PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Načeta lega - sanacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ena lega na strehi je bila že pred leti načeta. Ko sem 2010 delal obnovo podstrešja (izolacijo, knauf,..) v bivalen prostor, sem krovca vprašal, če bi bilo potrebno lego zamenjati, pa je rekel da ne. Že takrat je bila podprta z vsake strani z dvema lajštama in je rekel da on tega ne bi nič menjal. Ne vem a se me je hotel samo na hitro znebit, ali je resno mislil.  Huh 

Pred leti so se v luknji naselili še vrabci.

Ker ne vem v kakšnem stanju je les in ker bi se rad znebil ptičev, bi vse skupaj saniral, če se da samo iz zunanje strani. Da se nekako zapre, da se ne vrnejo kakšni ptiči in malo bolj konkretno podpre, če je les okoli tega še dovolj zdrav.

Par krovcem sem poslal mail pa se noben ni odzval, predvidevam da se jim s takimi malenkostmi nimajo časa ukvarjat. Zna kdo priporočit kakšnega manjšega krovca, ki bi prišel tole pogledat in potem enkrat še popravit. Ne iščem nekoga poceni in hitro, se ne mudi. Želim pa de je delo na koncu v redu opravljeno in pošteno plačano.

Je kdo že kaj takega kdaj saniral? Kako bi bilo najbolje zapreti votel del v lesu?

Pripenjam slike trenutnega stanja.

Priložene datoteke Predogledne slike

Dobro je edino,to, da je to kolenčna lega, pa je malo lažje zamenjat,

Pred postopkom podpreš špirovce, če je opcija.na.notranji strani, druhače pa od zunaj (postavi cevni oder. )Vsak špirovec malo dvigneš. Pogledaš do kam je lega prežrta, potem pa odžagaš za vsaj 2x dolžine
Lege zunaj, več je bolje. Lego počasi izkoplješ in izrežeš ven, potem vpasaš novo.

Zdaj mi takrat nismo odkrivali strehe, ampk smo samo od znotraj pričvrstili z malo prirejenimi vinklni lego in špirovce.

Zdaj kok je ta postopek pravilen naj ocenijo drugi...

Je pa bilo to kar precej dela, pa živčnosti v samoizvedbi, največ zato, ker je stara mam vpila, da se bo hiša podrla, ker to počnemo...

Od tega je že 10 let, pa takrat smo to naredili začasno... Pa še drži...
Zadnjih 30cm lege je čisto trhlenih. Lega je segnita v samo notranjost (glive razkrojevalke, posledica je tudi tista luknja v legi. Tako da zadnji špirovec sloni res le na tistih dveh k legi pribitih letvah. Za nameček je v legi (velika verjetnost) tudi hišni kozliček, ki običajno nikoli ni "daleč" od takega lesa. Na legi je dobro vidna izletna odprtina od odraslega hrošča, ki je po nekaj letnem razvojnem ciklusu (beri griženju lesa in delanja rovov v njem) zapustil "svoje domovanje". Tu neke sanacije v vidu odstranitve ptičev pa tudi impregnacije poškodovanega lesa v bistvu ni. V poštev pride le tista "tečna" zamenjava dela lege in spajanje s staro, nepoškodovano. 
Krovci so ta hip v preobilici sezonskega dela. Morda ga jeseni lažje stakneš. Lokacija je pa? "MS ali KP"?

Priložene datoteke Predogledne slike

Ja, krovce za manjša dela (še zlasti če pri njih utegnejo nastati komplikacije) je kar precej težko dobiti. Tudi, če se zmeniš jih pol ni Smile Na tej strani lahko najdeš lokalne krovce, jih je tudi kar precej, odvisno od kod si... so tudi taki manjši med njimi. Pa veliko srečeSmile
https://www.mojmojster.net/imenik/krovec.../ljubljana
Iskanje po temi