PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja cevi za rekuperacijo pod sekundarno kritino

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri pregledu izdelano mansarde sem opazil da mi je knaufar cevi za rekuperacijo peljal direktno pod sekundarno kritino (agepan dwd) brez plasti izolacije.

Kako velik problem je to? Bojim se predvsem kondenzacije, seveda pa bo tudi izkoristek rekuperacije tu slabši...

Prilagam še sliko. To je slikano nad lego, tako da je dostop zelo omejen in volne iz te strani definitivno ne bi mogel potisniti dovol daleč da bi prišla do dna cevi...

Priložene datoteke Predogledne slike

Izvajalec bi sicer lahko vedel, da to ni pravilna izvedba, ampak v osnovi je napaka v načrtih, v katerih ni bilo predvidenega ustreznega prostora za prezračevalne cevi, ki bi morale potekati na notranji strani toplotne izolacije in idealno tudi na notranji strani parne zapore.

To, kar je prikazano na fotografiji, je en velik toplotni most. Sam bi zahteval, da se to popravi, ampak bi moral prej ugotoviti, kje drugje lahko te cevi sploh peljem.
Debeline izolacije je 30 cm. Tako da bi če bi bila izolacija nad cevmi, bi to še vedno pomeni vsaj 20cm izolacije na teh parih mestih kar bi morali biti ok. Sedaj pa je...
Nujno popravit, tako ali drugače.
keks11,
opcija je tudi, da lepo razdružiš cevi in vgradiš toplotno izolacijo. Morda vpihneš?
Lep pozdrav
A ste že "poknaufali" - zapora/ovira + plošče? Pač slečeš volno in jo vložiš nazaj...

Drugače pa je agepan dwd dobra toplotna izolacija kot tudi difuzijsko odprta (paroprepustna) plošča.

Ne vem pa zakaj bi bil tu izkoristek rekuperacije slabši??
(17.11.2020 ob 13:29)gregorjanc Napisal: A ste že "poknaufali" - zapora/ovira + plošče? Pač slečeš volno in jo vložiš nazaj...

Drugače pa je agepan dwd  dobra toplotna izolacija kot tudi difuzijsko odprta  (paroprepustna) plošča.

1,5 cm agepana ni nič izolativno...
Zrak v ceveh se ohlaja in lahko kondenzira.
Glede na skupno debelino izolacije 30cm predvidevam da je vgrajena v dveh slojih, eden med špirovci in drugi pod njimi. Običajno podkonstrukcija za ta drugi sloj poteka pravokotno na špirovce, v tem primeru je jasno zakaj je izvajalec cevi, ki potekajo v smeri špirovcev, položil v zgornjo plast - tu je bilo najlažje. Zato svetujem, da preden vse skupaj razdirate dobro premislite, kje boste cevi peljali.

Najboljša možnost je na notranji strani toplotne izolacije in parne zapore (da je v slednji čim manj prebojev). Če to nikakor ni izvedljivo, potem je naslednja opcija nad parno zaporo, ampak še vedno pod toplotno izolacijo oziroma v izrezu v spodnji plasti toplotne izolacije. Vgradnja nad toplotno izolacijo pa je napačna in jo je nujno potrebno popraviti, to je skoraj tako kot če bi cevi peljali zunaj hiše.
(17.11.2020 ob 20:03)wolfram Napisal:
(17.11.2020 ob 13:29)gregorjanc Napisal: A ste že "poknaufali" - zapora/ovira + plošče? Pač slečeš volno in jo vložiš nazaj...

Drugače pa je agepan dwd  dobra toplotna izolacija kot tudi difuzijsko odprta  (paroprepustna) plošča.

Za koliko se zrak ohladi v tem primeru na 1m DN75 cevi pri dovodni komori? Pa rečemo da je temperarura vpiha 20 C.

In še zakaj ne smejo biti cevi med plastmi volne? Recimo jaz imam položeno med špirovci 16 cm SF32 volne, potem cevi in čez še plast 18 cm volne. Parno zaporo sem izvedel v celoti preko cevi/drugega sloja izolacije, tak da imam preboje parne zapore samo na komorah.
(15.11.2020 ob 21:50)keks11 Napisal: Pri pregledu izdelano mansarde sem opazil da mi je knaufar cevi za rekuperacijo peljal direktno pod sekundarno kritino (agepan dwd) brez plasti izolacije.
....

Od kdaj pa je knaufar mojster, ki bi se mu zaupalo načrtovanje, lociranje in polaganje cevi prezračevanja?
Obstajajo namenske firme za to. Vem, niso poceni, ampak tu se je šparanje slabo pokazalo. Če pa greš šparat, se moraš naprej sam dobro seznanit s tematiko in vnaprej preprečit take kikse tako da knaufarja podučiš. Ali pa plačaš profesionalce.
(18.11.2020 ob 08:35)gregorjanc Napisal:
(17.11.2020 ob 20:03)wolfram Napisal:

Za koliko se zrak ohladi v tem primeru na 1m DN75 cevi pri dovodni komori? Pa rečemo da je temperarura vpiha 20 C.

In še zakaj ne smejo biti cevi med plastmi volne? Recimo jaz imam položeno med špirovci 16 cm SF32 volne, potem cevi in čez še plast 18 cm volne. Parno zaporo sem izvedel v celoti preko cevi/drugega sloja izolacije, tak da imam preboje parne zapore samo na komorah.

On nima nobene plasti volne nad cevmi, samo agepan 1,5cm. Ti imaš precej boljšo situacijo.
Phuu sem spregledal da je agepan dwd samo 15mm debel... Sem pomešal z agepan thd.
Iz slike v prvem postu je videt, da so tudi poziralke nad izolacijo, kar je prav tako napacna izvedba. Ampak OK, te kable je lazje prestavit in uvleci pod plast izolacije, kot pa vse te prezracevalne cevi.
Iskanje po temi