PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Rekuperacija - Temperatura vpiha

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tvoje temperature kažejo na visoko stopnja rekuperacije 92%.

Izračun:
stopnja rekuperacije = (Tdovoda - Tzunanja) / (Todvoda -Tzunanja)

T zunanja=12.5° C
T dovoda=18.5° C         ( T na izpihu v prostor: 15° C)
T odvoda=19° C            ( T sobna : 23° C)
T izpuha=14° C

(18.5-12.5)/(19-12.5)=0.92

Če je bilo na podstrešju 16° C, potem se je zrak na poti od rekuperatorja do izpiha v prostore ohladil na temperaturo okolice cevi, to je na T, ki si jo izmeril na podstrešju. In podstrešje je trenutno izven toplotnega ovoja, zato letošnjo zimo ne moreš pričakovati visokih temperatur, ampak bo bolj tako kot bi zračil z odpiranjem oken in to non stop, ker imaš za tiste uboge 4 cevi nastavljeno čisto previsok pretok. Zmanjšaj na pol.

Tudi potem, ko bo streha izolirana, pa temperatura okolice rekuperatorja ne bo dosegala temperature v bivalnih prostorih, ker ga ne nameravaš ogrevati. Zato bi bilo pametno, da celoten sistem še dodatno izoliraš.
Mislim, da se neupravičeno jeziš na izvajalce, ker si jim verjetno ti ali tvoj projektant določil, kam naj postavijo rekuperator in jim nisi povedal, da prostorov trajno ne misliš ogrevati. Ali pač?
Če bi vse to vedel, kaj bi danes naredil drugače? Imaš primernejši prostor za montažo?

Ne bo tako grozno kot je videti ta trenutek. Za primerjavo, naše temperature popoldne in zvečer:

T zunanja=7.3
T dovoda=18.8
T odvoda=21.1
T izpuha=10.3
(18.8-7.3)/(21.1-7.3)=0.83

T zunanja=3
T dovoda=17.9
T odvoda=21.1
T izpuha=5.9
(17.9-3)/(21.1-3)=0.82

Termometer v dnevni (ne na izpihu, tam ne merim) kaže 23° C.
Rekuperator je v prostoru zraven dnevne sobe in znotraj toplotnega ovoja. Nastavljen je na 100m3 ali 0,2 celotnega volumna hiše.
Ne opazim, da bi pihalo hladno.
Rekuperator vedno na toplo.

No naj te potolažim, da namen rekuperatorja, ni v tem da boš šparal, ampak  v tem, da imaš v hiši bolj kakovosten zrak, kot je zunaj. Vse ostalo je nepotrebni/potrebni marketing....
Se strinjam. Rekuperator sem kupil, da bomo imeli v hiši bolj kakovosten zrak.

Ampak, kako je lahko 12°C in 99% vlaga kakovosten zrak?

Se mi zdi, da v otroški sobi, ki je trenutno prazna, v smeri pihanja zračnika plesni strop.
So takšni okrogli majhni otočki, ki jih prej ni bilo....
Tam sem ventil zaprl, da se ne dela še večja škoda.

Uglavnem vse je narobe, ravno obratno od pričakovanega.

Jutri in v naslednjih dneh bom izoliral cevi, potem sporočim rezultat.

Razmišljam, da bi kupil neko folijo, ki bi delovala kot držalo, ki bi jo ovil okoli vseh cevi naenkrat. Notri bi potem nažokal urso. Mogoče kakšen boljši predlog?
Zal niste prvi ne zadnji s slabo izkusnjo, vse kriticne tocke izolirat in bo verjetno ok, se bolj bizaren problem ima zlahtnik kateri je placal okoli 8keur sedaj ima rekuperator ugasnjen zaradi sosedov z kurisci na dobesedno smeti...
FAE, sosed naj poišče ogljen filter. Mogoče bo pomagal.

Remi, če bi merila na vpihu v sobo sem prepričan, da bi bila temperatura še kaki 1-2 stopinji višja (se segreje v cevi, ki jo imaš na toplem) zato hladu ne moreš opazit.

Ja Damjan,  najprej si nas zavedel s tem, ko si napisal, da je podstrešje izolirano, na koncu pa se izkaže, da ni. To je večkrat problem na tem forumu, ker ljudje po kapljicah dozirajo informacije ali pa sploh podajo nepravilne, "svetovalci" pa potem ugibajo.
Sedaj nimaš druge kot vse izolirat, še najbolje bi bilo dobro izolirat strop. Vsekakor pa cevi in razdelilne komore.

Jaz bi samo opozoril glede volne, če bo za izolacijo: rekuperator in spoji cevi niso 100% zadihtani, zato pazi, da ti v sistem ne bo vleklo volnena ali steklena vlakna. Mislim, da volna ni primerna za okoli spojev. Jaz bi raje obložil s stiroporom in zapurpenal, ki bi to držal vse skupaj. Komore pa kot si rekel: armaflex.
Steklena volna bo v tem primeru relativno slaba rešitev. Jaz bi okoli cevi napravil škatle iz XPS-a potem pa vse zalil s purpenom.
Merilec relativne vlažnosti zraka pa tudi ne verjamem, da kaže točno. Takšni za splošno uporabo znajo lagati tudi več kot 20%. Tisti točni so pa precej dragi.
Kakorkoli, moraš vedeti, da topel zrak sprejme precej več vlage kot hladen, tako ogretemu zraku precej hitro pade % vlažnosti.
Bi pa jaz na tvojem mestu, zamenjal kocko za ALU. Imel boš boljši izkoristek, pa še nevšečnosti z vlago se boš rešil.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Damjan ali ste sigurni, da imate predgrelec? Pri Zehnderju je to dodatna opcija... Na razdelilni komori supa odpri revizijsko ter preveri temperaturo. Glede na to, da imate samo 4 dovode/odvode in trenutni pretok 150m3/h bi moral predgrelec pri polni moči vpihovati cca 24 C...
Imam predgrelec. Sem ga dodatno plačal in bil zraven, ko sta ga dala notri.
Pretok sem pravtako zmanjšal na 70m3/h....trenutno pa je vse ugasnjeno.

