PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Posoda za odvod kondenzata iz dimnika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Popson31 Napisal:Pri meni recimo obstaja resitev, v primeru da se res izkaze, da bo ob obcasnem kurjenju dosti kondenza.. ker se dimnik zacne v dnevni sobi in je pod njim hodnik v kleti imam moznost prevrtat plosco in estrih od spodaj gor pod prvim plascem, namestim odtocno cev in je problem resen. Bi bilo smiselno del dimnika tik pod streho se dodatno izolirat? Tako na oko sta samo zadnja dva metra od skupno 9 na neogrevanem podstresju.

Če imaš peč na trda goriva ne bo problem s kondenzem in bo v primeru uporabe dimnika tudi ta izhlapel. Bolj problem bi recimo lahko bile meteorne vode, ampak vseeno ne tako, da bi se nivo dimnika dvignil tako visoko oz. do priključka za vratca.
Če imaš klasičen dimnik s šamotno tuljavo 33 cm in boš uporabljal za trda goriva, načeloma ni potrebno kondenza zvezat, če pa imaš novogradnjo in nimaš izdelanih estrihov pa je za kar priporočljivo, tudi če kdaj priklopiš na dimnik drugo peč.

Klasične šamotne cevi pa tako ali tako tudi same nase vpijajo vodo.

Glede izolacije dimnika na podstrešju in zunaj pa je ta priporočljiva. Odvisno je tudi kakšen dimnik imaš, nekateri tipi dimniških sistemov ne potrebujejo dodatne izolacije. Seveda pa nikoli ne škodi če je dimnik čim bolj izoliran.
owlic Napisal:Imam eno vprasanje glede posode za kondenz. In sicer mi je kar malo nerodno tu gor pisat kaj so mi majstri zasustrali. Stvar je taka da ko je bil dimnik koncan in me ni bilo zraven zaradi sluzbenih odsotnosti sem opazil da je podstavek narobe obrnjen in kondenz ne more po neki logiki odtekat skozi cevko... in zdaj me zanima ce se da to kako popravit. Je pa klasicni dimnik ekoker.

Ze vnaprej hvala za odgovor!

Kolikor te razumem so narobe obrnili smer kondenza? Ali celo kondenzno posodo, kar pomeni da stik med kondenzno posodo in tuljavo ne mora niti tesniti in Vam bo zatekala voda spodaj. So že bili tudi primeri, ko so narobe obračali cevi..

Da pa se to zrihtat, smo že enkrat popravljali podoben primer. Pokličite g. Seliča - 031 634 609 on je za take stvari strokovnjak.
Popson31 Napisal:Mi podstavka oziroma tistega plasca za kondenz sploh dali nismo..se mi ni zdelo potrebno, ker bi naj bil kondenz minimalen, sploh pri fajn suhih drvih. Res pa bo kamn v uporabi 3-4x na mesec..

Kondenz je lahko problem tudi pri dimnikih, ki imajo spodaj zračno rešetko in ti dimniki niso v uporabi. In ko se mešata topel zrak v prostoru in mrzel zrak, ki pride skozi zračne kanale dimniškega plašča v ogrevan prostor, lahko zaradi tega dimnik kondenzira. Tako da če imate rezervni dimnik in ni v uporabi, zatesnite priključke z rozeto in tudi rešetko, če jo imate spodaj.
Popson31 Napisal:Na mestu kjer je dimnik postavljen, ni bilo vec mozno narediti odvoda kondenza, zato je mojster iz schiedla, ki je dimnik postavil rekel, da pri kurjenju drv, sploh ce so ta dovolj suha, nastaja minimalen kondenz, ki ga naj nebi bilo potrebno odvajat, ker se bi naj sproti izsuseval. Mora pa biti T dimnih plinov dovolj visoka in dimnik dobro izoliran, da do kondenzna sploh ne pride. Tako je meni pojasnil mojster Smile

Zakaj pa ni moral dati kondenzno posodo? Je bil previsok s priključkom?

Ponavadi se tudi kondenzno posodo, da znižati, tako da je še vseeno funkcionalna isto velja za priključek za peč in vratca. Malo več je dela pač, ker je potrebno izdelati na priključkih notranji in zunanji rob. Skoraj vse se da, samo če je volja in znanje rok Big Grin
Posode za kondenz nismo dali, ker ni bilo moznosti narediti odvoda kondenza od dimnika vstran, visine je bilo dovolj, da bi pa posodico imel spodaj pa mi ni bilo OK iz estetskega vidika, dimnik je namrec v dnevni sobi. Nismo dali niti prezracevalne resetke, sem prebral da je boljse brez v kolikor je v hisi rekuperator, strinjal se je tudi mojster od schiedla ki je dimnik montiral. Spodaj imamo samo vratca za ciscenje. Plasc je pa 33x33. Bo ogrevanje s kaminom samo obcasno primarni vir je TC. Bom pa zadnja dve metra dimnika, na neogrevanem podstresju dodatno izoliral Smile
Ja verjamem glede iz estetskega vidika. Samo naprimer je lahko problem, če kondenzne ni, da bi v primeru recimo hujšega naliva pritekla voda v dimnik in bi ti tam zatekalo, ker je potem kar problem brez kondenzne narediti to popolnoma vodotesno. No pa tudi če nebi povezal kondenza, bi potem samo ta tulček zametal z malto in tega sploh ne bi gledal.

Glede zračne rešetke se pa strinjam, sploh pri novejših dimnikih iz keramike ta sploh ni več potrebna. Zračna rešetka je veljala za starejše klasične dimnike s šamotno tuljavo, ker je tuljava nase pila vodo in je zato bilo potreba po zračenju. Vendar se je pa s to rešetko ponekod pojavila kondenzacija, zlasti pri dimnikih, ki niso bili v uporabi ali bolj občasno.

Če pa imaš rekuperator pa tako ali tako odpade. Pozoren boš moral biti tudi da bo peč ustrezna za rekuperator. Ponavadi morajo peči biti neodvisne od zraka iz prostora. Pa tud kakšna močna kuhinjska napa v prostoru, kjer je peč je lahko problem, ker lahko pride da iz peči udari dim nazaj v prostor.
Res je, ob mocnejsih nalivih je mozen vdor vode v dimnik, sem pa nasel “dimnsiko kapo” ki to dokaj dobro preprecuje, pa se cena je ugodna, cca 60€

<!-- m --><a class="postlink" href="https://njegac.si/2016/02/23/turbovent-za-boljsi-vlek-dimnika/">https://njegac.si/2016/02/23/turbovent- ... k-dimnika/</a><!-- m -->

Kamin smo pa izbrali taksen, ki ima nek certifikat zrakotesnosti in je primeren za uporabo v hisah z rekuperatorjem. Pa tudi sama moc kamina ni pretirana, 5.2kw kar pomeni, da bomo lahko normalno kurili, brez straha da bi se prostor pregreval. Kamin bo v pritlicju, ki je dokaj odprto in bo pokrival cca 80m2, za gorenje pa je pripravljen dovod zraka od zunaj, dvakrat 5x10cm kanal zreduciran na fi15 na vstopu v kamin. Nape nebo, samo tipka boost za rekuperator.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.marmorkamin-shop.de/Spartherm-Mini-R1V-4S-RLU.html?language=de">https://www.marmorkamin-shop.de/Sparthe ... anguage=de</a><!-- m -->
1 2
Iskanje po temi