PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Odprtina za meritev temperature dimnih plinov odprta/zaprta?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

kot sem že napisal v naslovu, zanima me ali naj bo odprtina za meritev temperature dimnih plinov med normalnim delovanjem peči za centralno kurjavo, odprta ali naj bo zaprta? Kaj je pravilno?

Že od vgradnje peči, je ta odprtina odprta, mojster je rekel, "da tako mora biti". Sedaj vedno, ko gorilnik vžge, iz te luknje zasmrdi po dimu, kmalu pa smrad izgine, saj vlek dimnika naredi svoje.

Mnenja različnih mojstrov si nasprotujejo, v navodilu za peč tudi ni nič o tem in me zanima vaše mnenje, za katerega bi prosil, da mi razložite zakaj tako mora biti.

Hvala in LP
Miro
Vzemi težji vijak velikosti luknje, ga skrajšaj in samo vstavi v luknjo dimniškega elementa. Seveda, če je luknja z vrha/zg. strani. Tako se ga ob meritvi preprosto vzame ven.
Peč s to luknjo v dimniškem elementu nima povezave in zato tega ni v navodilih.
Se dobijo aluminjaste samolepilne etikete s katero prelepiš luknjo. Jih pa ima vsak dimnikar (bi jo moral imeti) in bi po meritvi dimnih plinov moral luknjo prelepiti. Za prvo silo pa vtakni tja nek vijak z glavo približno ustrezne velikosti.
Koristno je, da je vedno odprta - za dimnikarja in serviserja, ki prihranita na alu.nalepkah.

Najlepša hvala vsem za odgovore in jasno razlago.

Drži, dimnikar je najbolj glasen zagovornik "odprtosti".

Luknja je 6.5 mm, torej bo vijak 1/4" ustrezen, nekaj jih še imam.

Verjamem pa, da bi bila boljša rešitev nalepka, saj ne more pihati mino, samo verjetno aluminijast samolepilni trak, ki se je svoje dni uporabljal za lepljenje izolacij, ni primeren za to nalogo, previsoke temperature? Temperatura dimne cevi na tem mestu je okoli 100°C. Kaj menite?

LP, Miro
Temperaturno bo zdržal, le mehansko (ko boš brisal prah) se zna naredit, da ga boš poškodoval. Kake tri lističe enega na drugega nalepi - če ga že imaš. Ne splača pa se kupovati celega koluta, da ti potem napoto dela.
Hvala za nasvet, sem pa medtem že ugotovil, da traku ni tam kjer sem mislil, da sem ga spravil. Zato sem v luknjo vtaknil vijak 1/4" z vgreznjeno glavo in ga dodatno zavaroval z žico okoli dimne cevi , ki jo napenja vzmet. Luknja ni na vrhu cevi, ampak pri strani.

Nekoliko bolje je, ni pa v redu, dim se zavoha še vedno.

Zato bi vas prosil, če mi lahko kdo od vas napiše kako točno se reče tem aluminijastim nalepkam, bom šel jutri ali v petek vprašat v trgovino, ki ima tudi material za ogrevalno tehniko in rabim vedeti pravi naziv, da bo trgovec brez veliko vprašanj vedel, kaj hočem.

LP, Miro
Težka bo. Tudi približno se mi ne sanja, kako se tem nalepkam reče. Boš moral kar opisno povedat.
SamoukM Napisal:Hvala za nasvet, sem pa medtem že ugotovil, da traku ni tam kjer sem mislil, da sem ga spravil. Zato sem v luknjo vtaknil vijak 1/4" z vgreznjeno glavo in ga dodatno zavaroval z žico okoli dimne cevi , ki jo napenja vzmet. Luknja ni na vrhu cevi, ampak pri strani.

Nekoliko bolje je, ni pa v redu, dim se zavoha še vedno.

Zato bi vas prosil, če mi lahko kdo od vas napiše kako točno se reče tem aluminijastim nalepkam, bom šel jutri ali v petek vprašat v trgovino, ki ima tudi material za ogrevalno tehniko in rabim vedeti pravi naziv, da bo trgovec brez veliko vprašanj vedel, kaj hočem.

LP, Miro
Termocenter, Zaloška 147 ima te nalepke. Drugače pa jih imajo tudi vsi serviserji običajno.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.merkur.si/gradnja/pleskarska-orodja-in-trakovi/lepilni-trakovi/vecnamenski-lepilni-trak-tesa-aluminijasti-10-m-x-50-mm">http://www.merkur.si/gradnja/pleskarska ... -m-x-50-mm</a><!-- m -->

^^^ meni drži na dimniku brez težav. Lp
Hvala vsem za nasvete, še povratna informacija.

Kot ste mi svetovali, aluminijasti nalepki čez odprtini za meritev se dobro, držita. Nalepljeni sta že 4 mesece, in ni težav. Smrad je praktično izginil, žal pa malo pihne ven še pri loputi za vlek, ki je zraven. Tu najbrž nimam kaj, loputa je narejena za zanesljivost, ne za popolno tesnjenje.

LP, Miro,
Iskanje po temi