PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(15.10.2019 ob 11:28)mickeycek Napisal:
(15.10.2019 ob 11:17)sassapo Napisal: Stiropor je poceni, ceneje kot kotlovnica. Če vsak dan po službi nalepiš 15m2, imaš dela za koliko dni?
Za izdelavo izolacije ne rabiš veliko denarja, tudi znanja ki presega OŠ. ne rabiš, rabiš pa voljo in veselje do dela. Z jamranjem ne boš v življenju nič dosegel...

Ne skrbi, ne jamram. Že velik del hiše (znotraj) sem obnovil sam - stene, keramiko, odtoke, vodovod in elektriko na novo... tudi fasado imam namen narediti sam, samo še ni bilo časa... 

Stiropor je poceni ja, pa gradbeni oder, pa mrežica, lepilo, ... v glavnem ne moreš reči da je "zastonj" ker se kar nabere.

V glavnem to je itak plan, no, bistvo te teme je pa priklop zalogovnika na centralno peč. In če je problem v razdalji, je lahko zalogovnik tudi takoj zraven peči, saj prostor je, ampak je majster rekel da naj je čimbližje hiši, po drugi strani pa zdaj da je daleč in so cevi drage...

Moje mnenje je že zelo dolgo, da v primeru, ko je izolacija fasade v planu, se ta izvede pred obnovo kurilnice. Izolirana hiša se drugače obnaša in potem je tudi vedno vprašanje kaj še sploh rabiš v kurilnici. Pri fasadi pa jaz tudi ne vidim računice, da bi delal sam, ker ko upoštevaš nižje cene nabave materiala preko izvajalca, subvencijo Ekosklada, garancijo, itd., itn. ... po mojem se samo v izjemnih primerih izide, da sam narediš fasado ceneje.

Pa za investicije nad 10 jurjev (mislim, da je še vedno tako) dobiš od Ekosklada kredit s smešno obrestno mero. Ko zdaj gledam nazaj na obnovo bajte je fasada edina investicija, za katero bi vzel kredit, če nam ne bi zneslo.
Najprej izolacijski ovoj, potem notranja adaptacijska dela.
Z vsako zimo vržeš vstran toliko €, ki jih ne bi, če bi imel hišo izolirano. Res je tudi, da za obnovo fasade in oken dobiš subvencijo in res zelo ugoden kredit, katerega se splača izkoristit.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ja res imam staro klasiko in eno nalaganje je pri -5°C tudi za 24h ogrevanja, v normalni zimi je tudi do 2 dni, ker je 2000l zalogovnika. Hiša nima izolacije na kleti, ostale zunanje stene so 20cm lesa brez izolacije. Samo v mansardi je 24-32cm ovčje volne.

mickeycek: Poslal sem ti ZS. Preberi in povej ali ti lahko kako pomaga.
(15.10.2019 ob 09:10)mickeycek Napisal: Evo sem prosil za predračun da vidim kaj za vraga je tako drago:

- SET PRIKLJUČNI BARBERI MEŠALNI Z EM POGONOM IN ČRPALKO ES2 25-60/280 243€
- SELTRON MEŠALNI  VENTIL S POG. AVC 204€
- SELTRON REGULATOR PROMATIC 400€
- SELTRON SOBNA DIGITALNA ENOTA 100€
- SAMSON REGULATOR 70€
- bakrene cevi cca 200€
- ekspanizjska posoda 150€
- potem pa še cel kup kolen, spojk, ...

cene so brez DDV.

Za moje pojme jaz ne rabim nobenih teh regulatorjev, a se ne da to naredit "analogno"? Meni je dovolj če bom magari zvečer sam preklopil ventil ko bo peč ugasnila da bo jemal iz zalogovnika, toliko da bodo radiatorji topli, ne rabim neke tehnologije, ker to sem vzel za začasno rešitev, v prihodnosti razmišljam bolj o toplotni črpalki.

Sam sem računal za te ventile itd. max 1000€, zdaj pa kar 2.5x več.

