Objave: 122
Teme: 55
Ocena:
0
Pozdravljeni,
napeljati moram zunanje kanalizacijske cevi od hise to MKCN in naprej do ponikalnice. Zanima me ali je potrebno pred polaganjem cevi narediti posteljico iz peska in cev obsudi s peskom? Ali se lahko kar zasuje z zemljo? Ce da, kateri pesek je primeren? Hvala.
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Dno (posteljico) priporočam s peskom. Nekim finim (0-4 - npr za malto). tako lahko poravnaš dno in zagotoviš enakomeren padec (0,5 do max 1 %). Ko je to narejeno pa odvisno kaj bo zgoraj. Lahko direktno z zemljo, če ni kamenja in skal. Jaz jo imam pod dvoriščem in sem isti pesek zmešal s cementom (to ni ne beton ne omet ampak kar nekaj) in cev lepo obdal s to mešanico. Dovolj je trda, da sem lahko čez nasul debelejši pesek in ga stlačil.
Tako, na kratko, ker je odvisno od situacije. Lahko bi bil samo pesek dovolj ali pa lepa zemlja brez kamenja. Do mkčn bi bolj pazil (sploh na padec!), naprej je pa vseeno; pdec je lahko večji, cev lahko pušča...
LP,
Samojed
Objave: 340
Teme: 26
Ocena:
0
1. Imam MKČN na drugi strani hiše, kot je kopalnica. Kako je najbolje speljati kanalizacijo? Pod hišo ali ob hiši na okoli po daljši poti?? Če bi pod hišo potem bi dal cevi ulične kanalizacije in obdal z betonom.
2. Kako/ od kje se računa padec? Od vrha izdelanega tlaka ali od kote kjer cev preide v horizontalo pod temeljno ploščo? Kaj vse je treba vračunati... Moj primer: izdelani tlaki z izolacijo 15 cm, temeljna 25, izolacija pod temeljno 8 cm, podložni beton 10 cm, padec 2% (44cm), oddaljenost MKČN 22 m.
Prosim za nasvet
Objave: 7106
Teme: 41
Ocena:
34
H20,
kako imaš v načrtu Strojnih?
1.) primerna; pazi na zbitost tampona/tamponske posteljice. Sn 4 in obbetonirano bo v redu.
2.) Padec začneš ko položiš cevi na tampon/pesek/beton, takoj skozi sam preboj AB temeljne plavajoče plošče. Za fekalije je sprejemljiv 1%. Za meteorno ni problema večji padec.
Lep pozdrav