PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje hiške za najemnike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S strani investicije in povrnjenih € pustiš kotel na olje dva mešalna kompleta, dve črpalki in dva kalorimetra. Strošek z dobrimi elementi in montažo približno 900 evrov. Vse lahko uporabiš tudi v primeru menjave energenta.
V poštev prideta olje in plin ali toplotna, saj ni problema s čiščenjem, nalaganjem.
Kletno spravi na klimo in elektricno talno (ali rabljeno termoakumulacijsko) zgornje pusti na olju. Spodaj blindiras radiatorje oziroma jih odstranis ali priklopis na eloblok(za najhujsi mraz). Vmesna obdobja bodo varcevali s klimo. Imas namen imdti kratkotrajne najemnike ali daljse obdobje iste.
Bi naredil tudi po sijaredovo, vendar kalomiter bo vedno "goljufal"
Lesjaki Napisal:Iz izkušenj povem, da je pri najemnikih vedno problem ravno ogrevanje.
Elektriko, komunalo, RTV, internet, vse dobijo svoje položnice in plačajo.
Nekdo se vseli aprila in gre novembra. Ogrevanja ne plača? Naslednji pa pride
decembra pa do marca plačuje ogrevanje 200-300€. Večino blokov pri nas ima
razdeljeno na 12 enakih mesecev. Pri podnajemnikih to ne gre. Da pa rečem 350€
z ogrevanjem se bo pa celo sezono vse kurilo na maksimum pa okna odprta.

A najemnino pa plačajo? Če jo ne, imaš itak še hujši problem. Če jo plačajo, pa dodaj ogrevanje na isti račun.

Kako boš delil stroške, je bolj kot ne tvoja odličitev. Le znana mora biti že pred začetkom najema. Če stroške deliš pavšalno ali po kvadraturi, potem lahko to počneš na letnem ali mesečnem nivoju, po želji. Če jih pa deliš po porabi ali prodajaš toplotno energijo po porabi, potem pa ob morebitni izselitvi najemnika itak moraš narediti obračun, da bo najemnik na koncu plačal v skladu z dejansko porabo ali kar konkretno dejansko porabo.

Lesjaki Napisal:Pri teh peletnih kaminih imajo vgrajen zalogovnik za 1-2 dni. Zraven hiše je garaža in
nekakšna shramba, kjer bi jih kamot hranili. Enkrat na dan bo pa že prinesel in nasul pelete v peč. Spet jih kupi in nasipa sam in varčuje sam.

Jaz tega ne bi delal, sploh v najetem stanovanju ne in kot edini vir ogrevanja ne. Kaj pa takrat, ko najemnika kak teden ne bi bilo doma?

Lesjaki Napisal:Pri eni peči na nafto bom pa najprej jaz tankal za 2k, potem se bo pa začelo... Ja pa on ugaša centralno pa moram jaz zato bolj kuriti... Pa tiste ure ( kalorimeter ) ne kažejo prav.

Pri eni peči na nafto se najemniki nimajo kaj dotikati peči. Oni lahko šraufajo svoje termostatske ventile na radiatorjih ali kaj podobnega in je to to. S pečjo pa delaš samo ti, oz. kdo, ki ga ti kot lastnik pooblastiš. Poskrbeti seveda moraš, da bo vedno na voljo topla ogrevalna voda, ko bo najemnik odprl svoje ventile.

Kjer so se ljudje sposobni razumno dogovoriti, se vedno da dogovoriti tako, da vsi verjamejo določenim kalorimetrom. Če pa vsi ljudje niso razumni, potem pa obstajajo s strani SIQ certificirani kalorimetri. So sicer dražji, pa vsakih 5 let jih je potrebno zamenjati ali znova umeriti pri SIQ (kar žal tudi ni zastonj), ampak oni pa potem kažejo pravilno, vsaj uradno. Če bi slučajno kakšna zadeva končala na sodišču, bo le-to vedno verjelo s strani SIQ certificiranemu kalorimetru.

Lesjaki Napisal:Kaj pa, če pustim radijatorje pa visoko-temperaturno TČ gor obesim. Kupim eno bolj
poceni varianto. Ali ima kdo kakšne izkušnje? Ali je 9kw dovolj? Sem gledal, jo dobim
že za okoli 5-6k. Od 11kw so pa že občutno dražje...

Nisi sicer nič omenil, kakšno toplotno črpalko. Voda-voda? To mogoče. Zemlja-voda? Že slabše, ampak mogoče še tudi. Zrak-voda? Definitivno dražje od peletov. Mogoče sploh ne več kaj prida ceneje od kurilnega olja, kar že imaš.

Aleš
Zanimivo. Dal bos novo fasado in prenovil streho. Vlozek za ogrevanje pa bi rad spravil na minimum. Si se vprasal, kdaj se ti povrne investicija v fasado in streho?
Kako veliki pa so radiatorji? Ker če se bo objekt res solidno izoliral, potem je vprašanje, če res potrebuje visokotemperaturno TČ. Na naši hiši imamo na primer nekoliko predimenzionirane radiatorje, 5cm fasade in 14cm strehe, pa lani ni bilo nobenih problemov, ko sem testno znižal izhodno temperaturo na naši peči na KO iz 60 na 50C, najbrž bi lahko dal še manj.

Torej, najbrž bi pri vas zadoščalo (stvar je za preračunat), če bi za vsako stanovanje dali eno navadno 6kW LT TČ. Spodnje stanovanje je sicer manjše ampak če v tlake ne boste posegali potem bo imelo skozi tla večje toplotne izgube kot jih bo imelo zgornje skozi streho, tako da bosta glede zahtevane ogrevalne moči stanovanji najbrž precej podobni.

Vkolikor nimate plina, je elektrika edini enostaven način, da se stroški ogrevanja razdelijo na dve stanovanji, in TČ edini stroškovno učinkovit način uporabe elektrike za ogrevanje.
Evo, gospod BojanF, hvala. Uporaben nasvet, mala investicija, sistem ostane,
zunaj obesim nekaj takšnega:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.hardstore.si/product_info.php/akcija-kompaktna-toplotna-crpalka-lg-therma-monobloc-moci-7kw-montazo-p-1431?cPath=46_111">http://www.hardstore.si/product_info.ph ... ath=46_111</a><!-- m -->

Je pa Vaše mnenje, da če to zadevo potem navijem na 50 stopinj, da bi moralo zadostovati?
Kot sem dejal je zgoraj v dveh etažah ca 80m2, bom pa ziher dal 15cm fasade pa 30 terovol.
Spodaj je pa polovica v zemlji, tako da sem tiste stene mislil znotraj obleči v styrodur 5cm,
povsod pa pridejo ploščice, samo v mansardi spalnica in dve otroški laminat.

A mogoče kdo ve za kakšne ugodne TČ te moči? Ali so te LG monoblock OK?
Spodaj ne boš nič od znotraj oblačil v izolacijo. Padeš na eni od osnov. Odkopat in od zunaj uredit s fasado, hidro in termo izolacijo z drenažo.

Meni je najbližje Hanzijev predlog takole na pamet: zgoraj KO, spodaj klima.
1 2
Iskanje po temi