PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Hlajenje preko geosonde in rekuperacije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V hiši s talnim ogrevanjem preko geosonde in prisilnim prezračevanjem z rekuperatorjem imamo dve možnosti hlajenja. Prva je hlajenje preko rekuperatorja (menda je na nek način povezano tudi z geosondo), drugo pa kombinirano hlajenje, ki gre delno preko talnega in delno preko toplotnega izmenjevalca preko rekuperatorja. Kaj od tega je boljše?
Boljša in poceni je navadna klima. Potem je že dražja kanalska klima z ustreznimi cevmi (material, dimenzije) potem pride reverzibilna TČ z velikim izmenjevalcem (z odvodom kondenza) in hlajenjem tal oz. raje sten, če te res fejst moti pihanje navadne klime. Nazadnje pa kombinacija stenskega, talnega in izmenjevalca v prezračevanju z geosondo pasivno, ker slednje najverjetneje ne bo razvlaževalo zraka, čeprav bo prostor sicer ohladilo. Samo manjši toplotni izmenjevalec v prezračevanju s pasivnim hlajenjem iz geosonde ti po mojem ne bo dal prav dosti.
Šlo naj bi za aktivno hlajenje z kombinacijo geosonde in rekuperacije - del hladne vode gre v cevi talnega, del pa preko lamelnega izmenjevalca voda - zrak ohlaja zrak preko prisilnega prezračevanja.

Hiša je sicer dobro izolirana, tako da potrebe po hlajenju ne bodo prav velike.
Potem sploh ni dileme, nujno kombinacijo talnega + izmenjevalca, saj je samo od slednjega premalo efekta, pretoki zraka so relativno majhni, če nimaš slučajno gigantskega prezračevanja, hladilna moč toplotne črpalke pa navadno kar velika.

Pa pazi, da pelješ hladno ohlajeno vodo iz črpalke direktno do izmenjevalca, ne pa tiste za mešalnim ventilom (če imaš mešalne kroge), ki ti gre v talno (ker ti sicer izmenjevalec ne bo razvlaževal).

Sam imam doma sicer pasivno hlajenje v-v, v kombinaciji talno + izmenjevalec za rekuperatorjem.

Varianta je tudi izmenjevalec pred (ali pri nekaterih celo vgrejen v, ampak tak je nujno manjših dimenzij) rekuperatorjem, kar ti pozimi rešuje predgretje zraka, poleti pa v kombinaciji z bypassom hladi ponoči praktično enako kot izmenjevalec za rekuperatorjem, imaš pa v tem primeru problem z umazanijo ali pa rabiš dodatne filtre, pa še ko je bypass zaprt hladi slabše, razvlažuje pa še vedno dobro, kar pa je itak njegova glavna naloga.

Poslušal sem pred tem nasvete, da mi bypass in toplotni izmenjevalec v prezračevanju ne bo dal dosti, ampak sem zatrmaril in sem čisto zadovoljen, ker se sicer zaprta hiša ponoči shladi za par stopinj, shladi se tudi bolj kot prej, preden sem priklopil kontrolno enoto na rekuperator in se recimo bypass ni vklapljal.
Kako pa se poleti vrtina krmili. Kdo pove TC, da mora segrevati sanitarno vodo in kdaj naj se hladi rekuperacija?
Kako pa se poleti vrtina krmili. Kdo pove TC, da mora segrevati sanitarno vodo in kdaj naj se hladi rekuperacija?
Karkoli boš čaral s hlajenjem preko rekuperacije, ne pozabi izolirati cevi...
Iskanje po temi