PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kurim, ker imam še starega lesa. Pa vsako leto nekaj ne-starega zraven pride. Posebej pa letos zato, ker je v prihodnjih mesecih na vrsti rušenje vrtne ute in rabim prostor v drvarnici za les, ki se bo spet nabral. Drugo pa je, da imam v kurilnici kup kartona, ki mi blokira dostop v prostor, kjer je še vedno ogromna stara cisterna za olje. Je letos v planu, da vrežemo odprtino v steno, vržemo cisterno ven in izkoristimo prostor. Da onoge mojega projekta na morju niti ne omenjam.

Dosti želja, malo cajta (in morda tudi denarja).
Pa veš, da impregniran in/ali barvan les sprošča zdravju nevarne spojine ob gorenju? Pa karton sodi na ekološke otoke in ne v peč.

PS- ljudje nenadzorovano kurijo vse kar v pečeh zgori. Ko pa bi npr. v TEŠ želeli nadzorovano so sežigati smeti so pa v "luftu", štrajkajo, pišejo peticije...
TEŠ je bil epski nateg obeh političnih opcij, predno so gradili novi blok bi morali vse skupi ugasnit in pričeti aktivnosti v smeri drugega bloka jederske v krškem - tako ga verjetno nikoli ne bo zaradi pokradenih skoraj 2Mrd €. Ne mi rečt da so njihovi izpusti čisti ko pa vohaš smrad po celi Saleški dolini ter širši okolici, nebi tam živel za noben denar...z tisto malo kartona za podkurit ne bo nobeden ob pljuča
Žal @FAE napačno razmišljaš. TEŠ ima visok dimnik, kateri dimne pline spravi nad inverzno plast ozračja in vetrovi ga raztrosijo daleč naokrog, preden začno drobci ostankov gorenja padati na tla. Pred tistim, kar gori v TEŠ so bližnji prebivalci najbolj varni. Ogroženi pa smo ostali tam 50...100 km stran.
Karton sam po sebi v peči ne tvori toliko škodljivih snovi, kot npr. kemično obdelan les in njegovo kurjenje ni kaj bolj škodljivo kot kurjenje polen. Ker pa karton izgori v peči, bo potrebno podreti novo drevo in jo spustiti skozi celoten proces izdelave kartona. Tam pa se uporabljajo kemikalije, katere lahko škodijo.
Res bi si želel, da bi tvoja trditev glede krivde pri izgradnji TEŠ pila vodo. To bi namreč pomenilo, da bi v rdečem Velenju lahko sklepal posle in enakovredno živel tudi kdo, kateremu rdeča ni prva izbira. Pa temu ni tako in še dolgo ne bo.
+ da je kWh štroma iz TEŠ ene 2-3x dražja od NEK. In to bomo plačevali še ohoho let.
JEK dela na 100% 24/7 in več ne gre. TEŠ imamo, o JEK 2 pa še vedno sanjamo. Da je boljše vrabec v roki kot golob na strehi....

PS ko pa že enkrat imaš vrabca, potem ga moraš držati tako dolgo, da nekako uloviš goloba. Sosežig lignita in odpadkov bi nam čas lovljenja goloba lahko kar nekaj podaljšal.
Saj, mogoče tolažim sam sebe oziroma iščem izgovore... Stotisoče avtov v Sloveniji, ki se vsako jutro vžgejo (in to 365 dni na leto) predstavlja manjši problem kot individualna kurišča v zimskem času? Samo zato, ker je nekaj zakonito še ne pomeni, da ni zdravju škodljivo.
TEŠ je dober projekt. Brez njega bi tenko piskali.
Ki pa so ga politiki spremenili v preplačan skorumpiran drek. Kot vse, kar se dotaknejo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Sem nekoč, ko sem (še) kadil s podobnimi argumenti (avtomobili, kurišča, tovarne...) hotel marginalizirati vpliv kajenja pa sem dobil zanimiv odgovor- ...na našteto nimaš sam pretiranega vpliva pa kljub temu, da na kajenje imaš prevladujoč vpliv poleg vseh ostalih strupov v telo vnašaš še te...

PS imam soseda kateri tudi poleti  večkrat zakuri za toplo vodo. Ko na večer sedim na terasi točno vonjam, kdaj kuri drva, kdaj plastiko, kdaj obdelan les...Na njegovi terasi pa je medtem le čisti gosko gozdni zrak, saj je na drugi strani. Pol pa pravi, da on nič ne vonja Angry Angry Angry
Kot rečeno, se zavedam, da je to bolj iskanje opravičil... Jaz tak obdelan les vedno dajem zraven k "naravnemu", enako velja za karton.
Samo, ti samo kuri.
Če ne boš, bo sicer zrak v tvoji okolici za 0,00001 procenta bolj čist, ampak tega ne bo nihče opazil. Kaj šele, da bi te pohvalil.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Jst samo vem da smrdi ko kurba, ko začnejo okoli mene kurit. ČE greš v minusu samo za pol ure na sprehod pa ti še par dni cunje smrdijo po prekajenem. Samo en naj piskne kaj okoli glasnosti, ko bo Ivt zapela v globokem minusu na 100%...
@first1: podpis pod tole, popolnoma enako v mojem primeru, je sosed neki škilasto gledal zadnjič sem imel v naprej pripravljen odgovor glede njegovih izpustov čez dimnik kateri je za povrhu še montiran pod nivo slemena in ruka dim namesto v zrak proti tlom in direktno v mojo fasado, okvirji oken so rumeni po končani kurilni sezoni itd, če bi mel rekuperacijo bi jo moral 100% ugasniti, takega direktnega dima pač noben filter ne sfolga...
še ena zanimivost, drugi sosed ima super duper peč na pelete (investicija okoli 10K€), zadnjič pijemo šnopc v njegovi garaži in ravno prižge gorilec, ta prasica dobesedno žvižga čez dimnik, me pelje v spalnico kjer poteka dimnik, in je vse skupaj zelo zelo slišno, pravi da ga ne moti sploh, sto ljudi sto čudi jst bi fasal popizditis   Cool Big Grin
1 2 3
Iskanje po temi