PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje v bloku, izbire, toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Celo naselje se napaja prek inštalacije. Nikjer ni vidna, ker je podzemna. Zato sem jo imenoval plinovod. Sem pa tudi napisal, da gre za uparjeni naftni plin saj ga tudi dobavitelj tako imenuje. Tudi iz cene se da razbrati, da je navedena za m3, ki je skupaj z dodatki, ki so vezani na dobavljeno količino krepko nad 3€ (z DDV).

Če te prav razumem imate torej en velik plinohram za celotno naselje, dobavitelj pa vam ga vozi s cisternami?
Ja verjetno ga dovažajo.
Tudi jaz sem pozabil navesti, da ima blok od kolega UNP plin in ne mestni plin. Mea culpa.
Kakor hitro je v enačbi dovoz s cisterno, si na tistem svinjskodragem plinu. Vseeno pa mi je zanimivo, da je metodologija različna; na položnicah za mestni plin imamo kWh, pri UNP-ju pa je kot kaže enota m3 (kar je sicer bila pred leti tudi pri mestnem plinu). Obstaja pa forumla za preračun, ker se spomnim, da so mi pred časom na specifikacijo položnice pisali tudi neke korekcijske faktorje, preko katerih so m3 pretvorili v kWh.
m3 UNP ima kalorično vrednost 27,31 kWh/m3. Cena m3 pa je tam 3,23 €. Torej znese kWh tam 0,12 € in če upoštevamo še izkoristke je malce dražji od elektrike. Nikakor pa ni elektrika 50% cenejša, da bi lahko ob prehodu toliko prihranil pri ogrevanju ob enakem udobju.
Štrom je štrom, plin pa ni nujno vedno enak. In če se prav spomnim tisti "korekcijski faktor" ranga 0,9xxxx ravno to upošteva. Bral sem pred časom tudi nekaj na temo, da se specificirane in dejanske kurilne vrednosti pri plinu lahko zelo razlikujejo. Pol pa si tam nekje pri vrednostih, ki jih pri 100% izkoristku gorenja za UNP tukaj navajajo: http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html.
Razlika je tako pri UNP kot pri zemeljskem plinu. UNP je običajno mešanica propana in butana. Ker ima butan relativno visoko temperaturo uparjanja se pozimi za ogrevanje uporablja le propan, kateri pa ima manjšo kalorično vrednost kot pa mešanica. Torej se pri UNP kalorična vrednost spreminja glede na vsebnost Butana v njej. Ker tega podatka običajno nimamo zares lahko prihaja do marsičesa.
Zemeljski plin pa se meri s števci kateri merijo Sm3 (standardni). Če se poleg meri tlak in temperatura lahko izračunaš Nm3 (normni). Če pa to pomnožiš s povprečno kalorično vrednostjo plina, kateri vstopa v Slo iz Rusije pa dobiš kWh. Torej je zemeljski plin povsod po SLO enak.
Tisti 0,9... pa je vrednost faktorja odvisnega od tlaka in temperature. Ker števci za gospodinjstva ne merijo posebej tlaka in temperature se to izračuna tako, da se za temperaturo vzame 16°C. Tlak pa se izračuna glede na nadmorsko višino kraja.
Ravno zaradi tega so do te spremembe obračuna nižje ležeči kraji plačevali manj energije, kot so iz plina dobili in višje ležeči plačevali več, kot so jo dejansko imeli. Ali povedano drugače- če si imel gospodinjski števec in meril m3 si lahko isto plinsko peč postavil npr. v Ljubljano  inje imela izkoristek 95%, če pa si jo nesel na Kredarico pa ji je izkoristek padel na npr. 85%, čeprav je imela deklarirani izkoristek 90%.
Razlika med UNP in elektriko je, ni pa zelo velika. Pri ženini sodelavki so po 6ih letih kurjenja UNP prešli na elektro peč. Plin 1.200 - 1.400€ letno, elektrika 900 - 1.200€
Hiša letnik 2009 montažna gradnja 160m2. Spodaj talno, mansarda radiatorji. Bivalna temp. med 22 in 23°C, sanitarna voda, trije gospodinjski člani.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2 3
Iskanje po temi