PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka + peč na drva. Kako najbolj optimalno povezati.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(7.7.2020 ob 20:43)sassapo Napisal:
(7.7.2020 ob 16:58)igorjup Napisal:
(7.7.2020 ob 09:54)sassapo Napisal: Zalogovnik se vgradi iz naslova hranjenja energije za odtaljevanje (radiatorji se med defrosti ne ohlajajo) zalogovnik prav tako omogoča lokalno regulacijo po prostorih, če je ta potrebna, Če je dovolj velik tudi opazno podaljša čase delovanja in pavze, kar je v vsakem primeru samo velik plus.
V konkretnem primeru drugi ogrevalni krog TČ skrbi še za vodenje zalogovnika po vremenski regulaciji. V praksi pomeni, da lahko v peči zakuriš in polniš zalogovnik preko izračunane temp. dvižnega voda, krmilje drugega kroga pa skrbi, za pravilno temp. v radiatorjih. Tako imaš radiatorje vedno na enaki temp. ne glede ali deluje TČ ali peč. Vse deluje popolnoma avtomatsko brez vsakega ročnega posega. Če ti je vseeno za udobje bivanja, ne potrebuješ regulirati temp. po posameznih prostorih, upam, da ti vsaj za varnost ni vseeno!
Gre brez? Seveda gre, kot gre tudi avto s popolnoma izrabljenimi gumami.

Za odtaljevanje rabim zalogovnik par 10 litrov. In pri količini vode, ki je v sitemu ne bo neke bistvene razlike.

Da bi pa k varnosti pri toplotni črpalki pripomogel zalogovnik, pa ne vem no...
Drugo je pri kurjenju z drvami.

Kot pravim: na mizi imam 8 ponudb različnih TČ in ponudnikov. Niti na eni NI zalogovnika. Zato ste me malce presenetili sedaj.

Nekaj 10L vode je enako nič.  Glede na tvojo kombinacijo drva TČ potrebuješ  minimum 500L, če bo kurjenje na drva občasno. Za bolj redno in daljše kurjenje pa ustrezno večje prostornine.
Ne gre za varnost v v spregi s TČ, ampak ko boš imel narejeno tako po domače boš ti ali kdo drug pozabil odpreti ventil ko boš zakuril, ali ti bo ta ventil crknil, ali zablokiral v primeru motorno podprtega.
Vsi so dali najbolj osnovne ponudbe, ker je več kot očitno, da iščeš najcenejšo možno izvedbo. Pazi samo, da ne bo ta najcenejša investicija skozi leta postala najdražja.

Ponudbe je zbirala oseba proti sedemdesetim. Pa ne po sistemu kdo bo cenejši, ker še ni prišlo do tega, ampak najprej po proizvajalcu, ker en ponudnik hvali Toshibo, drugi Panasonic, tretji Fujitsu, Nube, Mitsubishi... Vsakega se je poslušalo zakaj je takšnega mnenja in predlog kako bi on to naredil. Nikjer ni bilo govora o nizkih cenah. Želja je bila ureditev ogrevanja na TČ z opcijo, da ostane peč na drva in želja kje bi ta TČ stala. Ponudbe narejene po ogledih in v bistvu niso niti dve enaki, da bi lahko govorili o najcenejši možni izbiri. Ponudbe so pripravili tako mali izvajalci, kot takšni, ki menda prodajo največ TČ v Sloveniji. Tu sem pa sedaj jaz vskočil, da malce pregledam in se pomagam odločiti.
In da nihče od ponudnikov ni bil toliko, da bi pošteno povedal kako zadeva stoji me v bistvu res zmoti. 
In sem zelo hvaležen za tele nasvete, ker vidim, da se bom moral žal najprej bolj poglobiti v zadevo, da se bom lahko sploh pogovarjal s kakšnim od ponudnikov.

V glavnem razumem, da je zalogovnik s vsaj 500l obvezen. Potem verjetno tudi regulacija s kontrolno enoto od TČ ne bo dovolj? Pa kakšna črpalka več bo v sistemu in tako naprej.

