Objave: 4
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni,
občina me prosi, da ji prodam kos zemlje, ki bi ga uporabila za širjenje ceste in pločnika. Če ne dam, me bodo pač razlastili, zato veliko možnosti nimam. Je pa tu vprašanje - imam zelo majhno parcelo s hišo (400 m2), ki je v celoti gradbena (torej je na njej po PGD zrisana hiša in ostale površine). Če ji dam, oziroma mi vzamejo ta kos zemlje (nekaj čez 50m2), padem pod minimalno površino parcele, faktor pozidanosti in tudi minimalni odmik stavbe od parcelne meje (vse povzeto po OPN). Imam torej neskladno gradnjo in mi lahko pride inšpekcija rušit? Na občini in UE pravijo, da za to ni bojazni, saj se za neskladno gradnjo šteje le npr. stavba iz 10m povečana na 15m itd., naknadne spremembe na parcelah pa ne in tudi, da je že veliko oseb moralo dati zemljo za širitve, pa niso potem imeli neskladne gradnje in nikomur rušili, saj v takem primeru nihče ne bi hotel več dati zemlje, kar je verjetno res. Kaj menite o tem?
Objave: 1008
Teme: 43
Ocena:
0
Po mojem gre kvečjemu za faktor (%) pozidanosti
Objave: 187
Teme: 4
Ocena:
2
Težav sedaj najbrž ne boš imel, se boš pa soočil z njimi takoj, ko boš želel pri hiši kaj večjega postoriti. Ker je sedaj za praktično vsak večji poseg zahtevana izdaja novega GD, se moraš zavedati, da ti zaradi določila o minimalni gradbeni parceli, novega GD ne bodo izdali, saj ne boš izpolnjeval zahtevanih pogojev.
Občini postavi pogoj, da se strinjaš s prodajo samo če spremenijo OPN in v njem za tvojo parcelo odpravijo predpisano minimalno velikost, povišajo faktor zazidljivosti in dovolijo manjše odmike. Če ima občina interes, lahko ta določila spremeni brez težav.
Objave: 3209
Teme: 61
Ocena:
17
27.12.2019 ob 10:39
(*Zadnja sprememba objave: 27.12.2019 ob 10:41 uporabnik vuego.)
Osebno se s tem nikakor ne bi strinjal.
Imam ravnokar primer, ko investitor želi delati frčado na strehi in ima občina v OPN zapisano tako, da velikosti gradbene parcele, faktor pozidanosti ipd velja tudi za rekonstrukcijo. Iz tega naslova pridobitev GD ni možna.
Da o novi gradnji (oz. rušitvi in novi gradnji/nadomestni gradnji) sploh ne govorim - ne bo možna.
Lahko da je vaš OPN zapisan drugače, vseeno je pa potencialno veliko tveganje.
Tudi dvomim, da bo občina pod temi pogoji uspela z razlastitvijo.
Objave: 12050
Teme: 16
Ocena:
27
27.12.2019 ob 10:42
(*Zadnja sprememba objave: 27.12.2019 ob 10:42 uporabnik firefly.)
Tu se nekdo zafrkava... neskladna samo ce namesto 10 naredis 15m? Dej no mir. Ce karkoli ni narejeno tako kot na papirju je neskladno. In ne s 50 % razliko.
Btw kaj pa odmiki od ceste? Pa minimalna m2 parcele po opnju? In ce parceli s 400m2 vzames 50m2 je to hudo manjsa parcela!
Tu se nekdo zafrkava... neskladna samo ce namesto 10 naredis 15m? Dej no mir. Ce karkoli ni narejeno tako kot na papirju je neskladno. In ne s 50 % razliko.
Btw kaj pa odmiki od ceste? Pa minimalna m2 parcele po opnju? In ce parceli s 400m2 vzames 50m2 je to hudo manjsa parcela!
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ocena:
0
15m namesto 10m je navedeno kot primer. Odmiki od meje, manjša kvadratura, vsi ti pomisleki so navedeni zgoraj. Sem šel do druge tete na UE in je rekla slično kot tukaj - za obstoječo stavbo ni problem, nihče ne bo rušil, bo pa problem pri dograditvi ali rekonstrukciji. Občina ponuja, da se v pogodbo zapiše, da v primeru rekonstrukcije na svoje stroške izvedejo lokacijsko preveritev in določijo drugačne pogoje, celega OPNja pa zato ne bodo šli spreminjat. Ker nimam denarja za dolgotrajno pravdanje, prav tako ne želim, da me lokalci obravnavajo kot prišleka, ki preprečuje posodobitev ceste, bom verjetno prodal...
Ocena:
27
Kje je bila obcina ko se je delala razparcelacija parcele?
Ocena:
0
Je bila vabljena, pa se ni odzvala vabilu, tako da smo lahko naredili po svoje.
Ocena:
27
Se ce je na papirju zapisano je lahko interpretacija enega in drugega referenta drugacna. Jst bom brez napusca zaradi tega ostal...
Objave: 3660
Teme: 8
Ocena:
20
V kolikor se odločiš za prodajo svetujem, da naj se občina zaveže izvesti postopek lokacijske preveritve na svoje stroške (ne pogojno, če ali ko, ampak naj takoj pristopi k postopku lokacijske preveritve, tega mora potrditi tudi ministrstvo, tako da ni tako enostavno, kot nekateri pišejo samo ena seja in je to to). V pogodbo se naj tudi zapiše, kaj se zgodi v kolikor občina ne uspe speljati postopka lokacijske preveritve. Odkup parcele, nadomestno zemljišče, ocena škode ipd.
V lokacijski preveritvi se naj, glede na sedanje določbe OPN-ja, določijo takšni parametri, ki ti bodo dovoljevali enake možnosti koriščenja parcele kot veljajo sedaj. Kot so že nekateri navedli, faktor zazidanosti, odmiki, faktor izrabe, ipd.
Sam postopek razlastitve ni ne hiter ne enostaven in sodišče lahko brez težav občini naloži ustrezno odškodnino ali izvedbo postopkov, ki sem jih navedel zgoraj, tako da občini ni v interesu iti v takšne postopke.
Še enkrat v kolikor se odločite naj občina nosi vse stroške povezane z lokacijsko preveritvijo, tudi tiste, ki so načeloma na plečih investitorja (plačilo postopka, priprava dokumentacije, ipd.).