PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Negativno mnenje oddelka za urejanje prostora

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem šel danes osebno na oddelek za urejanje prostora in me je tale vodja prijetno presenetil, tako da vsa čast Smile. Si je vzel teh 10 minutk časa, pregledal zakone in sva našla dve opciji.

Prva je, da se cesta (pre)kategorizira, kot smo govorili že zgoraj. Ta je predolga opcija.

Za drugo pa sem gospodu kar hvaležen, da me je nanjo opozoril. In sicer naša ulica je lastniška, kot sem že zgoraj napisal. V zakoniku iz katerega je tole prebral je pisalo nekako takole: Služnost za izkazovanje pravice graditi -> Druga stvarna pravica, ki omogoča gradnjo - služnost -> Od sebe in še treh (vsi smo 1/4 lastniki), ki smo leta 1960 kot prvi gradili hiše in tudi cesto moram dobiti služnostno pravico, ki se notarsko uredi. To uredi moja odvetnica.
Odvetnica mora pripraviti dokument, da mi ostali lastniki dodelijo služnostno pravico in naslednji ključen korak je ta: parcelo ceste moram prikazat kot del moje gradbene parcele, s služnostno pravico. In potem naj bi na tem oddelku napisali mnenje, da imajo moje parcele neposreden dostop do ceste višje kategorije. Tole se že sliši... bom zadržal zase... skratka birokracija Smile

Ampak zdaj imam vsaj odgovor kaj narediti. Sem pa pred naslednjim velikim izzivom. Smo štirje lastniki ceste, vsi 1/4. Mi in soseda je še živa, ostala dva sta pokojna (na žalost, saj smo vsi bili v odličnih odnosih). Tudi z dediči se razumem in smo že govorili o služnosti, ki bi jo tako ali tako potreboval (za GD tudi pri klasični hiši), tako da podpisi bodo prišli tudi z njihove strani. Težava, ki pa je, pa je ta, da se dediča po pokojni eni od solastnic med sabo tožita za zapuščino, kar pomeni da njun spor lahko pokoplje mene, ker je pač stvar odprta na sodišču in nezaključena, torej se ne ve od koga je cesta... Kot rečeno, jaz bi podpise lahko dobil od obeh, ampak že kar vidim kako se bo vse skupaj zakompliciralo. Kako bom to uredil še ne vem. Ima kdo kakšne izkušnje?
Glede dediščine sodišče običajno odloči o zapuščini, ter napoti tistega ki se ne strinja na pravdo.
Če se boš z obema dogovoril, bi moralo iti skozi.
Bi pa človek pričakoval da ti nasvet okoli DGD da projektantka ( saj zato jo imaš??)
Kot napisano višje, sem jezen in razočaran nad projektantko, samo zdaj nimam kaj. Od projektanta človek pričakuje da reče JA ali NE, če je objekt sploh možno postaviti in to preden se mu plača 1 sam evro. Ta vpogled v lokacijsko informacijo mu vzame 30 sekund in to je osnova za nadaljevanje. Razumem, da je podrobno prebiranje lokacijske informacije plačljivo, ampak to kar je ona zgrešila, je pa zares najosnovnejše kar je sploh lahko. Jaz teh cest ne znam tolmačit zato nisem bil pozoren, medtem ko projektant pa naj bi jih znal. Glede na to, da tega ni opazila niti v IZP niti zdaj ko pripravlja že DGD, jih ta očitno ne zna.
Še odgovor za zapuščino. Pravdno zapuščino imajo ali kako se že temu reče, ker se ne znajo zmenit. To traja že od leta 2014. Bog ve kako dolgo še bo. Ima kdo kak nasvet kaj narediti glede tega? Kot rečeno, podpise obeh dedičev lahko dobim, nimam pa uradnega dokumenta iz sodišča, da sta onadva dediča. Imam pa neuradne dokumente, ki sta mi jih izročila sama vpletena, ravno kot pomoč da tole rešim.
Ne vem, če bo šlo, lahko pa da se motim, gre za specifično pravno vprašanje. Služnostna pravica ni enako lastništvu. In za gradbeno parcelo moraš izkazovati lastniško pravico, ne pa služnosti. Preveri zadevo na UE, ki bo na koncu tista, ki bo presojala, in ne nekdo na občini.

In ker očitno moi nasveti letijo v prazno se od te teme do nadaljnjega poslavljam.

P.s. Tisti, ki misli, da lahko projektant da 100% odgovor, kako bo presojala upravna enota ali inšpektorat, ne razume koncepta prava. Se pa strinjam, da bi takšno omejitev ob prebiranju LI (če je bila na voljo) bilo potrebno opaziti.
KeCko, citiram:
b) Prekvalifikacijo ceste v dogovoru z občino v LK (v kolikor izpolnjuje pogoje - srednje dolg postopek)

Klical sem na oddelek za promet in mi nihče razen vodja oddelka osebno (kakopak), ne more povedat postopka za prekvalifikacijo ceste. Vodje seveda ni na razpolago in se vrne naslednji teden.
Mi lahko poveš kaj več glede tega postopka prekvalifikacije ceste?
Nisem ne pravnik, ne projektant, ampak ti vseeno jaz povem, da tudi prekvalifikacije ne boste uredili, dokler ne bo urejeno lastništvo iz spora o dediščini.

L.p., Kloko
Postopek je načeloma tak, da se na občino poda pobuda. Župan poda predlog za spremembo odloka in če cesta izpolnjuje tehnične zahteve se s spremembo odloka (ko jo potrdi občinski svet) to tudi pravno uredi. Glede na v zapisano v prejšnjih objavah pa mislim, da ta pot ne izpolnjuje ključnih zahtev za lokalno cesto (Zces: lokalna cesta je občinska javna cesta, ki povezuje naselja v občini z naselji v sosednjih občinah ali naselja in dele naselij v občini med seboj in je pomembna za navezovanje prometa na javne ceste enake ali višje kategorije)
Mislim, da z glavo skozi zid ne bo šlo. Problem delavnice poskusite reševati na drugi lokaciji, navadno je naprodaj kak del hale v propadli tovarni. Sam sem leta nazaj naredil prizidek k hiši, tega danes ne bi več naredil.
1 2
Iskanje po temi