A mi lahko prosim nekdo prilima eno shemo kako bi naj zadeva približno izgledala z vsemi ventili, filtri, črpalkami...

Hvala
Igor, nihče ni dosedaj omenil, da bo treba kurilnico posodobiti oz. na novo narediti predvsem na podlagi Uredbe iz Ur. l. 46/2019. Je precej komplicirana, a na hitro: kotel mora biti ustrezen Uredbi (vplinjak), ne sem biti starejši od 20 let, izpolnjevati mora zahteve po izpustih, ki jih stari kotli nikakor ne izpolnjujejo, zahtevani volumen zalogovnika je glede na kW moči in prostornino nakladalnega prostora. Na zalogovnik bo priključena tako TČ, kot kotel na polena. Shem priklopa je na netu dovolj, malo poguglaj. Si v svetovalno pisarno že šel? Niso ne vem kakšni praktiki, vendar ti dobro pojasnijo zakonske zahteve, pa izračunajo moči, glede samih znamk TČ so pa običajno precej bosi.S seboj vzemi točne izmere hiše, podatke o sestavi zidov, stropov, oken... Če se boš moral konkretno finančno izkašljati glede kotla, bi morda kupil neko optimalno TČ, ne ravno najdražje. Novega Daikina nisi niti omenil... Če nisi ravno v najbolj mrzlih krajih, v poštev pride celo kak monoblok.

Da bi pa delal novo kurilnico, potem pa plačeval kazni 200 - 400 EUR, ne opravil prvega pregleda s strani dimnikarja, nato pa vse skupaj še popravljal, bi bilo skrajno neumno.

Sam sem tujdi čez 70, a mislim, da smo starejši ostali za časom, vidim, da tudi mlajši niste kaj dosti seznanjeni, kaj se sme, kaj ne, kaj je za vas dobro in kaj tehnično pravilno. Polovične rešitve žrejo živce, čas in denar. Upam, da bo prevladalo znanje, pamet in ne kaka starčevska trma (če je 3o let dobro, sedaj pa ne; jaz že vem, mi ne bo nobeden pameti solil; kaj pa mislite tamladi, da vse veste, pa še kaj...). Ne nazadnje ti bo dal nasvet dober dimnikar, tu, na forumu imaš tako Sassapota, kot Telmosa, pa še kup drugih. Pokliči, pozanimaj se, saj ti je Sassapo že skoraj vse na talarju prinesel. Uradni list pa beri, ko boš potrpežljiv in spočit. Zadeva bo izgleda obveljala, ne glede, da jo je spesnil Šarec, vsaj tako sem dobil odgovor direktno iz Vlade.
igorjup... oprosti, ampak stvari ste se lotili kot nakupa avtomobila katerega boste uporabljali vsak malo.
zedinili ste se samo to da naj bo rdeče barve, pa pogon na dve kolesi bo dovolj.
Vsak vam bo skušal prodati svojo znamko kot za vas najprimernejšo izbiro.
TČ in opremo kotlovnice pač ne moreš kupovati tako.
Najprej se izbere kakovostni in s tem cenovni razred naprave in opreme, potem se poišče najoptimalnejša oprema cenovnega razreda glede na lokacijo hiše, njen obstoječi sistem ogrevanja, lokacije zunanje enote TČ, porabo sanitarne vode, vaše želje... Če ti avto ne ustreza ga lahko prodaš. Kotlovnico pa ni tako enostavno menjat.
Vsaka hiša in vsaka lokacija je vsaj do neke mere unikatna...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Kadotr
Zakaj bi moral kotel posodabljati in menjat?
Ga morajo vsi ki imajo starejše od 20 let?
Sonce naj sveti vsak dan!
Ur. l. 46/2109, Uredbo vlade beri počasi in s potrpljenjem. Kurilne naprave, stare nad 20 let, niti ena ne dosega zahtevanih okoljskih pogojev, bo potrebno ZAMENJATI. V uredbi je vse točno določeno, tudi glede zalogovnikov, tako za polena, kot pelete. Navedene so izjeme. Kazni od 200 do 400 €. Podatke ima država že zagotovljene od dimnikarjev.