Če nimaš izolirane hiše potem te avtomatike za vremensko vodenje  ne potrebuješ in je totalno metanje denarja stran, ker ne boš nič pridobil ampak samo izgubil 500-700€ ki jih nikoli ne boš prihranil.
Na radiatorje daj termonstatske glave in pa on/off termostat.
Dokler nimaš izolacije in ko boš hišo dokončno adaptiral lahko daš vremensko vodeno regulacijo ali pa boš morda takrat imel drug sistem.

Zalogovnik daj čim bližje peči, če ga boš imel 6 metrov stran boš imel velike izgube tudi po ceveh, če jih ne boš izoliral. Oz dodatno boš po nepotrebnem pre-segreval en prostor in izgubljal energijo v zalogovniku.

Ker si zalogovnik že kupil ga montiraj, ker zjutraj boš imel toplo če boš zvečer naložil peč, ne boš imel zapacane peči in dimnik bo OK.

Probaj dobit kakšnega starega majstra pa na ves material ti mora dati popust  cca 15- 20%, ker vsi imajo rabate ki jih pobasajo sami. Če ne, naj ti majster napiše kar potrebuješ in pojdi sam iskat in se zdilaj za rabat.
Tako bi jaz za začetek naredil, lahko pa boš zadevo čez nekaj let dodelal...

Ne vem kako imaš sedaj narejeno ampak tak poseg se naredi v dveh popoldnevih. Delo max 300€ in pa materiala boš imel verjetno za dobrega tisočaka. Torej vse skupaj recimo 1500€ če je pri obstoječi peči vse normalno.
Okvirno potrebuješ dodatno ekspanzijo 100 ali 150L, navadno pumpo, 3P termonstatski mešalni ventil s patronom 55°C tipalo dimnih plinov za regulacijo črpalke, 4x ventile,gravitačne zapore, cevni termonstat in eno vrečo cu in pocinkahih fitingov. To kar sem napisal funcionira in ne bo ''predrago''. Boljše je sicer ACC 30 motorni pogon ampak tudi mešalni na patron dela.

Pri tvoji stari klasiki na drva + zalogovnik se da narediti enostavno in funkcionalno samo tapravega majstra moraš dobit, ki dela pošteno da zasluži ca 15-20 na uro in te ne bo hotel cepit na materialu in razni nepotrebni eletroniki... 

Za kakšne elemente poglej na bolho.... veliko jih meče ven to kar ti rabiš ker montirajo toplotne Smile

LP
(13.10.2019 ob 19:59)mickeycek Napisal: Nabavil sem zalogovnik, 1000l v Jagru. Sem se zmenil z majstrom za priklop in me danes šokira da je cena materiala za priklop cca 2600€ ?! Za zalogovnik sem dal 600€, pa sem računal še kakih 1000€ skupaj z montažo, ta znesek pa me je precej šokiral. Baje ventili, 150l raztezna, pa elektronika da bi se toliko nabralo? Saj pa se da to verjetno tudi kaj ceneje brez neke “elektronike”?

Jaz tudi nameravam podobno izvesti in predračuni so šokantno visoki.

Kako si potem na koncu rešil? Koliko te je prišlo?
Meni so za 3k povezali novo uplinjevalno peč v sistem (staro sem sam odstranil) , priklop sanitarne TČ, njihova ekspanzija 300l , dva zalogovnika 1000lit, 3 ogrevalne vaje, seltron motorčki , 4 grundfos pumpe, precej bakrenih cevi in še 20m aluplast cevi , pa malo morje ventilov in nekih priteklin, pa še inox koleno + 1m cevi za v dimnik. vse za 3k eu, delal so pa 3 dni

Priklop dveh zalogovnikov z povezavami seveda, ker sem jih že imel.

Priklop dveh zalogovnikov z povezavami seveda, ker sem jih že imel.

Priklop dveh zalogovnikov z povezavami se mislil seveda, ker sem jih že imel.
1 2 3
Iskanje po temi