Mogoče je to kakšen drug predgrelec....kolikor sem zastopil naj bi ogreval zrak, ko pride temperatura okoli 0°C, da ne bi zamrznila kocka.
Sedaj pri 10°C se ne vklopi...ali kaj narobe razumem?

Na računu piše:
Predgrelec; za povišanje temp. zunanjega zraka pozimi (protizmrzovalna zaščita toplotnega izmenjevalca).

Za izolacijo cevi mislim dati:
Termo tek LM Eco ALU

To je na aluminijasti foliji nalimana mineralna volna različnih debelin. Da se lepo rezat in jo lahko dobim različnih debelin z lambdo= 0,034.

Koliko cm naj bi bila izolacija, 2,3,4,5cm po cevi? da vem približno kakšno debelino izolacije naročiti.
Boš cevi snel iz zidu, al kako boš namestil tole izolacijo? A ne bi raje že predlaganega xps+purpen uporabil?
Debelina, več ko je, boljše bo, čeprav pretiravat ne. Okvirno se orientiraj na debelino izolacije, ki ti jo je izvajalec namestil pod cevi in rekuperator, mogoče dodaš kak centi za boljši spanec.
3cm stirodur zadaj sem kupil sam in, ko so montirali cevi sem rekel, da se montira za cevi.
Proizvajalec bi montiral direktno na steno.

Bi naredil škatlo ampak nimam še na tleh položenih OSB plošč, pa me skrbi, da bom imel z škatlo kasneje težave. 

Če izoliram cevi lahko to lažje premikam. Cevi bom snel iz zidu,nevem pa še ali naj izoliram vsako posebej ali po npr. 2 cevi skupaj ali kar okoli vseh naenkrat, kar bi bilo najlažje.

Glede na to da so nekatere cevi odklopljene bom šel verjetno vsako posebej; največja poraba materiala in časa.
Kaj pa nameravaš pridobiti s tem, da izoliraš vsako posebej?
Xps škatla na kolenčnem zidu ti bo pri nameščanju osb plošč zagotovo manj napoti, kot razdelilci na tleh. Cevi, ki niso pritrjene na zid, pa ovij z nečim res prožnim, armafleks recimo, kupiš v roli, oviješ koliko ovojev si pač zamisliš, duct tape čez in je za podstrešje to to.
(8.11.2020 ob 16:27)Fantocci2 Napisal: Jaz bi samo opozoril glede volne, če bo za izolacijo: rekuperator in spoji cevi niso 100% zadihtani, zato pazi, da ti v sistem ne bo vleklo volnena ali steklena vlakna. Mislim, da volna ni primerna za okoli spojev. Jaz bi raje obložil s stiroporom in zapurpenal, ki bi to držal vse skupaj. Komore pa kot si rekel: armaflex.

OK, če se malo vmešam glede volne. Ali potem tudi tale moja varianta in verjetno še kakšna ista od ostalih ni dobra? 

Med špirovci volna, potem cevi prezračevanja in čez še ena plast izolacije.

(10.11.2020 ob 10:36)gregorjanc Napisal:
(8.11.2020 ob 16:27)Fantocci2 Napisal: Jaz bi samo opozoril glede volne, če bo za izolacijo: rekuperator in spoji cevi niso 100% zadihtani, zato pazi, da ti v sistem ne bo vleklo volnena ali steklena vlakna. Mislim, da volna ni primerna za okoli spojev. Jaz bi raje obložil s stiroporom in zapurpenal, ki bi to držal vse skupaj. Komore pa kot si rekel: armaflex.

OK, če se malo vmešam glede volne. Ali potem tudi tale moja varianta in verjetno še kakšna ista od ostalih ni dobra? 

Če na tem delu ni spojev, kjer bi vlakna vleklo v cevi, potem ni problema. Je pa na tem delu oslabljena toplotna izolacija stavbe, saj na območju cevi notranja polovica izolacije ni v funkciji. Poleg tega cevi potekajo na zunanji strani parne zapore, zato imate potem v slednji kup prebojev za cevi, kar ni najbolj robustna rešitev.
(10.11.2020 ob 10:36)gregorjanc Napisal:

Cevi vpihov niso kritične, potencialna težava je na sesalnih ceveh, kjer je podtlak. To ti problem razpolovi. Jaz bi jih probal dodatno zatesnit tam, kjer so spoji, če je zraven volna. Lahko uporabiš kakšen lepilni trak ali silikon na primer. Ta zadihta, da pa se še vedno razdret, če bi kdaj rabil zaradi čiščenja itd.
OK se pravi na komorah ni problem. Problem so samo spoji...
Vse spoje imam pa izven izolacije- vsaj nekaj sem prav naredil... Smile
1 2
Iskanje po temi