PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Plinohram - do katere ravni plina bo plinska peč še delovala

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

pri Istrabenzu imam najet plinohram. Zaradi neugodne cene tega energenta smo že pred leti pri ogrevanju prešli na drva, tako da sedaj plinohram uporabljamo le za pripravo sanitarne vode za našo 4-člansko družino.

Ker pa to dolgoročno ni cenovno vzdržno zaradi visokega letnega stroška najema plinohrama (okoli 180 EUR) ter visoke cene energenta, bi v kratkem želeli prekiniti najem plinohrama in plinohram vrniti.

Preden pa se odločimo za ta korak, pa imam nekaj vprašanj:

- Trenutno je v našem 1750-litrskem plinohramu še 25 % plina. Kaj se da s tem plinom narediti, saj ga ni tako malo in je njegova vrednost še cca. 390 evrov? Menda ga Istrabenz ne odkupuje nazaj.

- Do katere ravni plina v plinohramu bo moja plinska peč, ki mi segreva sanitarno vodo, še delovala normalno? Videl sem, da se rdeče polje na merilcu plina v plinohramu začne že pod 20 %. Ali to pomeni, da mi bo pod 20 % začela peč crkovati? Ker če bo peč normalno delala do cca 5 do 10 % napolnjenosti plinohrama, potem bi še kako leto podaljšal najem, saj bo plina še dovolj za kako leto uporabe. Uporabljam sicer precej moderno Vaillantovo plinsko peč iz leta 2009.

- Kakšen je postopek vračila plinohrama, če je to že kdo kdaj delal?

Hvala in LP!
Citat:Menda ga Istrabenz ne odkupuje nazaj.
Verjetno bi bilo najbolje prvo povprašati Istrabenz in šele poten potegniti zaključke.....
osebna izkušnja: do nule. jaz sem imel kazalec nivoja na nuli, ko sem odklopil kotel pri 1800 litrski vkopani cisterni. potem smo pa na ta plin (čista nula, kazalec zabi v poden) še tri leta kuhali, potem pa sem plin zaprl, ker ne bi rad komplet izpraznil. tako da, če kazalec nivoja ne laže, gre za toplo vodo do nule. za ogrevanje pa najbrž ne bo šlo. pa še potem lahko vsaj tri leta kuhaš na ostanek ....
Obratovanje plinskih peči z premalo plina lahko privede do poškodbe plinske peči ali še česa hujšega. Še na navadnem plinskem štedilniku, lahko pride do težav!
on nima prav premalo plina ... sicer pa glede štedilnikov ne vem kaj bi se lahko pokvarilo, na vikendu imamo 50 let star gorenjev štedilnik ki je vedno delal na jeklenko do kraja, dokler ni crknil plamen. nič mu ni delo, še danes ga vozimo do konca jeklenke.
Problem, je v tem, da ko se cisterna prazni je običajno vedno več butana. Butan ima večjo kalorično moč in z tem višjo temp. izgorevanja. Z izpraznjenostjo tlak plina pada, plamen se lahko usede na gorilnik in ga stali. Posledic ravno ravno ne rabim razlagat.
Težava je lahko teža plina, ki se lahko usede pod gorilnik...

Večje peči imajo običajno varovala proti prenizkemu tlaku UNP. Manjše navadno ne....
pri nizkih tempraturah morda, če je cisterna zunaj zemlje. sam imam vkopano, pa ni takih razlik (tudi sem, vsaj po računih, tankal propan in ne mešanice). pri jeklenki na sobni tempraturi pa mešanica zelo enakomerno izpareva. tudi moj 25 let stari junkers je bil varovan, pa še ko je bil kazalec na nuli, ni nikoli ven vrglo. to varovanje so imeli še ferroliji/starclima, prastari. ne vem če je kak kotel mlajši od 15 let brez tega.
Plinsko sevalo je ob prazni jeklenki začelo smrdeti po plinu v prostoru.
Ko smo že ravno o vrsti plina. Kater plin moram kupiti , da ne bo pozimi "zmrznil* zunaj v jeklenki?
Propan.
Hanzi Napisal:Plinsko sevalo je ob prazni jeklenki začelo smrdeti po plinu v prostoru.
Ko smo že ravno o vrsti plina. Kater plin moram kupiti , da ne bo pozimi "zmrznil* zunaj v jeklenki?
nekatera starejša in prenosna sevala pogosto niso varovana za prenizek tlak. to je zoprno, kotli so večino varovani, pa takih z odprto komoro da bi ti plin lahko zavohal ni več prav veliko.
Mislim, da ima aleks kar prav.

Dokler ti na rezervoarju nekaj pokazuje, pomeni, da je plin v rezervoarju v tekoči fazi.
To lahko izprazniš popolnoma do nule.
Šele potem bo začel tlak počasi upadati in bodo problemi z gorenjem.
Ampak za kuhanje bo v 1800l rezervoarju še vedno plina za kako leto kuhanja.

Rezervoar s plinom ne smejo odpeljat, ampak bi ga morali sprazniti.
Mislim, da bi ti to z veseljem zaračunali.
Zato, bi jaz na tvojem mestu, vse to pokuril in jim potem dal odstraniti prazen rezervoar
Hvala vsem za odgovore. Sem poslal še vprašanje na istrabenz, kako je s tem, in vas bom updejtal, ko mi odgovorijo.
aleks Napisal:pri nizkih tempraturah morda, če je cisterna zunaj zemlje. sam imam vkopano, pa ni takih razlik (tudi sem, vsaj po računih, tankal propan in ne mešanice). pri jeklenki na sobni tempraturi pa mešanica zelo enakomerno izpareva. tudi moj 25 let stari junkers je bil varovan, pa še ko je bil kazalec na nuli, ni nikoli ven vrglo. to varovanje so imeli še ferroliji/starclima, prastari. ne vem če je kak kotel mlajši od 15 let brez tega.
Noben Junkers hišne izvedbe še nov model ni varovan! Tako, da .....
seveda je, pri napaki EA gre v izklop. že vsaj 25 let, če ne več, odkar je display na dva 7 segmentna led. v napako EA gre zaradi prešvoh, pulzirajočega, ali odsotnosti plamena pri vžigu, kar je vse povezano s tlakom plina.
Iskanje po temi