PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Višina tlaka oziroma kaj mi svetuje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doma bom prenavljal/adaptiral spodnji del stanovanja.

Hiša je stara delno zidana s kamna (60 cm debele zunanje stene) višina stropa je približno pri 75m2 290cm in 25m2 pa je 260 cm (velb). Višina vgradnje okna je 90 cm in višina 1,36 cm širina okna 97 cm. Pri velikosti oknov vem da bom izgubil še kakšne 5 cm zaradi stirudurja in purpena.

Lesena tla sem že dal ven, delno sem že skopal globoko 26 cm (estrih, talno, 15 cm izolacije, podložni beton). Na enem delu sem naletel na skale in posledično bo terba malo hecanja s štemarco.

Moji težavi:

1: Pri oknih imam tajše stene (25cm) in me zanima ali zazidam da ima enako debelino stene (cca 60 cm debelo) in stem zmanjšam toplotne izgube?

2: Stanovanje ima dve višini tlakov. Med 25m2 (hodnik in kopalnica) in 75m2 (bivalni in spalni) je razlika v višini 30 cm.
Vhod imam iz veže v 25m2 del stanovanja. Višino pri veži ne morem spuščati in tudi ne morem narediti takoj pri vratih 2 stopnici.

Kaj narediti.

1. 2 stopnici (višina vgradne okna in velikost okna ostane enako)
2. 1 stopnica ( 16 cm) in spodaj pri 75m2 dodati več izolacije kot pri 25m2? (višina vgradne okna je na 76 cm in velikost okna ostane enako)
3. 1 stopnica ( 16 cm) in spodaj pri 75m2 dodati več izolacije kot pri 25m2? (višina vgradne okna je na 90 cm in višina vgrajenega okna je 122 cm)

Hvala za odgovore
K prvi 1. točki - da bi kaj veliko prihranil zaradi tega, ne boš. Poglej kaj ti je bolj všeč. Možnost je tudi, da je bil ta del dozidan naknadno. Pomembno je, kaj drži steno nad oknom. Možnost imaš morda torej tudi, da to 25 cm steno odstraniš in daš večja okna. Pazi - statika!

Glede ostalega - možnost je tudi, da izravnaš teren. Višine imaš zadosti, je je pa škoda.

Varianta je tudi, da namesto oken daš vrata - torej do (novega) nivoja tal. A to pomeni rušenje dela stene pod oknom. Ponovno torej - statika!

Lahko pa tudi v samem prostoru s 75 m2 narediš dve stopnici znotraj tega prostora. Po celotni dolžini (takšne rešitve sem že videl - vse je bilo oblečeno v kamen, lepo izpadejo, ne vem pa kako je to praktično - sploh ob misli na stara leta). Morda daš na sredino toplozročno peč in sta dve stopnici samo do te peči, ... Skratka, karkoli boš naredil, je predvsem odvisno od tvojega okusa (če boš pa kaj podiral pa seveda tudi nekoga, ki se na to spozna).
Iskanje po temi