Letni pregledi TČ se ne izvajajo, bo tudi Uredba o kurilnih napravah ostala le na papirju?
Tudi uredba o menjavi plinskih peči je ostala kjer je pač ostala. Si ne znam predstavljat, da mamiki z borno penzijo nekdo reče, da mora kupit uplinjaka. In če mamika ne bo rabla, nihče ne bo rabil. Ampak to je moje mnenje, ne dejstvo.

Kar se vezave tiče pa mi ni najbolj jasno zakaj to vztrajanje pri zalogovniku. Sam imam staro Stadlerco vezano zaporedno v sprego z monoblokom, isto ogromne preseke cevi, pa še par radiatorjev več. Nobene avtomatike ni potrebne, ko temperatura ogrevalne vode zaradi zakurjene peči zraste, se kompresor toplotne črpalke izklopi, obtočna pa dela normalno naprej. Za občasno kurjenje lesnih ostankov, ki se naberejo okoli hiše, je tak sistem popolnoma adekvaten. Drugače pa bi seveda bilo, če bi se kurilo pogosto.

In v tem zadnjem delu se po mojem skriva ključ do odgovora na vprašanje ali je zalogovnik potreben, ali ne. Hiša je po opisu sodeč zelo potratna, kar je popolnoma drugo izhodišče kot pri meni, kjer je toplotno sanirana. Iz obstoječe porabe je potrebno izračunati toplotne potrebe bajte na letnem nivoju ali pa narediti preračun glede na materiale iz katerih je hiša. Najbolje pa kar oboje. Upam, da je kateri od tistih, ki so poslali predračun za TČ, to dejansko naredil in ti ne ponujajo mašine kar čez palec ocenjeno. Ker je kar problem, če bo TČ prešvohna in boš potem moral velik del zime kurit.

Pa uporabnika bozgom vzemi z nekaj rezerve, ker to, da ti v najhujši zimi toplotna dela 1 uro pa potem 2 uri počiva je vzorčni primer predimenzioniranosti mašine. Posledično on seveda rabi zalogovnik, ker bi mu sicer res konstantno taktirala. Kar nas pripelje spet do dobrega dimenzioniranja, kar je po mojem nujno, sploh, če delaš hibridni sistem.

24/7 test ogrevanja si že naredil, da vidiš kako visoko temperaturo dvižnega voda potrebuješ ob konstatnem ogrevanju?
(18.7.2020 ob 23:45)csamo001 Napisal: Tudi uredba o menjavi plinskih peči je ostala kjer je pač ostala. Si ne znam predstavljat, da mamiki z borno penzijo nekdo reče, da mora kupit uplinjaka.

Saj so na voljo subvencije eko sklada za finančno ogrožene občane, ki financirajo tudi do 100% naložbe.

Sicer pa, če je že govora o tem, kaj je bolj pravilna rešitev: najbolj prav bi bilo itak najprej kvalitetno izolirati fasado hiše. Potem lahko hišo ogreva samo TČ (in to ne 14kW monstrum), vso ostalo navlako lahko vržete ven.
BojanF, subvencije za finančno šibke so pod hudimi pogoji. Tista krpa zemlje, stoletja v družinski lasti, potrebna za preživetje, ter skromna hiška, kljub smešni pokojnini, je ovira za 100% subvencijo. Natančno beri pogoje. Odpovedati se vsemu skromnemu imetju, potrebnemu za preživetje, da dobiš subvencijo, je nelogično.

Pri dovolj denarja je pa res prva na vrsti menjava oken, izolacija podstrešja in fasada. 

Ponudbe monterjev brez ogleda so tudi brezvezne, lahko so le kot orientacija. Ne razumem tudi, zakaj ne narediti ogrevanja tako, kot treba.
Osebno sem zagovornik tega, da se bajta najprej toplotno sanira, ker je potem dimenzioniranje ogrevanja tudi popolnoma drugačno kot pred sanacijo. Smo pa ljudje in denarnice različni.
1 2
Iskanje po temi