo v blokovskih naseljih. Zvok "peta" hoje in tekanje otrok se sliši po celotni konstrukciji, v tleh/stenah...pravzaprav povsod in je izjemno moteč, pravzaprav postaja nemogoče bivati v tem stanovanju. Ker smo seveda pred vselitvijo položili tudi nov parket (nismo pa menjali estrihov), me zanima, ali ima kdo kakšno idejo, če obstaja kaka rešitev za dušenje udarnega zvoka iz spodnjega nadstropja BREZ ponovnega odpiranja tal, imamo namreč vstavljeno tudi že vso mizarsko izdelano pohištvo, kar bi pomenilo dobesedno razsutje vsega, kar smo naredili. Precej smo že obupani in bomo veseli vsakega koristnega nasveta.

Hvala vsem,

Brane
Neka enostavna rešitev ne obstaja.

Če gre za udarni hrup od spodaj navzgor, se širi po stenah in prek plošče. Očitno je, da pod pri sosedu ni ločen od konstrukcije.  

Kakšen je delež prispevka posameznega elementa pa je brez meritev nemogoče uganiti. Če je izveden plavajoči estrih (in si v to 100%) so problematične stene, ki se jih lahko obloži z akustično oblogo (knauf na akustični foliji). S tem lahko precej zmanjšaš prenos prek sten. 

Ker pa se že v osnovi prenaša udarni hrup od vsepovsod, tudi tvoj estrih najverjetneje ni ločen od konstrukcije. V tem primeru pa razen zamenjave in ustrezne izvedbe, ne bo nič pomagalo v delu prenosa prek horizontalne konstrukcije.
Ce se sosedov zvok prenasa po konstrukciji, je krivda pri njem in ne pri vas. Ker ga on povzroca in pri njem estrih ni dilatiran od stene. 
Ce se pa tudi vaš zvok siri po bloku potem imajo pa tudi sosedje problem z vasim  zvokom (pa vi tega niti ne veste ce vam se niso povedal)
Sonce naj sveti vsak dan!
Ja, predvidevam, da bi se ob takšnem zganjanju hrupa tudi od nas slišalo, pa vendarle se zavedamo, da živimo v bloku in se obnašamo temu primerno ter skrbimo, da drugih ne motimo. Včasih se sliši udarni zvok še celo iz enega nadstropja nižje, ko npr. mečejo žogo po stanovanju. Tudi jaz domnevam, da estrih ni dilatiran od stene v vseh nadstropjih, ali obstaja kakšna enostavna varjanta kako se v to prepričati? In če to ugotovim, ali je možna izvedba diletacije na obstoječe estrihe ali je potrebna komplet odstranitev vsega? Prav tako pa, če prav razumem, ne bo pomagalo, če to izvedemo samo pri sebi, ampak bi morali to narediti tudi spodnji sosedje?
Kaj pa npr. debel težak tepih po tleh in obloga na stene (knauf na akustični foliji, kot ste predlagali) - bi to sploh kaj naredilo?
Še enkrat iskrena hvala za nasvete.
Moje sožalje. Krivda je zelo verjetno pri izvedbi estrihov in zagotovo armirano betonska gradnja.
Rešitev (sanacija estrihov v vseh stanovanjih) ni poceni in tudi ne zagotavlja bistveno zmanjšanje udarnega zvoka.
kukuruz,obstaja še ena ali dve varianti odselite problematične familije pa bo takoj 70% boljše.....
Če je udarni zvok že v AB konstrukciji (kar očitno je, če se sliši še od 2 štuka nižje), lahko zgolj malce blažiš posledice, znebiti se ga bo nemogoče, razen s sobo v sobi, kar pomeni povsem razsuti stanovanje, narediti fizično ločene obloge povsod (stene, strop, tla) in si precej zmanjšati uporabno površino.
Skratka enostavne rešitve ni. Nekaj bi verjetno doprinesli debeli tepihi in obloge sten (npr. prilepljena trda kamena volna, mrežica+lepilo, kit), ampak ne veliko. Ali pa kakšni akustični dušilni elementi v kotih prostorov.

Sicer pa vem, kako to zgleda. Ko sem bil še v starem stanovanju, so nam spodaj cele dneve nabijali base iz radia, to znoriš.
Zato sem se takrat zaklel, da hočem samostojno bajto in pika.
Iskanje po temi