7.7.2020 ob 23:50
(7.7.2020 ob 20:43)sassapo Napisal:(7.7.2020 ob 16:58)igorjup Napisal:(7.7.2020 ob 09:54)sassapo Napisal: Zalogovnik se vgradi iz naslova hranjenja energije za odtaljevanje (radiatorji se med defrosti ne ohlajajo) zalogovnik prav tako omogoča lokalno regulacijo po prostorih, če je ta potrebna, Če je dovolj velik tudi opazno podaljša čase delovanja in pavze, kar je v vsakem primeru samo velik plus.
V konkretnem primeru drugi ogrevalni krog TČ skrbi še za vodenje zalogovnika po vremenski regulaciji. V praksi pomeni, da lahko v peči zakuriš in polniš zalogovnik preko izračunane temp. dvižnega voda, krmilje drugega kroga pa skrbi, za pravilno temp. v radiatorjih. Tako imaš radiatorje vedno na enaki temp. ne glede ali deluje TČ ali peč. Vse deluje popolnoma avtomatsko brez vsakega ročnega posega. Če ti je vseeno za udobje bivanja, ne potrebuješ regulirati temp. po posameznih prostorih, upam, da ti vsaj za varnost ni vseeno!
Gre brez? Seveda gre, kot gre tudi avto s popolnoma izrabljenimi gumami.
Za odtaljevanje rabim zalogovnik par 10 litrov. In pri količini vode, ki je v sitemu ne bo neke bistvene razlike.
Da bi pa k varnosti pri toplotni črpalki pripomogel zalogovnik, pa ne vem no...
Drugo je pri kurjenju z drvami.
Kot pravim: na mizi imam 8 ponudb različnih TČ in ponudnikov. Niti na eni NI zalogovnika. Zato ste me malce presenetili sedaj.
Nekaj 10L vode je enako nič. Glede na tvojo kombinacijo drva TČ potrebuješ minimum 500L, če bo kurjenje na drva občasno. Za bolj redno in daljše kurjenje pa ustrezno večje prostornine.
Ne gre za varnost v v spregi s TČ, ampak ko boš imel narejeno tako po domače boš ti ali kdo drug pozabil odpreti ventil ko boš zakuril, ali ti bo ta ventil crknil, ali zablokiral v primeru motorno podprtega.
Vsi so dali najbolj osnovne ponudbe, ker je več kot očitno, da iščeš najcenejšo možno izvedbo. Pazi samo, da ne bo ta najcenejša investicija skozi leta postala najdražja.
Ponudbe je zbirala oseba proti sedemdesetim. Pa ne po sistemu kdo bo cenejši, ker še ni prišlo do tega, ampak najprej po proizvajalcu, ker en ponudnik hvali Toshibo, drugi Panasonic, tretji Fujitsu, Nube, Mitsubishi... Vsakega se je poslušalo zakaj je takšnega mnenja in predlog kako bi on to naredil. Nikjer ni bilo govora o nizkih cenah. Želja je bila ureditev ogrevanja na TČ z opcijo, da ostane peč na drva in želja kje bi ta TČ stala. Ponudbe narejene po ogledih in v bistvu niso niti dve enaki, da bi lahko govorili o najcenejši možni izbiri. Ponudbe so pripravili tako mali izvajalci, kot takšni, ki menda prodajo največ TČ v Sloveniji. Tu sem pa sedaj jaz vskočil, da malce pregledam in se pomagam odločiti.
In da nihče od ponudnikov ni bil toliko, da bi pošteno povedal kako zadeva stoji me v bistvu res zmoti.
In sem zelo hvaležen za tele nasvete, ker vidim, da se bom moral žal najprej bolj poglobiti v zadevo, da se bom lahko sploh pogovarjal s kakšnim od ponudnikov.
V glavnem razumem, da je zalogovnik s vsaj 500l obvezen. Potem verjetno tudi regulacija s kontrolno enoto od TČ ne bo dovolj? Pa kakšna črpalka več bo v sistemu in tako naprej.
A mi lahko prosim nekdo prilima eno shemo kako bi naj zadeva približno izgledala z vsemi ventili, filtri, črpalkami...
Hvala