18.10.2018 ob 14:04
Uf zdaj se spomnem! Midva sva pa že debatirala! 8)
simek Napisal:Hlajenje kurilnice je samo posledično, zaradi delovanja STČ! Pozimi je dobrodošla toplota iz kurilnice, poleti pa s tem hladiš samo občasno in ti iz lastnih izkušenj povem, da je premalo! Če kurilnice nimaš v istem nivoju, kot pritličje, pa na hlajenje le tega, popolnoma pozabi, saj hladen zrak noče gor! :wink:
Kje si sedaj našel kotel na KO, če pa si spraševal o kombinaciji T.Č. in STČ?
Najprej se odloči kaj imaš oz. kaj bi imel, potem pa ti lahko povemo kakšno iz prakse!
P.S. Imel do februarja peč na KO in STČ! 8)
Forex Napisal:TČ v kombinaciji s STČ sem navedel kot eno od možnosti.
No lepo po vrsti.
Obstoječe stanje:
Radiatorsko ogrevanje, nekje 170m2 (pritličje+mansarda), kurilno olje, peč Riello s 100l bojlerjem za SV. Izven ogrevalne sezone grejem SV s 50l električnim bojlerjem. Poraba olja 1200l, pri stalni temperaturi v hiši 22°C in SV 45°C (poleti z električnim bojlerjem 50-55°C).
Imamo tudi banjo in tople vode je premalo (že pozimi (100l) kaj šele poleti, ko gre 50l za med). Da bi vodo grel na višje temperature se mi ne zdi smiselno, saj je s tem več izgub... Kurilnica je v pritličju.
Sedaj imam več opciji:
1. Kupim STČ, poleti z vodenim odvodom zraka skozi steno hladim shrambo, pozimi pa malo znižam temperaturo v kurilnici kjer je sedaj 23°C. Strošek recimo 1500€.
2. Zastonj lahko dobim 4 sončne kolektorje, vse ostalo potrebno naj bi me prišlo tudi okoli 1500€. Nekje pol leta "zastonj "topla voda, drugih 6 mesecev pa SV greje električni grelec. Poleti po nepotrebnem še dodatno grejem kurilnico (pritličje), odvisen od vremena...
3. TČ ala Fery, strošek za vse skupaj zopet okoli 1500€.
4. TČ za 7k in več kot imam ponudbe od monterjev.
Vse bolj mi diši tretja opcija.